|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Jan 25, 2007 9:41 pm Naslov sporočila: Kadilski zakon - za ali proti? |
|
|
V zadnjem času se veliko prahu dviga o predlogu novega protikadilskega zakona. Vem da imamo na forumu tako strastne kadilce, kot tudi velike nasprotnike kajenja. Zato me zanimajo mnenja enih in drugih.
Sam sicer mislim, da gremo s tem zakonom v korak z butalci (mogoče celo korak pred njimi ).
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70831.25
|
Objavljeno: Čet Jan 25, 2007 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Jan 25, 2007 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kadilski zakon, kakršen koli že bo, bo čisto navadna državno politična šizofrenija. Politika pač usmerja pozornost državljanov s pomembnejših reči na nove sovražnike, kadilce. Teh pa je pri nas 30% prebivalstva. V državno blagajno prispevajo samo preko DDV okoli 15.000.000.000SIT ali 62.000.000€. So pa v ceno cigaret vračunane še trošarine in ne vem kaj še vse tako, da država pobere veliko več. Država ima rada denar kadilcev, le te bi pa, izgleda, rada s ponizevanjem odvadila kajenja.
Kajenje ni zdravo, kar pa ni zadosti za popolno prepoved kajenja. Cigaretni dim je neprijeten nekadilcem in je to se mi zdi edini razlog za predvidene omejitve. Kadilce je enostavno treba "izločiti" in ljudstvo bo delitvi sledilo. Spet se bo vedelo kdo je "dober" in kdo "slab".
Ali bo novi zakon dovoljeval, recimo, lokale samo za kadilce in take za nekadilce? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Jan 25, 2007 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj sprejmejo kakršen koli zakon, ki bo omejeval to kar pač mora, in ščitil nekadilce pred nami (kadilci) . To je popolnoma prav in ob tem ni nobene dileme. Nihče nima pravice zastrupljati drugega proti njegovi volji. Doma sicer nikoli ne kadim v hiši ampak pred njo, ne glede na letni čas. Smiselno se mi zdi, da bi odprli lokale za kadilce, v katerih bi smeli biti zaposleni le kadilci (s čistilko vred) in bi lahko zasmrajajoče barabe kot sem jaz lahko spile vsaj eno kavo ob cigaretu. Če bodo lokali samo za nekadilce, pa tudi prav. A bom nehal kaditi zaradi tega? Ga ni zakona! Bom pa kavo pil doma (ali na vrtu v Kačičah ). Pa mleko, pivo in vino tudi.
Bolj me zanima s katerim zakonom bodo ukinili "budale" za volanom? Se mi zdijo bolj nevarne od kadilcev (morda ker ubijajo hitro). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3358 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 12:10 am Naslov sporočila: Z zadovoljstvom sem prebral |
|
|
Z zadovoljstvom sem prebral da doma ne kadiš, da greš kadit ven in ne zastrupljaš drugih v družini.
Po moje bi morali zakon razširiti, da se tudi doma ne sme kaditi, če so člani družine otroci ali drugi nekadilci. Teh ta predlog zakona ne zaščiti... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker ne kadim, ga v bistvu pozdravljam. Čeprav me kajenje kot tako ne moti pretirano, razen če mi kdo puha v obraz. Me pa moti, da ko obiščem kak lokal, potem obleka smrdi še 3 dni.
Tisti "ločeni" prostori za kadilce oziroma nekadilce so v sedanji obliki popolnoma brez smisla.
Prijatelje, ki kadijo vedno prijazno prepričujem, naj nehajo. Si ne morem pomagat.
Ena prijateljica je že rekla, da bo kupila obliže ....
Frenki škoda, ker nisi odprl ankete.. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ko so nekega dne otroci prišli iz vrtca so nas ta stare prepričali, da moramo kaditi na balkonu. Od tega je minilo že kakih 25 let in še vedno kadimo le na balkonu.
