www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zunanja antena na Zte H338A
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 3:36 pm    Naslov sporočila:  Zunanja antena na Zte H338A Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Trudim se usposobiti zunanji anteni na omenjenem modemu/routerju, vendar žal brez uspeha. Sem bolj začetnik v elek. stroki, tu pa tam kaj pomerim, priklopim itd., nimam pa znanja vezij in samih podrobnostih elementov na njih.

Najprej slika vezja in pomoje točke, ki se tičejo 4G modema oz. anten:

https://www.elektronik.si/phpBB2/files/img_1_878.jpg


Tukaj sem sprobal odklopit oba črna kabla (na levi strani), ki gresta iz modem čipa in priklopil obe anteni (sma -> u.fl), brez kakšnega izboljšanja signala. Čudno mi je to, da če izklopim kabelček na desni (napajanje?) izgubim Lte signal in tudi web vmesnik od 4g modema ni več dosegljiv. Ta kabel gre tudi na mestih, kjer je "gol", čez dele, ki so označeni enako kot wifi točke za priklop (2.1, 5.1 itd).


Edino kar je še na drugi strani vezja, sta dva vijaka (točki), kamor sem tudi probal prilepiti konektorja od anten pa tudi ni izboljšanja sprejema.

https://www.elektronik.si/phpBB2/files/img_2_159.jpg


Ima mogoče kdo izkušnje s temi routerji? Problem je, ker ali ne pridobim nič oz. par mbps na downloadu ali pa na uploadu, redko v večernih urah oboje, je pa bazna postaja precej oddaljena. Razumem, da takšne okvirne slike ne pomagajo kaj dosti izkušenim mojstrom, bi z veseljem nekomu dal osebno da pogleda.

Lp.



IMG_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.99 MB
 Pogledana:  15 krat

IMG_1.jpg



IMG_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.31 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_2.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s59ma
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Prispevkov: 556
Aktiv.: 3.77
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor vidim iz slik, imaš vse antene (7) razporejene po obodu ohišja. Vse so na (pozlačenih, 4+3) konektorjih, torej ne bi smel biti problem odklopit anteno(e) in preko pigtaila z ustreznim konektorjem priključit zunanjo(e) anteno(e).
Treba je samo ugotovit, na katere (namig: iz dimenzij anten se da ugotoviti, za katero frekvenco so. Ali jih pomerit z inštrumentarijem: VNA, reflektometrom...).

_________________
Na napakah se učimo (pametni se na tujih).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@s59ma - sem sprobal že vse odklopit, tri so za 2.4Ghz štiri pa za 5GHz, so pa neodvisne od Lte frekvence.

@qwertz - se strinjam, načrtno je narejeno, da se kar tako ne da priklopit zunanjih anten, pa tudi sam software je slab.

Še vedno če ima, kdo čas in voljo, z veseljem pripeljem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
airwolf
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Prispevkov: 1875
Aktiv.: 13.00
Kraj: Tržič, Kovor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zeleno obkrožena, ta dva si poskusil?


IMG_1_ant.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2 MB
 Pogledana:  34 krat

IMG_1_ant.jpg



_________________
LP Gašper
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2020 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veš da nisem, tisti konektorji, ki so pred u.fl so baje za testne namene, žal pa nimam primernega adapterja iz SMA na tega, ki niti ne vem kako se mu reče, more pa biti moški tip. Za predpripravljene točke za SMA konektor pa ne vem če so sploh prevodne? Sta pa na obeh straneh, tako kot npr na MF286 in pa štirje pini.. Vsekakor bom sprobal nimam kaj za zgubit.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1053
Aktiv.: 8.86
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2020 3:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

antene za LTE so one večje podolgovate !!! ena na levi, ena na desni ena zgoraj - vse v utoru pokončno razen srednje vodoravno na sredini zgoraj !

Dve pri strani so za DL 1,85GHz, zgornja pa se mi zdi na 2,1GHz ali 1,95GHz odvisno od nastavitve (country) v software se mi zdi .. Lahko, da se motim, ma mislim, da ne.

Previdno jih potegni iz utora in poglej/poslikaj kaj gor piše in kako zgledata obe strani tiskanine. Mislim, da utegneta bit čisto navadni T ali L anteni "narisani z bakrom" gor ... lahko je tudi na nasprotni strani tiskanine kakšen vzorec kot odbojnik signala/masa ... Pač SMD antene so dražje od narisanih poti na Pcb in šparanje do amena (tudi konektorji za zunanje antene prispevajo k ceni). pri velikih količinah se pozna pri dobičku ..

Antene za LTE so večje od onih za wifi zaradi večje valovne dolžine (nižje frekvence) že od 2,4GHz, kaj šele 5GHz pas ... da o UMTS na 900 Mhz eventuelno niti ne govorimo ...

Bo treba riskirat zgleda z izvleko antenc iz robov ohišja ... lahko, da so vse antene kombinirane za več področij ... imajo pa vse žice kot vidim tudi oklep prilotan na vseh antencah ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
airwolf
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Prispevkov: 1875
Aktiv.: 13.00
Kraj: Tržič, Kovor

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2020 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da se tistemu malemu reče mini SMP .
Nekat takega boš rabil.

Ne me pa držati za besedo RF ni moje močno področje.

_________________
LP Gašper
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2020 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Spajky: Pozdrav, sem v času Simobilovega mobilnega interneta uporabil tvojo varianto cantene (in je pomagalo), hehe, drugače pa AirOmni P24008, ampak kot rečeno če te odklopim ni razlike na LTE signalu (800-B20), je pa res da trenutno nimam priklopljenih tistih rdeče označenih iz prve slike, razen desnega, se bom spravil kasneje igrat.

https://www.elektronik.si/phpBB2/files/img_3_126.jpg
https://www.elektronik.si/phpBB2/files/img_4.jpg


@airwolf: predraga zadeva za se igrat, vseeno hvala za link.



