www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Radijska postaja FT-480R Display

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko-x
Član
Član



Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21
Prispevkov: 305
Aktiv.: 1.74
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2020 1:44 pm    Naslov sporočila:  Radijska postaja FT-480R Display Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Dobil sem radijsko postajo FT-480R. Problem je da 7 segmetni prikazovalnik kaže na polno (vse 8).

Prikazovalnik je priključen na mikroprocesor D1511C-018. Izmeril sem kristal (ni sinusa) napetosti so prisotne normalno (5V, -24V).
Rabil bi datasheet od omenjenega procesorja. Bojim se da je izpustil dušo.
Po tihem pa upam da je v reset režimu.

Omenjenega datasheeta ne morem najti, prosim za pomoč.

Hvala

Think



20200506_004746.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.92 MB
 Pogledana:  1 krat

20200506_004746.jpg



20200506_004746.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.92 MB
 Pogledana:  2 krat

20200506_004746.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1307
Aktiv.: 14.23
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2020 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Išči pod NEC uPD1511, mogoče bo kaj več zadetkov.

Prenesi si service manual za to postajo in preveri osnovo. Nekaj bo.
Če imaš +5V in -24V (za display) v redu, preveri, če je še na drugem izhodu DC/DC pretvornika ( (Q30 in T01)) kakšna ~ napetost za gretje displaya.

NEC uPD1511:
pin 41 = +5V iz 78L05 (Q27)
pin 20/21 = GND
pin 22/23 = fi 2,56 MHz
pin 24 = zna biti reset, ker ima RC člen
pin 2-8, 29-31 ter 37-40 preko tranzistorjev Q03-Q18 upravlja segmente/vrstice displaya F1P9C5/LD8231.

Druga veja +5V 78L05 (Q28) napaja pnp tranzistorje Q03-Q18 ter gre na pin1 ter na vse pullup uporovne verige RB01/RB02

Q02 (MC14011B) dvoja nand vrata so v vezavi clock generatorja, ki gre na pin 19 čipa NEC uPD1511.
Itd.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5276
Aktiv.: 30.03
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2020 4:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko-x mislim, da tole ni mikroprocesor ampak CMOS PLL IC.
Z Googlom išči uPD1511, tako na hitro sem prišel samo do servisne knjige za tvojo postajo ne pa do podatkovnega lista samega ICja.
Jaz bi najprej preveril, če je kristal OK, šele nato bi se ukvarjal naprej.
Sam IC lahko kupiš na eBayu iz Nemčije ali probaš tukaj, kjer tudi piše kaj ta IC je.

Aha med tem, ko sem pisal tole je tudi Dušan odgovoril, kakorkoli......

Sem šel še malo brskat po netu in v servisni knjigi za to postajo piše, da je v PLL kontrolni enoti uporabljen 4 bitni CPU, ki ima program zapečen v ROMU in skrbi za prikaz kanalov ali frekvenc in ostalih zadev in to je edino uPD1511C.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko-x
Član
Član



Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21
Prispevkov: 305
Aktiv.: 1.74
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2020 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušan hvala vse to sem preveril še preden sem pisal. Vse razen oscilatorja štima. Sicer nimam 2,56 MHz quarca (danes naredim testno vezje da vidim če je ok) ima precej veliko kapacitivnost. Sem pa prilotal 3 MHZ quarc za hec in isti š[slovenščina je zame španska vas]. Ni sinusa.
Clock puls je normalen, po logiki vezja so vsi signali pravilni.
Zanimivo da vsi elementi 7 segmentnega displeja svetijo. Kot da je CPU v nekem čudnem modu.
Muči me da je v service manual zapisano da ima uPD vpisan program, oz, deluje po programu.
Imam service manual, za uPD1511 pa ga enostavno ne morem najti.
Če je uPD15ni 11 defekten se itak ne splača popravljat (ni programa)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko-x
Član
Član



Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21
Prispevkov: 305
Aktiv.: 1.74
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2020 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izmeril sem quarc. Frekvenca je 1.8Mhz. Morala pa bi biti 2.56Mhz.
Upam da je samo to problem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1307
Aktiv.: 14.23
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2020 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko-x je napisal/a:
Dušan hvala vse to sem preveril še preden sem pisal. Vse razen oscilatorja štima. Sicer nimam 2,56 MHz quarca (danes naredim testno vezje da vidim če je ok) ima precej veliko kapacitivnost. Sem pa prilotal 3 MHZ quarc za hec in isti š[slovenščina je zame španska vas]. Ni sinusa.
Clock puls je normalen, po logiki vezja so vsi signali pravilni.
Zanimivo da vsi elementi 7 segmentnega displeja svetijo. Kot da je CPU v nekem čudnem modu.
Muči me da je v service manual zapisano da ima uPD vpisan program, oz, deluje po programu.
Imam service manual, za uPD1511 pa ga enostavno ne morem najti.
Če je uPD15ni 11 defekten se itak ne splača popravljat (ni programa)

Težko ugibam kaj si že vse premeril, če to ni zapisano ali povedano.

Ja, v uPD1511C je zapisan namenski program.
Četudi dobiš novega bo ali prazen ali pa sprogramiran za bogve kakšno napravo in I/O pini imajo povsem druge funkcije.

V AKAI GX-R88 kasetofonu sta dva uPD1511C z dodatno oznako 113 in 134, vsak ima drugačno funkcijo.
Se pa vidi na str.49 in 55 kako so definirani pini.
32 pinov je i/o, ostali Vcc, GND, reset, x1/x2, int/cnt...

Pomeri pin 24 (reset), če je 4,7V in kaj je na pinu 42 (INT/CNT).
INT kot Interrupt?

Če mi ob tej uri dela domišljija:
Stanje na pinu 42 upravlja tranzistor Q19, le tega pa izhod logike Q22 (MC14002) 4–input NOR gate, za njim pa clock generator 4011/4069.
Slednji ima dva vhoda A in B na konektorju J05.
Lahko je že tu napaka in je čip uPD1511C vseskozi zaustavljen/blokiran.

Seveda pa razišči kaj je okoli kristala.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 53 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group