|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2004 8:26 pm Naslov sporočila: Regulator obratov |
|
|
Živjo
Za varilni aparat na žico bi rad napravil dober REGULATOR OBRATOV. Motorček je enosmerni 24V, kolikšen je tok nisem še pomeril.
Prosim za kako vezalno shemo ali pod kaj naj iščem na internetu.
LP.marko
_________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2004 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljen motorček , je tisti od brisalcev pri tovornjaku (nekaj 100W),
Priporočil bi PWM regulacijo , saj le ona zagotavlja maksimalno moč motorja tudi pri nizkih obratih. Če ne bo boljše rešitve , ti bom poizkal načrt za regolacijo halogenskih luči , samo optokopler bi dali vmes , pa bi stvar morala " špilati"
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2004 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je napisal infrared;
V gorensjkih "mig-var" aparatih je uporabljen motorček zelo podoben tistemu od avtomobilskih brisalcev - kolektorski enosmerni motorček s statorjem iz trajnega magneta. Regulacija je izvedena kot PWM s fikno frekvenco, če se še prav spomnim tam okrog 500Hz. Izvedba takega regulatorja je zelo enostavna. Lahko uporabiš 2 555 ali enega 556. Eden dela kot astabil ter proži drugega ki dela kot monostabil. Moram poiskati - podoben regulator sem nekoč naredil. Nisem ravno prepričan, če imam narisan načrt. Naredil sem le dva. Če bom našel TIV ga bom zvečer pripel.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2004 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stikal sem po internetu in sem našel tale naslov,
http://www.mikroelektronika.co.yu/domestic/magazine/magazine/3broj/3broj9.htm
ta zadeva mi je kar všeč, ker lahko vidiš tudi hitrost v številkah, samo pa je problem v programu. mislim da je napisan v zbirniku, kar pa ne razumem, zato vprašam ali se to lahko napiše v Bascom.
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Jan 30, 2004 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kateri varilni aparat gre, ali mogoče delaš nekaj na novo ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2004 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne delam na novo. To je nek Avstrijski varilni aparat, podoben Iskrinemu, je že precej star, pa regulacija ne dela dobro zato bi rad posodobil zadevo.
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2004 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem delal kopijo celotne plošče iskrinega varilnega aparata, plošča pa je enaka za več različnih varilnih aparatov. Oznaka je E160, če se ne motim. Gor sta dva releja in dva potenciometra in nekaj malenkost elektronike, regulacija pa je s triakom, kot prožilni element namesto diaca je uporabljen 2N4992 z odščipnjeno srednjo nožico (?????) zakaj, ne vem, tako je v originalu. Zadeva krasno dela, sem jih pa naredil kar nekaj, ker sem menjaval kompletno ploščo, komur ni delalo, ker so bili običajno okvarjeni in zdelani tudi releji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2004 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, če bi lahko s skupnimi močmi naredili tale PWM regulator hitrosti, ki je na temu naslovu.
http://www.mikroelektronika.co.yu/domestic/magazine/magazine/3broj/3broj9.htm
Jaz nekaj malega znam Bascom, zato bi rad probal narest ta regulator z mikroprocesorjem, seveda , če bi mi pomagali.
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 18, 2006 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bom odpiral nove teme, ker imam vprašanje, ki je podobno temu vendar gre za malo večjega uporabnika. Rabil bi namreč regulator vrtljajev za elektromotor, ki deluje na enosmerni napetosti 12V moči nekje 500W. Število obratov bi bilo potrebno regulirati med 100 in 2500 obr/min. Ker gre za nek planetni "getrib" je potreben moment pri zagonu, kar pomeni, da tok lahko v špicah naraste.
A bi se dalo narediti s tem vezjem, ki ga je pripel Silvo, oziroma predlagate kaj drugega.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 18, 2006 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
......... res ni nikogar, ki bi imel kakšno idejo, prijatelju namreč dolgujem veliko uslugo in bi mu rad pomagal ter mu naredil tale regulator.
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Boco, saj tukaj ni kaj posebnega za predlagati - stevilo obratov regulira napetost, ki jo motor dobi (oz. razmerje PWM duty cikla, ki daje motorju misliti, da dela z nizjo napetostjo od tiste v "on" delu cikla), moc motorja je pa stvar izhodnih tranzistorjev, sicer se bo kadilo. Ce imas navaden DC motor, rabis torej samo nekaksen nacin za generiranje PWM (vezje s NE555 in potenciometrom recimo) ter soliden izhodni tranzistor (oziroma nekaj le-teh vzporedno), ki bo skrbel za napajanje motorja - 500W ni malo ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
zbujam temo iz globokega spanca
reber:
zgoraj omenjaš da si izdeloval kopije plošč Iskrinih varilnih aparatov , zanima me če imaš mogoče še kakšno in kje si dobil 2N4992.
_________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stromar1 Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Jan 2009 17:00 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
a je komu tole ratalo narest?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni