www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pc ne pride do biosa
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 1:43 pm    Naslov sporočila:  pc ne pride do biosa Odgovori s citatom

Lep pozdrav stromarji,

Vceraj sem rekel da spucam pc, lep dan pa to,
imam ta rocni, pihalnik, za na plazo.
(ne vem, menda sesalnik ni ok)

Spiham vse reze na cpu rebrih od ventilatorja, kot sam ventilator in ostale ventilatorje, in se en ventilator. Ventilator. To pocnem ze cca 5+ let, toliko je star pc.

Sesraufam skp, zazenem in nic.
link do maticne dokumentacije: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM3+/M5A97_R2.0/E7438_M5A97_R20_Manual_web_hi-res.pdf
ponovljivo:
-Vtaknem strom, preklopim iz 0 na 1 na PSU-ju, na maticni se prizge zelena dioda (Standby power led).
-Pritisnem gumb za vklop, vsi ventilatorji (in njihove ledice) se zazenejo in takoj jim zmanjka stroma in se hitro ustavijo.
-Poleg tega gumba za vklop je diodica (System power led) ki ob vklopu zazari, a tudi nje takoj zmanjka.
-Ko se enkrat pritisnem taisti gumb, se zgodi cisto nic.

Zvocnicek je, sem tudi obracal zicke okrog, a ne da nic od sebe. (za to priloznost sem nasel enega, morebit ne dela)
Sama maticna ima 3 gumbke, (DirectKey, MemOK! ter bios flashback).
kateregakoli pritisnem se zgodba ponovi.

(predvidevam da se ob vklopu semo napoljnjeni kondenzatorji spraznijo, ki pa se ne napolnijo na novo, kljub temu da strom je...?)

Nasel sem to tu,
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=49586
in sem storil sledece:
- najprej baterijo ven in jumper-irat cmos, baterijo nazaj, strom.
- isto a sem pustil baterijo not
- isto, a sploh brez batrije
- spulil sem graficno, ssdje in ves ram ven, samo cpu je gor, ventilatorji, ti gumbki za vklop/restart, zvocnicek ter front mic/speak in 2x usb.
- pogledal sem celo za ta bios chip, en je res tak kot bi bil samo nataknjen, in se malo maje toda ne morem ga spulit ven, sem ga pa pritisnil not, da kao je not.

Kje sem zdaj?
ali prav razmisljam da sem prisel do tega da je ali maticna ali cpu?
kaj lahko se naredim sam?
In kateri so kaj priporocljivi serviserji?

Za enkrat hvala in lep pozdrav.

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1265
Aktiv.: 14.11
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko V pa da baterija od sebe?
Če štartaš brez vsega spomina ali so kaki piski in ali se ventilatorji tudi ustavijo kot s spomini?
Poglej, če imaš vse napajalne kable (+12V za cpu) na osnovni plošči in/ali tudi na grafiki, če potrebuje dodatno napajanje.
Ko vklopiš in se za trenutek vklopijo ventilatorji in se takoj izklopijo ali pri tem ugasne tudi Standby Power ledica na osn. plošči?
Menjaj napajalnik z isto ali večjo močjo.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zivijo Dusan, in hvala

uf saj res to sem pozabil, StandBy Power ledica
se prizge ko preklopim psu iz 0 na 1,
ter ugasne ko na psu-ju preklopim iz 1 na 0.

baterija je 3V. Nimam rezervne.
Brez rama ni piskov (nisem preprican da zvocnicek dela)
Graficna kartica je brez dodatnega napajanja.
Cpu strom-kabel sem iztaknil, in vtaklnil.
Napajalnik je Be Quiet, 430W, 80 plus bronze, nimam rezervnega.
Lahko zrihtam tisti multimeter, samo ne znam stestirat psu z njim...

Ne glede na vse probane variante
z/brez to ali ono komponento,
je zmeraj isto:
StandBy Power ledica se prizge ko vklopim psu,
ko stisnem katerikoli gumb (vklop, in trije na maticni)
mi ventilatorji z ledicami pomahajo v pozdrav in usahnejo,
ter se nic vec ne dogaja ko stistam gumbke.
StandBy Power ledica gori ves cas, dokler ne izklopim psu-ja.