IMG_3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.76 MB
 Pogledana:  5 krat

IMG_3.jpg



IMG_4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  618.62 KB
 Pogledana:  4 krat

IMG_4.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1053
Aktiv.: 8.86
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2020 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo na zadnji sliki ... se vidi "narisan L dipol" ... jaka muda Rolling Eyes od antene ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2020 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smile Ne vem več kaj še naj sprobam. Zdi se mi, da se celotno vezje obnaša kot ena antena, namreč če se dotaknem katerega izmed pozlačenih konektorjev izgubim par dbm na lteju. Zdaj sem še sprobal namesto dveh 2.4Ghz anten, zunanji pa pridobim spet tam ene 2 - 3 dbm, moral pa bi vsaj 9. Zdi se mi, da tisti "gol na nekaterih mestih" kabelček iz prve slike na desni dela štalo... Edino, kar mi še ostane je ozemljitev anten, ampak dvomim da bi to bila težava?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1053
Aktiv.: 8.86
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2020 2:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jah, antence z masami glavne tiskanine ruterja so "kapacitivno" odvisne med seboj, zato ugotavljaš takšne anomalije ... Za probo postavi ono zadnjo "antenco", ki sem jo prej omenil nekje 4cm paralelno z enim navadnim CD-jem in da ti ščipalka za perilo drži kabel preko površine CD-ja, ki bo deloval kot reflektor, saj bo imel kapacitivni spoj z interno metalizacijo. pol pa malo obrni proti dostopni LTE točki ... obračaj malo levo desno in po osi, pa vidi, če bo kaj bolje ... dirty trick ...

Kakšne 3dBi na LTE signalu bi moral dobit ... pa prej izklopi ruter,mal počakaj in na novo vklopi z novo "konfiguracijo", da se ziher reboota in počisti ram ... zdej ne vem, kaj bo bolje UL ali DL, ma bi moglo nekje pomagat. Vse ostale antence podobno lahko tak dirty trick. Če ni problem v software ali v hardware...

Rolling Eyes namreč kakšna statika je znala poškodovat "preklopne čipe" za med antenami in Rx/Tx modom ... takrat pa je zezancija in nerazumni problemi in rabi malce bolj sofisticiran instrumentarij za odkrivanje napake in vprašanje če se splača popravljat.
... sicer se lahko kaj pregreva (prst test ) in šele kasneje začne zezat ...

Lahko, da bo stvar za v kanto ... Ne vem več kaj povedat ... mogoče bo še kdo drugi znal kaj povedat dalje ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2020 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vso razlago, sem se že nekaj naučil Wink, bom se spravil naret pločevinko za boljši sprejem, zunanje pa kot zgleda ne gre kar tak priklopit.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član



Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Prispevkov: 166
Aktiv.: 4.83

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2020 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem prav lociral antene so prisotne tri iz strani modemskega sprejema ostale štiri so za WiFi. Rabiš tri pigtaile adapterske kabelčke kjer imaš na eni strani SMA za montažo na ohišje na drugi pa te, ki pridejo na TIVu.

Čisto šalabajzerski način, ki se ga poslužujejo firme je direktno cinjenje koaksialca na TIV, da privarčujejo tudi na konektorjih. Lahko tudi samo odspajkaš tiste tri antence in dodaš direkt SMA konektorje za vgradnjo na ohišje, ki ustrezajo na ta koaksialni kabelček. Konce ustrezno pripraviš za vgradnjo v SMA konektor.

Tisti črn koaksialc bi jaz zaenkrat pustil pri miru, ker je najbrž samo prevezava za dve glavni anteni, kar pa v tem primeru pride združeno na preklopniku in filtru v katerega pridejo tiste tri antene. Vmesni loti na koaksialcu so ozemljitev. Če uspeš narediti boljšo sliko okoli predvidenega mesta za montažo SMA konektorja bi to več povedalo. Airwolf je enega lociral z zelemin krogcem, drugega pa ne morem videti, ker mi ga zakriva UTP črni kabel ampak sem prepričan, da je tam.

*TIV = tiskano vezje, v angleščini kratica PCB, to je ta velika zeleno obarvana površina na kateri so zaspajkani najrazličnejši elementi.

_________________
Izgubil sem račun pod imenom kobranka


Nazadnje urejal/a brezimenko Sob Mar 14, 2020 12:45 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2020 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj cena je problem, tisti iz mini pci (u.fl) pa ne pašejo na zeleno označene od airwolfa. Če misliš konektorje, ki sem označil z rdečo na prvi sliki, so še malenkost nižji od u.fl piše pa na njih ECT, no tista dva sem probal odklopit in priklopit zunanje pa ne dela, sploh se ne pozna nič na signalu.

TIV ne vem kaj pomeni, je pa načeloma vse odstranljivo, tudi iz utorčkov kar sem tudi sprobal. Bom poslikal obe strani za SMA konektor.


Nazadnje urejal/a unb0rn Pet Mar 13, 2020 7:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
unb0rn
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 11 Mar 2020 14:21
Prispevkov: 9
Aktiv.: 12.82

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2020 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.elektronik.si/phpBB2/files/img_4_612.jpg

https://www.elektronik.si/phpBB2/files/img_5_385.jpg

Sem nazaj pokrpal s tistimi črnimi trakovi, piše pa na njih ali ect ali ecy in so problematični za priklapljat..



IMG_4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.71 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_4.jpg



IMG_5.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.28 MB
 Pogledana:  3 krat

IMG_5.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 39 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group