Ampak kofe brez cigareta je isto kot vohati vijolice čez gasmasko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 12:22 am Naslov sporočila: Re: Z zadovoljstvom sem prebral |
|
|
vilko je napisal/a: |
Po moje bi morali zakon razširiti, da se tudi doma ne sme kaditi, če so člani družine otroci ali drugi nekadilci. Teh ta predlog zakona ne zaščiti... |
Natanko tako..
Če so šli že tako daleč bi morali ukiniti prodajo cigaret.
Na splošno lahko posameznik kadarkoli zapusti lokal, če mu ta ne odogovarja!!!
Otroci pa se ne morejo upreti staršem, če ti kadijo v skupnih prostorih in jim to ne odgovarja.
Tukaj se predvsem vidi lakomnost države saj se noče odreči denarju, ki ga kadilci prispevajo.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz kadilski zakon podpiram, čeprav se mi zdi malenkost nepošteno do kadilcev, ker nekako ne bodo mogli popiti kofetka ob cigareti v lokalu. No, po drugi strani pa, zakaj pa moramo biti nekadilci zakajeni in osmrajeni zaradi tuje razvade? torej se v celoti za zakon.
Še več, zakon bi naredil strog v več točkah:
1. ker bi za kadilce težko kontroliral ali kadijo ali ne in bi jim posledično zaračunal večjo zavarovalno premijo, bi bilo najbolj pošteno poleg trošarine na cigarete dodati še zavarovalni zdravstveni delež (tako kot je pri bencinu za ceste) in to v višini najmanj 30% sedanje cene cigaret, bolje kar 50%, poleg tega pa bi dodal še kakšno trošarino, tako da bi bile cigarete dražje za najmanj 100% Kako bi se denar porabil niti ni tako zelo važno, lahko bi ves denar šel za zdravstvo, del tega pa bi namenili propadlim lastnikom lokalčkov za borzo dela.
2. Kajenje bi prepovedal v vseh lokalih, velikih in majhnih, da ne bo diskriminacije. Mogoče bi dovolil kajenje le na zunanjih terasah lokalov pa še to je vprašljivo.
3. če bi bilo kajenje v lokalih dovoljeno, bi zaposleni v lokalu morali plačevati dvojno zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa bi lokal moral plačevati še dodaten denar v zdravstvo, nekakšen davek. Zaposlenim bi pravzaprav moral višjo premijo plačevati delodajalec.
4. na delovnem mestu bi v celoti prepovedal kajenje povsod, še posebej v bolnišnicah in podobno.
5. prepovedal bi kajenje na prostem na prireditvah, kjer je zbrano več ljudi, ker dim lahkjo veter ponese v nekadilce ki so v neposredni bližini. Kadilec bi se moral odmakniti od večje skupine ljudi najmanj 20m in to bi bila njegova dolžnost, ne da se umikajo nekadilci.
Stroški zdravljenja so res veliki in velikokrat je vzrok kajenje, zato je ta denar treba nekje dobiti. Ta denar se preprosto da dobiti z obremenitvijo izdelka, torej dodatnim davkom oziroma trošarino. Visoka cena bo zmanjšala število kadilcev. Če bo kajenje prepovedano na vseh javnih mestih, potem ne bo diskriminacije.
Če se kadilci počutijo diskriminirane, se ja počutim diskriminiranega še toliko bolj, ko želim popiti točeno pivo v lokalu, žal pa so skoraj vsi lokali zakajeni in potem smrdim po tistih cigaretih, da sem kompleten za v žehto s cunjami vred ... in zakaj moram jaz to trpeti, ko pa je bolj enostavno prepovedati kajenje v lokalih in veliko bolj pošteno. Naj se kadilci počutijo odrinjene kakor hočejo, nekadilci smo odrinjeni že sedaj še toliko bolj. Nihče ne bo prepovedal kajenja na splošno, določeno bo le, kje se sme in kje ne sme kaditi. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Se je že začelo.
Veliko več zdravstvenih problemov povzroča alkohol. Povzroča tudi velike socijalne probleme, ki jih tobak ne povzroča.
