www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnem Maj 2020
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13715
Aktiv.: 78.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2020 9:08 pm    Naslov sporočila:  Kaj trenutno počnem Maj 2020 Odgovori s citatom

Kolega strojnik je naredil mehaniko - eno zase eno zame. Jaz se priskrbel trafote.
Ravno pobarval in naredil prvi test.


Prvi test prokrom 0.5mm




Ugotavljam, da bo bolje dati debelejšo žico na sekundar - pa, če tudi en ovoj manj.
25mm2 se kar precej greje,

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5683
Aktiv.: 32.39
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 23, 2020 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo to imaš trafote iz mikrovalovk? Sicer pa ... 25mm2 bo verjetno malo Think Elektrodi si pa lepo izvedel Applause
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13715
Aktiv.: 78.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Silvo to imaš trafote iz mikrovalovk? Sicer pa ... 25mm2 bo verjetno malo Think Elektrodi si pa lepo izvedel Applause


Trafoti so iz mikrovalovk. Presek sekundarja moram povečat. 25mm2 je bil ravno pri roki.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo
Član
Član



Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Prispevkov: 672
Aktiv.: 3.83
Kraj: Že od kje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšna sta napetost in tok sekundarja?
_________________
Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 16
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako hitro pa se segreje sekundar?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13715
Aktiv.: 78.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pajo je napisal/a:
Kolikšna sta napetost in tok sekundarja?


Napetost prostega teka je 3V. Tok pri varenju dveh 0.5mm nerjavečih pločevin je tok 850A

Pri ca 10-tih spojih se žica segreje toliko, da postane izolacija bolj mehka - kakih 50-60°C.

Presek bi po moji presoji moral biti vsaj 35mm2 - še bolje 50mm2 a slednji bo težko šel skozi jedro trafota razen da bi snel izolacijo, ter na vodnik goli vodnik nataknil tanko bužirko.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 3711
Aktiv.: 21.15
Kraj: Idrija - Kočevje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi wolfram s dodatkom bakra elektrode -

WCu 6,23 mm so standardne velikosti (6H7) za ''hot stacking ''

_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13715
Aktiv.: 78.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Luca pozdravljen,

Sem že iskal namenske elektrode za točkovno varenje, pa jih nisem našel. Kje se dobijo?

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 3711
Aktiv.: 21.15
Kraj: Idrija - Kočevje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi jih kupujemo sicer čisti volfram

https://www.atopwinding.com/en/ morajo biti pa še kar drage

nam pa je nekoč neki slovenski dobavitelj podtaknil WCu elektrode , ki za moja varjenja bakra niso uporabne ( WCu-Cu se zlepi skupaj oziroma prej obrablja) in sem bil kasneje poučen , da so prav namenska za inox .
Je videti siva ampak ko jo obrežeš ima rdečkast odtenek

https://www.aliexpress.com/item/32887054696.html (ternutno jih ni)

https://www.alibaba.com/product-detail/wire-cut-edm-electrode-Copper-tungsten_60624885768.html?bypass=true

je pa tako širino elektrode določa gostota električnega toka (sposobnost stroja) , ter željena površina vara

-----------------------------------------------------------------------

za TIG so pa najdebelejše 3,2mm ampak so bolj dostopne uporabljaš pa AC

http://www.varesi.si/trgovina/potro%C5%A1ni-materjal/wolfram-elektrode/zlate-elektrode/elektroda-wolfram-zlata-32

(jaz uporabljam DC in imamčisti volfram - zelen)

_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13715
Aktiv.: 78.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2020 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za informacije.
_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ignis
Član
Član



Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38
Prispevkov: 400
Aktiv.: 3.54
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2020 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Trafoti so iz mikrovalovk. Presek sekundarja moram povečat. 25mm2 je bil ravno pri roki.

Vprašanja:
1.) Žica sekundarja mora biti enožilna, ali je lahko iz več žic(znotraj izolacije pletenica)
2.) Kje kupiti vodnik tako velikega preseka?

_________________
Znanje se množi, če ga delimo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1202
Aktiv.: 8.68
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2020 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za navijanje sekundarja so hvaležne finožične žice za švas aparate.
So upogljive in da se jih nabaviti z velikim presekom tudi 35mm2.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pobesneli
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Prispevkov: 1035
Aktiv.: 6.85
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2020 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Več to 35mm2 ne bi dal jaz. Ker jaz sem imel pri roki 60mm2, pa je blo toliko da je stopilo in delalo luknje v pločevino. Nikakor nisem mogel nastaviti časa varjenja. Po menjavi na 35mm2, dela kot urica
Elektronika je arduino nano, releje sem kasneje zamenjal na ssr po nasvetu ljudi ki so že delali.



070BCADC-7658-414F-B697-F4176BC6C400.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.18 MB
 Pogledana:  8 krat

070BCADC-7658-414F-B697-F4176BC6C400.jpeg



ACF055DF-B52F-41CE-8572-13FEFA2E04F3.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.41 MB
 Pogledana:  21 krat

ACF055DF-B52F-41CE-8572-13FEFA2E04F3.jpeg



B8238A18-075D-4106-9911-D2173D967A8A.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.91 MB
 Pogledana:  15 krat

B8238A18-075D-4106-9911-D2173D967A8A.jpeg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tlogar
Član
Član



Pridružen-a: Pon 23 Mar 2015 16:57
Prispevkov: 16
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2020 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je tisti mali konektor za stikalo, da vklopis varjenje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ignis
Član
Član



Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38
Prispevkov: 400
Aktiv.: 3.54
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2020 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli je napisal/a:
Elektronika je arduino nano, releje sem kasneje zamenjal na ssr po nasvetu ljudi ki so že delali.

Hvala za podatek o preseku vodnika in tvojih izkušnjah ter slikah.
Ker sem "bos", bi še prosil za naslednji korak -nasvet - link,
kako skupaj spraviti elektroniko "arduino nano",
je ta modul potrebo programirati ali ima te zapise(parametre) v čipu spisane?

Hvala!

_________________
Znanje se množi, če ga delimo!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 46 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group