www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Osvetljevanje vezij z LED
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 13, 2007 11:28 pm    Naslov sporočila:  Osvetljevanje vezij z LED Odgovori s citatom

V Elektorju sem videl, da so naredili osvetljevalno posodo za vezja s pomočjo 24 UV LEDic. Je kdo od vas kaj takega že preizkusil? Tista 250W NitroPhoto žarnica za osvetljevanje se hudičevo hudo greje in lepo bi bilo, če bi si počasi naredil pripravo za osvetljevanje... Če bi naredil difuzor iz temnega pleksi stekla, bi bilo kaj narobe?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje nebi smelo biti narobe. Paziti moraš da je steklo res temne barve, tako da UV svetloba ne bo uhajala iz prostora. Mimogrede v kateri številki elektorja pa si zasledil ta članek?

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narobe sem se izrazil. Mislil sem na mlečno pleksi steklo, ki bi ga uporabil, da bi zelo usmerjeno svetlobo iz LEDic malo bolj razpršil in ne bi potreboval 20cm visoke posode, kot so to naredili v reviji.

Drugače sem pa to našel v majskem lanskem Elektorju.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.96
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi bolje mat steklo ali peskano. Ker bi mogoče skozi mlečno pleksi steklo premalo svetlobe.
Lp
Nazaj na vrh
Jackal
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14
Aktiv.: 0.62
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen mesec nazaj sem se malo igral s temi UV LEDicami, ker sem jih dobil zelo poceni.

Lak je bil P501, LED pa mislim da 50mcd. Uporabil sem 10 diod na razdalji ca. 20cm in sem testiral čase osvetljevanja. Da se je lak kolikor toliko razvil, sem moral osvetljevat okoli 25 minut.
Tako da zase vem, da raje ostanem pri žarnici.
Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadno steklo prepušča bolj malo svetlobe v UV delu spektra.
Motna površina odbija žarke tudi nazaj, proti izvoru svetlobe, kar pomeni, da bi na tiskanino prišlo manj.
Se pravi, dvakrat slabo.

Ne vem pa, kako bi delovalo, če bi naredil mat površino leče UV ledic. Jo pobrusil, ali kaj podobnega.

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.01
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LEDice imajo preveč točkast izvor in zato potrebujejo večjo oddaljenost. Pri razpršitvi pa so prevelike izgube. Take so moje izkušnje ... zato bom raje ostal pri štirih majhnih neonkah Phillips TL 8W / 05

Uporabljam dva takšna kompleta na razdalji 5 cm od vezja in tudi neonke razmaknjene na 5 cm.

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 14, 2007 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih imam okoli 20 100mcd UV ledic. V Elektorju so jih uporabili 24 in dobili čas osvetljevanje okoli 6 minut, kar se mi zdi še sprejemljivo.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.72
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

250 w UV žarnica je kar nevarna stvar. Z uporabo manjše dušilke bo žarnica dajala manj svetlobe. Še bolje je uporabiti žarnico manjše moči. HQL 80 je osramova UV žarnica. Z razbitim zunanjim balonom in dušilko od 20 W žarnice daje
precej manj svetlobe. Vseno pa preveč za nezaščitene oči.

Izvor za osvetljevanje mora biti čim bolj točkast. V eni točki.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Jur

In potem imaš osvetljeno samo na enem koncu, drugje pa ne..... Confused
Svetloba mora po celotnem vezju padati kar se da enakomerno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Strinjam se z Jurjem. Točkasti izvor ti daje bolj ostre sence in s tem lepše meje vezic.
Meni so najlepše vezice nastale pri močni žarnici (točksti izvor) in cca 40cm stran, da je osvetljenost že približno enakomerna po celi plošči.

Pri UV ledikah pa dobiš "svetlobno ploščo" (več točkastih izvorov), kar bi (po mojem skromnem mnenju) nastal problem neostrih senc.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.10
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Izvor za osvetljevanje mora biti čim bolj točkast. V eni točki.Jur

Povsem točno !
Žarnica, ki je namenjena javni razsvetljavi je skoraj idealna za osvetljevanje. Ima par pomankljivosti, ki pa niso take, da se jih nebi dalo odpraviti.
Prva pomankljivost je ta, da jakost UV svetlobe takoj ko jo prižgemo še ni enakomerna. Tu ni rešitve, treba je počakati, po mojih izkušnjah najmanj minuto časa.
Za osvetljevanje običajno uporabimo kako komoro, manj pazljivi svetijo po celi garaži. V vsakem primeru se izvor točkaste svetlobe kvari s tem, da prihaja do močnih odbojev od okolice. Ti odboji lahko povzročijo neostre robove.
Rešitev tega problema je več, najbolje je, če se poslužimo kar vseh.
1. žarnico damo v posebno škatlo, ki je narejena tako, da svetloba direktno pada le na površino, kjer osvetljujemo TIV.
2. film izpišemo tako, da je sloj z črnilom v kontaktu s površino laka.
3. film obtežimo z stekleno ploščo.

To je vsa umetnost. Popolnoma nepotrebno je izumljati razne komplicirane stvari, ki pa v praksi prinesejo slabše delovanje in kup konstrukcijskih problemov.

Za osvetljevanje dvostranskih vezij ne potrebujemo dveh žarnic in kompliciranih konstrukcij. Uporabimo pač dve stekleni plošči, ki ju skupaj stisnemo z elastiko. nato osvetljujemo potreben čas z ene nato pa še z druge strani. To je vse. Preprosto kar se da.

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bungee je napisal/a:
jur je napisal/a:

Jur

In potem imaš osvetljeno samo na enem koncu, drugje pa ne..... Confused
Svetloba mora po celotnem vezju padati kar se da enakomerno.

Upss... Mea kulpa, prehitro bral in spregledal besedo izvor. Silenced
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.02
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Jur

Jaz uporablajm enake žarnice (neonke) kot Iztok. Predelal sem skener, tako da imam notri 4 žarnice. Neonke so od stekla oddaljene 3-4 cm. Vezje je lepo enakomerno osvetljeno. Tukaj je slika vezja. Povezave so 16 mils.

S5000895.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.63 KB
 Pogledana:  30 krat

S5000895.jpg

Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 15, 2007 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam napol narejeno zadevo iz elektorja in malo spremenjeno. 54 UV LED sem razporedil na format A4, vgrajeno v ohišje od skenerja katerega sem moral povišat ker je bilo pretenko, razdalja od diod do vezja je 10 cm. Čas osvetljevanja je okoli 7 min dobro je tudi že po 5 min. Trenutno se ubadam z avtomatiko za vklapljanje in odštevanje časa. Začasno uporabljam usmernik kot vir energije, poraba toka je 0,48 A. V enem drugem postu sem obljubil da bo zadeva končana ko pade sneg, snega pa od nikjer tako da je narejeno napol in rezultat napol narejenega je skurjene tri diode ko je prišlo do kratkega stika. Stvar še ni dokončana jaz jo pa vseeno želim uporabljat (no me pa kakšna skurjena stvarca opozori da jo je treba res dokončat) Bom v kratkem pripel slike ko bo res dokončano.

LP
Božo

Nazadnje urejal/a Bozo Pon Jan 15, 2007 9:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 489 dni