Res pa je, da so abstinenti v manjšini tako, kot tudi kadilci in bo zato alkoholiziranje še naprej dovoljeno kajenje pa kmalu prepovedano. Večina vlada pa naj bo kar bo. Pametnih je tudi bolj malo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 1:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede novega zakona lahko rečem samo: končno!!!
Nič nimam proti kadilcem, imajo vso pravico da kadijo kadar hočejo, vendar je njihova pravica omejena s pravico nekadilcev, da ne kadijo. In če sta skupaj (kadilec in nekadilec namreč) potem kadita oba.
Sem pa proti prepovedi prodaje ali kajenja nasploh, ker to vodi samo v trgovino na črno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
. ker bi za kadilce težko kontroliral ali kadijo ali ne in bi jim posledično zaračunal večjo zavarovalno premijo, bi bilo najbolj pošteno poleg trošarine na cigarete dodati še zavarovalni zdravstveni delež (tako kot je pri bencinu za ceste) in to v višini najmanj 30% sedanje cene cigaret, bolje kar 50%, poleg tega pa bi dodal še kakšno trošarino, tako da bi bile cigarete dražje za najmanj 100% Kako bi se denar porabil niti ni tako zelo važno, lahko bi ves denar šel za zdravstvo, del tega pa bi namenili propadlim lastnikom lokalčkov za borzo dela. |
Samo majhen popravek, glede dodatnega zavarovanja in podobnih stvari. Če prebereš malce nazaj, kadilci prispevamo v državni proračun veliko, ogromno več denarja kot nekadilci (posledično ta denar trošijo tudi in v večji meri nekadilci ker je razmerje 30:70), tako, da nam bi že iz tega naslova pripadal zavarovalni nadstandard.
Bolj kot dražiš stvari in jih umetno delaš eksotične, večji čar bodo imele kot prepovedane in še večji bo črni trg, zato država vleče stvar do roba in pazi, da ji krava molznica ne pade čez rob.
Cigareta pa ni nič drugega kot legalizirana droga! In kadilci smo zasvojenci, le da abstinenčne krize niso tako hude, pravijo pa, da se pojavijo tudi 15 let po prenehanju kajenja. Izgovorov, zakaj kadimo je vedno veliko. Na žalost, nobeden izmed njih ni tehten. Potrebno bo nehati. Jutri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.02 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 1:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem nekadilec. Že deset mesecev . Prej sem kadil pet let. In moram reči, da ko sem nekaj o teh stvareh slišal, ko sem še kadil, sem se strinjal s prepovedjo, čeprav sem se takrat še zastrupljal. V bistvu sem takrat pomislil: fino, še nekje ne bom smel kaditi. Toliko boljše, ker jih bom manj skadil. In s tem mislim, da je takrat bodoči zakon imel nek pozitiven učinek - vsaj name. Zato ga še vedno podpiram. Strinjam se pa tudi z zgornjimi navedbami o divjakih na cesti. _________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 1:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem kadilec. Vendar spoštujem pravice in želje nekadilcev. Če bi se zakon o ločenih prostorih upošteval tega novega zakona ne bi potrebovali. Državi je pač lažje sprejemat zakone kot pa jih izvajat.
Zaradi mene lahko prepovejo kar prodajo cigaret. Kakšen teden bo težko ... ampak pravijo da od tega ni še nikogar pobralo. Bo pa vsaj malo zvilo marsikoga, ker se bo zaradi manjka 62mio € v državni blagajni zvišal davek, zdravstveno zavarovanje, trošarine, itd. kar bodo plačevali predvsem nekadilci. Jaz bom finančno na boljšem, ker cigareti niso poceni.
BTW, če že omenjamo razvade, dajmo vse. Je že kdo slišal za primer, da je kdo pod vplivom tobaka povzročil tragedijo na cesti, mučenje otrok, posilstvo, umor ... ? Najbrž ne. Kaj pa alkohol? Povzroča vse in še več od prej naštetega!
Kaj bi na podlagi tega (tudi znanstveno dokazanega dejstva) lahko očitali kadilci ob kavi tistim, ki hodijo v lokale SAMO na pivo, dva deci, takratkega ...
Sicer bodo zdaj trditve, da ONI res samo en kozarček ... . Čudno, ampak vsak dan v črni kroniki piše kakšen primer, da je bil kozarček preveč in je zato tekla kri ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2007 2:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Je že kdo slišal za primer, da je kdo pod vplivom tobaka povzročil tragedijo na cesti, mučenje otrok, posilstvo, umor ... ? Najbrž ne. Kaj pa alkohol? Povzroča vse in še več od prej naštetega! |
Nisem imel namena sodelovati v tej debati tu, sem se že drugje izpostavil, a me je tole vzpodbudilo.
Sem bivši kadilec. Kadil sem od svojega 16-ega leta pa vse do 30-ega.
Razen smradu, ki ostaja v obleki, laseh in se vpije v vse pore stanovanja je tu še problem, ki se imenuje pasivno kajenje.
Vedeti moramo, da je pasivno kajenje ravno tako nevarno kot aktivno. Ni bistvene razlike. Bistvene nevarnosti so vsaj tri. Povečana možnost da zbolimo za rakom, dvig netolerantnosti na alergene - posledično astmatski napadi in tisto, kar se sicer manj omenja je pa najbolj nevarno - komplikacije v primeru bolezni ožilja, ki se pri kadilcih z verjetnostjo 85:15 končajo z amputacijami udov.
Dokler nasproti svoji razvadi postavimo ogroženost človeka, ki ga ne poznamo - naključnega obiskovalca v lokalu, je povsem logično, da zmaga razvada. Povsem nekaj drugega je, ko ti ljubljeno bitje obrne obraz proč od tebe, ker je vonj po tobaku preveč odbijajoč. Jasno nikomur ni do lizanja pepelnika med spolno predigro !
Zadnja stvar, ki bi jo moralo upoštevati vsako bitje, ki se ima za človeka, pa je nedvomno misel, da počasi ubijaš svojega lastnega otroka.
Sam sem nehal kaditi, prav s tem namenom. Nuditi otroku zdravo okolje. Moj sin me nikoli ni vedel kaditi. In ponosem sem na to.
Argumenti, ki jih proti zakonu navajajo kadilci imajo precej zmanjšano težo, saj se moramo zavedati da jih navajajo zasvojenci. Eden takih za lase privlečenih argumentov je recimo enostransko navajanje pobranih davkov iz naslova prodaje cigaret. A je kdo pregledal, kakšni so stroški zdravljena samo rakavih oboljenj, ki so v 70 % primerih nastala kot posledica kajenja ?
Pa poglejmo drugače.. Povprečen kadilec pokadi škatlo na dan. To je cca 1 cigaret na uro. V 8 urnem delavniku je to 8x 5 min. V tem času seveda ne dela. Ker deloma kadi tudi med malico lahko rečemo 1 uro na 2 dni. Torej je njegova delovna učinkovitost za 10 ur manjša od nekadilčeve. In ne samo to ! Celoten prihodek firme je zato manjši. Posledično so tudi plače manjše. Verjeli ali ne, tudi država ima zato manj. prispevki, ki gredo za zdravstvo so zato manjši....
Ne bom se opredeljeval do zakona, ker ne vem kako bo izvajan in kakšni bodo efekti. A ko se pogovarjamo o nekaterih stvareh, je prav, da jih osvetlimo z vseh in ne samo z enega vidika.
Marsikje recimo jokajo, da bo v lokalih zato ker se ne bo smelo kaditi manj prometa. Mogoče res, nedvomno drži, da bo v njih manj kadilcev. Bo pa zato mnogo raje vanje zašel kdo, ki se je teh krajev zaradi cigaretnega dima izogibal. Cigaretni dim in vonj se namreč močno vpije v obleko. Po pol ure lokaja je obleka za v pralni stroj, zato se zdaj marsikdo odreče kave zasmrajenem lokalu. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni