|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
r3ym1us Neznanec

Pridružen-a: Sre 08 Nov 2006 13:17 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 1:21 pm Naslov sporočila: Razlika med Laserskimi diodami |
|
|
Pozdravljeni,na forumu sem nov, tako da če se kaj in kje zmotim prosim ne mi zamerit.
Zanima me pa kakšna je razlika med 1mW lasersko diodo in 10mW lasersko diodo??
A se kako drugače to montira ob taki razliki. Jasno mi je da ima večjo porabo ne vem pa zakaj????
Nazadnje urejal/a r3ym1us Sre Nov 08, 2006 3:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.99 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tokrat bom naredil izjemo in ne bom tega vrgel naravnost v smeti, temveč bom zgolj popravil:
VolkD (popravljen tekst) je napisal/a: |
Pozdravljeni na forumu sem nov, če sem kej naredil narobe ne zamerite.
Zanima me kakšna je razlika med 1mW lasersko diodo in 10mW lasersko diodo?
A se dioda kako drugače montira ob taki razliki moči. Jasno mi je, da ima večjo porabo, ne vem pa zakaj? |
r3ym1us, če hočeš dober in kvaliteten odgovor moraš vprašanje postaviti pravilno in predvsem moraš biti razumljiv. Razumljiv, ne le tako, da so stavki slovnično vsaj približno pravilni, temveč tudi tako, da ljudje, ki bi ti lahko odgovorili, sploh vedo kaj te žuli.
Pa se vrniva k laserski diodi. Laserskih diod je veliko vrst, ko se pogovarjaš o razliki med posameznimi diodami, moraš vedeti, da moč ni edina lastnost take diode. Če kaniš zamenjati lasersko diodo, ki ima moč 1mW z tako, ki ima 10mW moči, potem je treba vedeti še druge parametre teh diod. Ne zgolj moči.
V principu pa je vedno tako, da se iz laserske diode da "potegniti" precej več moči kot je to definirano v datasheetu, a nastane problem ohlajevanja kristala. Če dovolimo, da se kristal segreje preveč je to za diodo usodno.
Torej, kaj natančno te zanima? Kaj bi rad počel?
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na forumu pišemo v slovenskem jeziku. Sledeče sporočilo pisano v tem stilu se briše. Preberi pravila na forumu.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
1 mW diode so v lahko v ohišju kot tranzistor (na primer BC 107). 10 mW laserske diode imajo običajno ohišje z navojem, tako da se jo privije na večji hladilnik. Moja 125 mW laserska dioda ima povsem enako ohišje kot 10 mW, zelen žarek pa pošlje čez celo Ljubljano.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
r3ym1us Neznanec

Pridružen-a: Sre 08 Nov 2006 13:17 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK Se opravičujem, ker sem tako pisal, sem malce hitel, pa je prišlo do napak(veliko).
Torej mene zanima katera laserska dioda bo svetila dlje 1mW ali 10mW?
Navadni laserski kazalniki imajo 1mW - 6mW diodo notri, pa svetijo v popolni temi nekaj 100 metrov daleč.
conrad link
To je primer 10mW diode iz Conradove trgovine.
jur: kje pa si dobu tako močno lasersko diodo??A imaš mogoče kakšno sliko le te??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Nov 08, 2006 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čim večjo moč ima dioda, tem dalje sveti. Za svetenje na razdaljo mora imeti laserska dioda kolimator. Kolimator dejansko naredi laserski žarek. Brez njega je laserska dioda samo svetla LED dioda. Poleg tega mora dioda delovati na vidni valovni dolžini. Zaradi tega so laserske diode iz laserskih printerjev za ta namen neuporabne.
Dioda 125 mW preluknja balon, polivinil, vžge vžigalico in iztakne oko v rekordno kratkem času.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur, kje si dobil to zverino ?
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.99 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur, ali se da ta tvoja dioda nabaviti IN ali jo je mogoče amplitudno modulirati? Lahko tudi pulzno.
Imam namreč idejo, da bi naredil lasersko radijsko zvezo med dvema najbolj oddaljenima točkama v Sloveniji, ki sta še vidni. Nisem prepričan, a verjetno bo to Pohorje - Snežnik.
Ne gre torej za streljanje sosedovega psa, ampak za dokaj zanimiv in resen projekt, še posebej, ker si omenil, da je svetloba zelena. Občutljivih na to svetlobo se dobi kar nekaj fotopomnoževalk. Potrebno pa bi bilo narediti najmanj 2 naprave, saj drugače zveza ne velja.
Zimski čas je zato najbolj primeren, ker je v zraku najmanj vlage, ki povzroča disperijo svetlobe.
VolkD
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 3:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Ni bil nek tak test narejen z w-lan opremo ? Mislim, da sta bili v igri ravno ti točki.
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Dioda stane 499 US$. Iz Kitajske (Shanghai) jo je UPS dostavil v 4 dneh. Bom posnel kakšno sliko. Za začetek mi je dioda prežgala nekaj pikslov v CCD senzorju fotoaparata. Nimam podatka, ampak modulacijska hitrost takih diod je običajno pod kHz. Življenska doba diode je dvatisoč do pettisoč ur, kar za komunikacijsko uporabo ni prav veliko, še posebej ne pri taki ceni.
Nisem prepričan, ampak ko sem jo preizkušal z Ljubljanskega gradu, se mi je zdelo, da je bilo po mestu več policajev kot ponavadi .
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Nov 09, 2006 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z wlan opremo je bil namen narediti test rogla-nanos cca 125km kar je še 7 km več kot pa pohorje snežnik.
To pa je razgled z rogle 2.11.2006 http://hopsasa/o.php?zracna1071653.png
LP cero
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Nov 16, 2006 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
O, ja, laserji
Jaz sem pred dnevi testiral 2W laser z eksternim kolimatorjem in je bil na razdalji enega kilometra zelo lep žarek.
Pri komunikaciji na take razdalje ne bo problem samo disperzija svetlobe, ampak tudi tresenje izvora.
Pri razdalji 1km je žarek plesal / se tresel za en meter, ker je bil izvor v ogreti dnevni sobi, vrata pa odprta in so bili vrtinci zraka. Ko smo vrata zaprli, se je tresenje zmanjšalo na četrtino.
K temu na večje razdalje prišteješ še premike zemlje in imaš problem.
Pri tem mojem projektu sem na detektorju lepo slišal, ko je kdo odprl vrata, da je prepih pihal čez žarek
LP
P.S. jur, ti si doma kje v centru Ljubljane? 8.maja, ko smo streljali s tremi laserji dol z Lj. gradu, je nekdo bliskal nazaj (mislim da iz smeri NUK-a)
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 16, 2006 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem iz Bežigrada. Sem pa že svetil (v zeleni barvi) na grad iz Kongresnega trga, to je blizu NUKa. Koliko je pa velik tisti 2W laser? Z tem bi že lahko rezal pločevino in iztaknil oko v 5 milisekundah.
Laserske komunikacijske naprave imajo po tri laserje, da eliminirajo (zmanjšajo) tresenje izvora, sprejemnika in uklone žarka zaradi različne temperature zraka. Največji problem pri prenosu podatkov po laserju je megla. Ne zaradi absorpcije, ampak zaradi sipanja (Rayleigh scattering), ki brezupno nepopravljivo pokvari signal (svetlobo).
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
20.69 KB |
Pogledana: |
25 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Nov 16, 2006 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta 2W laser je sam izvor velik cca. 15 x 20 x 10 cm. Brez napajalnika. Notri mislim da sta 2 laserja.
Ker je zadeva namenjena za laser-show, je to fat-beam tehnologija. In ne moreš rezati kovine. Oči pa lahko poškoduješ in tudi kak CCD smo že skurili
Poleg tega imajo zeleni laserji izkoristek pod 20% (notri je bistveno močnejša IR laserska dioda).
Tu pa so fotke kako izgleda žarek, ki smo ga "streljali" preko cele doline - 1,5km stran. Brez dodatnega kolimatorja!
LP
|
74.87 KB |
233 krat |

|
žarek po 1,5km brez dodatnega kolimatorja |
|
50.59 KB |
35 krat |

|
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Nov 16, 2006 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, napajanje pa je malo več kot kot dve AAA bateriji...
Razmišljam, da bi vzel en malo večji balon, opremljen z reflektivno folijo, ga spustil v zrak in od spodaj osvetljeval: UFO nad Ljubljano.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni