www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razlika med Laserskimi diodami
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
r3ym1us
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 08 Nov 2006 13:17
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 1:21 pm    Naslov sporočila: icon_mocker Razlika med Laserskimi diodami Odgovori s citatom

Pozdravljeni,na forumu sem nov, tako da če se kaj in kje zmotim prosim ne mi zamerit.

Zanima me pa kakšna je razlika med 1mW lasersko diodo in 10mW lasersko diodo??

A se kako drugače to montira ob taki razliki. Jasno mi je da ima večjo porabo ne vem pa zakaj????

Nazadnje urejal/a r3ym1us Sre Nov 08, 2006 3:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.99
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tokrat bom naredil izjemo in ne bom tega vrgel naravnost v smeti, temveč bom zgolj popravil:

VolkD (popravljen tekst) je napisal/a:
Pozdravljeni na forumu sem nov, če sem kej naredil narobe ne zamerite.

Zanima me kakšna je razlika med 1mW lasersko diodo in 10mW lasersko diodo?

A se dioda kako drugače montira ob taki razliki moči. Jasno mi je, da ima večjo porabo, ne vem pa zakaj?

r3ym1us, če hočeš dober in kvaliteten odgovor moraš vprašanje postaviti pravilno in predvsem moraš biti razumljiv. Razumljiv, ne le tako, da so stavki slovnično vsaj približno pravilni, temveč tudi tako, da ljudje, ki bi ti lahko odgovorili, sploh vedo kaj te žuli.

Pa se vrniva k laserski diodi. Laserskih diod je veliko vrst, ko se pogovarjaš o razliki med posameznimi diodami, moraš vedeti, da moč ni edina lastnost take diode. Če kaniš zamenjati lasersko diodo, ki ima moč 1mW z tako, ki ima 10mW moči, potem je treba vedeti še druge parametre teh diod. Ne zgolj moči.

V principu pa je vedno tako, da se iz laserske diode da "potegniti" precej več moči kot je to definirano v datasheetu, a nastane problem ohlajevanja kristala. Če dovolimo, da se kristal segreje preveč je to za diodo usodno.

Torej, kaj natančno te zanima? Kaj bi rad počel?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.86
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na forumu pišemo v slovenskem jeziku. Sledeče sporočilo pisano v tem stilu se briše. Preberi pravila na forumu.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1 mW diode so v lahko v ohišju kot tranzistor (na primer BC 107). 10 mW laserske diode imajo običajno ohišje z navojem, tako da se jo privije na večji hladilnik. Moja 125 mW laserska dioda ima povsem enako ohišje kot 10 mW, zelen žarek pa pošlje čez celo Ljubljano.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
r3ym1us
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 08 Nov 2006 13:17
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK Se opravičujem, ker sem tako pisal, sem malce hitel, pa je prišlo do napak(veliko).

Torej mene zanima katera laserska dioda bo svetila dlje 1mW ali 10mW?
Navadni laserski kazalniki imajo 1mW - 6mW diodo notri, pa svetijo v popolni temi nekaj 100 metrov daleč.

conrad link

To je primer 10mW diode iz Conradove trgovine.

jur: kje pa si dobu tako močno lasersko diodo??A imaš mogoče kakšno sliko le te??
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 08, 2006 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čim večjo moč ima dioda, tem dalje sveti. Za svetenje na razdaljo mora imeti laserska dioda kolimator. Kolimator dejansko naredi laserski žarek. Brez njega je laserska dioda samo svetla LED dioda. Poleg tega mora dioda delovati na vidni valovni dolžini. Zaradi tega so laserske diode iz laserskih printerjev za ta namen neuporabne.

Dioda 125 mW preluknja balon, polivinil, vžge vžigalico in iztakne oko v rekordno kratkem času.

Jur
Nazaj na vrh
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, kje si dobil to zverino ?
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.99
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, ali se da ta tvoja dioda nabaviti IN ali jo je mogoče amplitudno modulirati? Lahko tudi pulzno.
Imam namreč idejo, da bi naredil lasersko radijsko zvezo med dvema najbolj oddaljenima točkama v Sloveniji, ki sta še vidni. Nisem prepričan, a verjetno bo to Pohorje - Snežnik.

Ne gre torej za streljanje sosedovega psa, ampak za dokaj zanimiv in resen projekt, še posebej, ker si omenil, da je svetloba zelena. Občutljivih na to svetlobo se dobi kar nekaj fotopomnoževalk. Potrebno pa bi bilo narediti najmanj 2 naprave, saj drugače zveza ne velja.