Hvala

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 180
Aktiv.: 6.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti ventilator od procesorja stoji, ker detekcija bi ugasnila napajanje. Je šel prah v signalgenerator ventilatorja. To je v primeru, da je ventilator na 4 žice v konektorju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zivijo joztom,

ventilator od procesorja se zavrti tako kot ostala dva.
(imam se en ventilator, a je trenutno izklopljen)


Hvala

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 180
Aktiv.: 6.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Voltaža ga zavrti,ampak ali tacho poroča nazaj o tem vrtenju?

Nazadnje urejal/a joztom Sre Mar 18, 2020 6:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 5:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zivijo klika,

Sem si sposodil od soseda multimeter!
Baterija kaze 3.2 V.
Izklopil sem iz maticne kabel za strom za cpu (2 x 4 pinski) ter tisti 20 + 4 pinski za maticno.
Nikjer nisem nasel volta....?!?

StandBy Power ledica dobiva strom iz 20 pinskega dela,
a multimeter se ne meni za moje zivce in jeze ki se nabira v meni
in kar ne najde enega volta!

Pa multimeter dela, dela na bateriji in polnilcih ki sem probal.

Ne vem kako ledica dela, ali pa ne vem izmerit z multimetrom ta psu...?
Zanimivo je da cutim da psu ventilator poriva zrak ven...

joztom, kje pa vidim to porocanje nazaj o vrtenju?

Hvala

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
Član
Član



Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Prispevkov: 1053
Aktiv.: 8.86
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Exclamation preveri +5V stBy iz PSU-ja pred vklopom Power_on na plati ... preveri še enkrat konektorčke za dodatne žičke na kišto kompa ... lahko si kaj zamešal (z manualom preveri) ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5243
Aktiv.: 30.22
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

5V mora biti med 5Vsb (običajno vijolična) in COM.


ATX-Power-Supply-Pinout.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  51.21 KB
 Pogledana:  3 krat

ATX-Power-Supply-Pinout.jpg



_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dedci zivijo,

na maticni je samo:
cpu
zicki za stikalce vklop
zicki za stikalce restart
mikrofoncek (ki mu kontinuiteta na multimetru dela)
nic drugega, vse sem ven populil.

ok, iz psu gresta dva kabla ven na maticno.
En je 2x4 pinski 12V za cpu.
Predno nadaljujemo. se ustavimo na tem kablu.
Po dokumentaciji (imam knjigico) ta kabel ima stiri zicke
ki so 12v in stiri ki so zemlja.

Tu je najbolj jasno da preverim, bo drzalo?

Bom pa zdaj se probal vase predloge in javim.

Hvala



EDIT:

ok, pa res, 5V standby ima 5.03V! Juhu!!!
Toda vse ostalo nima utripa.

Fantje, a smo tam? Imate izkusnje da menite da je psu splaval po vodi, kot zdaj sam sumim?

Hvala

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5243
Aktiv.: 30.22
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2020 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je prav, da ostali nimajo nič.
Če boš povezal pin PS_ON# (zelena žica) na COM, moraš tudi na ostalih pinih nameriti napetosti proti COM (+12V, -12V, +5V, +3.3V).
In še nekaj, tisto ni mikrofon temveč piskač.
Kot je napisal DusanK, nekje si sposodi delujoč napajalnik in probaj z njim.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2.42V pokaze ko povezem COM in zeleno zico pson#
5.02V pokaze ko povezem com in vijolicno zico 5VstandBy
toda vsi ostali +3, 5, 12V IN pwr_ok pa nic voltov.

vceraj sem klicaril za kak psu, vsaj 300w, za sposodit,
malo tezje bo a ne bo druge,
toda sem mocno zbegan,
ali lahko z multimetrom preverim
ce psu dela ali ne
s 100% zagotovostjo?


aha piskac, hvala tudi za tole

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5243
Aktiv.: 30.22
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pokaže 2.42V?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zivjo Jaka,

na tem 20 pinskem kablu, sem probal kot si predlagal:
" Če boš povezal pin PS_ON# (zelena žica) na COM, moraš tudi na ostalih pinih nameriti napetosti proti COM (+12V, -12V, +5V, +3.3V). "
Ko povezem zeleno zico, torej ps_on# na zemljo, oziroma kot pravis je pravi izraz com, se na multimetru pokaze 2.42V.

hvala

edit,
ostali +3, +5, +12 voltov pa kaze nulo, zerro, nic...

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5243
Aktiv.: 30.22
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole pa nekaj ni, kot bi moralo biti,
ko je zelena žica povezana na maso (COM), kam je priključen multimeter?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 38 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group