Zimski čas je zato najbolj primeren, ker je v zraku najmanj vlage, ki povzroča disperijo svetlobe.

VolkD

sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni bil nek tak test narejen z w-lan opremo ? Mislim, da sta bili v igri ravno ti točki.
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dioda stane 499 US$. Iz Kitajske (Shanghai) jo je UPS dostavil v 4 dneh. Bom posnel kakšno sliko. Za začetek mi je dioda prežgala nekaj pikslov v CCD senzorju fotoaparata. Nimam podatka, ampak modulacijska hitrost takih diod je običajno pod kHz. Življenska doba diode je dvatisoč do pettisoč ur, kar za komunikacijsko uporabo ni prav veliko, še posebej ne pri taki ceni.

Nisem prepričan, ampak ko sem jo preizkušal z Ljubljanskega gradu, se mi je zdelo, da je bilo po mestu več policajev kot ponavadi .

Jur
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.97
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2006 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z wlan opremo je bil namen narediti test rogla-nanos cca 125km kar je še 7 km več kot pa pohorje snežnik.
To pa je razgled z rogle 2.11.2006 http://hopsasa/o.php?zracna1071653.png

LP cero
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.66
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O, ja, laserji Very Happy

Jaz sem pred dnevi testiral 2W laser z eksternim kolimatorjem in je bil na razdalji enega kilometra zelo lep žarek.

Pri komunikaciji na take razdalje ne bo problem samo disperzija svetlobe, ampak tudi tresenje izvora.

Pri razdalji 1km je žarek plesal / se tresel za en meter, ker je bil izvor v ogreti dnevni sobi, vrata pa odprta in so bili vrtinci zraka. Ko smo vrata zaprli, se je tresenje zmanjšalo na četrtino.

K temu na večje razdalje prišteješ še premike zemlje in imaš problem.
Pri tem mojem projektu sem na detektorju lepo slišal, ko je kdo odprl vrata, da je prepih pihal čez žarek Confused

LP

P.S. jur, ti si doma kje v centru Ljubljane? 8.maja, ko smo streljali s tremi laserji dol z Lj. gradu, je nekdo bliskal nazaj Wink (mislim da iz smeri NUK-a)

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem iz Bežigrada. Sem pa že svetil (v zeleni barvi) na grad iz Kongresnega trga, to je blizu NUKa. Koliko je pa velik tisti 2W laser? Z tem bi že lahko rezal pločevino in iztaknil oko v 5 milisekundah.

Laserske komunikacijske naprave imajo po tri laserje, da eliminirajo (zmanjšajo) tresenje izvora, sprejemnika in uklone žarka zaradi različne temperature zraka. Največji problem pri prenosu podatkov po laserju je megla. Ne zaradi absorpcije, ampak zaradi sipanja (Rayleigh scattering), ki brezupno nepopravljivo pokvari signal (svetlobo).

Jur

LJ_GRAD.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.69 KB
 Pogledana:  25 krat

LJ_GRAD.JPG

Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.66
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta 2W laser je sam izvor velik cca. 15 x 20 x 10 cm. Brez napajalnika. Notri mislim da sta 2 laserja.

Ker je zadeva namenjena za laser-show, je to fat-beam tehnologija. In ne moreš rezati kovine. Oči pa lahko poškoduješ in tudi kak CCD smo že skurili Sad
Poleg tega imajo zeleni laserji izkoristek pod 20% (notri je bistveno močnejša IR laserska dioda).

Tu pa so fotke kako izgleda žarek, ki smo ga "streljali" preko cele doline - 1,5km stran. Brez dodatnega kolimatorja!

LP

laser_stran.jpg
 Opis:
"Streljanje" z laserjem
 Velikost datoteke:  74.87 KB
 Pogledana:  233 krat

laser_stran.jpg

laser_sem.jpg
 Opis:
žarek po 1,5km brez dodatnega kolimatorja
 Velikost datoteke:  50.59 KB
 Pogledana:  35 krat

laser_sem.jpg

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 16, 2006 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, napajanje pa je malo več kot kot dve AAA bateriji...

Razmišljam, da bi vzel en malo večji balon, opremljen z reflektivno folijo, ga spustil v zrak in od spodaj osvetljeval: UFO nad Ljubljano.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni