www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plašilec psov (Dazzer)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 9:15 pm    Naslov sporočila:  Plašilec psov (Dazzer) Odgovori s citatom

Imel sem možnost testirat to napravo in moram reč da deluje (preizkušeno na več različnih psih) Shocked .
Rad bi jo sam naredil, pa me zanima kako bi prišel do manjkajočih podatkov (glej shemo). Shemo sem sicer narisal kar iz vezja. Pripel pa sem še ene par slik.

Dazzer-shema.jpg
 Opis:
Shema
 Velikost datoteke:  81.94 KB
 Pogledana:  391 krat

Dazzer-shema.jpg

Dazzer1-.jpg.jpeg
 Opis:
Slika1
 Velikost datoteke:  88.05 KB
 Pogledana:  235 krat

Dazzer1-.jpg.jpeg

Dazzer2-.jpg.jpeg
 Opis:
Slika2
 Velikost datoteke:  103.13 KB
 Pogledana:  125 krat

Dazzer2-.jpg.jpeg

Dazzer3-.jpg.jpeg
 Opis:
Slika3
 Velikost datoteke:  51.6 KB
 Pogledana:  95 krat

Dazzer3-.jpg.jpeg

Dazzer4-.jpg.jpeg
 Opis:
Slika4
 Velikost datoteke:  60.8 KB
 Pogledana:  157 krat

Dazzer4-.jpg.jpeg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na napetost na pezzo mora stvar povzročat veliko "buko" Kako na to reagira "cucek" ? Kako si izmeril frekvenco? Je konstantna ali se spreminja? Lahko napišem en programček za kakega malča (PIC12FXXX), ki bo generiral točno tako frekvenco. Napetost bi dvignil s kakim stepup konvertorjem - lahko bi uporabil kar pic, kajti točno tak trafo ter pezzo zvočnik boš vrjetno bolj težko dobil.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frekvenco sem izmeril v službi z osciloskopom, na piezo zvočniku. Frekvenca se malo spremeni (odvisno od baterije). Če je baterija polna je približno 25kHz, pri bolj prazni pa pade za približno 750Hz nižje (pomoje ni ravno pomembno da je točno 25kHz?). Psi pa različno reagirajo na ta zvok. Če je razdalja recimo 30m : neha lajat, pa glavo začne obračat, pa okoli gleda (nič mu ni jasno), če pa se razdalja zmanjša na recimo 5m : neha lajat in se pospravi v bajto in je tiho, ali pa stoji na miru in se trese.
Saj to bi lahko naredil s kakim NE555, samo dovolj pritiska je potrebno ustvarit (nad 100dB). Tukaj je pomoje ta finta (pritisk). Sem potem doma še probal kar z funkcijskim generatorjem, pa kar en piezo piskač sem vzel, ki mi je prišel pod roke, pa ni bilo nobenega efekta.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navaden piezo piskač - zvočnik za tako frekvenco ni primeren, ker komaj kaj da od sebe. Torej, potrebno je dobiti piezo ki je primeren za take frekvence, trafo pa sploh ni problem, lahko bi ga navil tudi na navadno feritno palčko, razmerje ovojev 1:10 ali še celo več, 1:15, 1:20 , je pa pomembno da na piezo pripelješ izmenično napetost, ker samo impulzi primerne frekvence niso dovolj, to deluje le na navaden zvočnik. Tukaj se ta problem reši s transformatorjem, saj navitje iz impulzov naredi izmenično napetost.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa če bi dal piezzo trobljo - tisto iz Konrada za katero piše da deluje do 40kHz
res pa bi bila potem zadeva neprimerno večja.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tisto sem sam nekoč poskušal a ni bilo kakega efekta - res, da sem poskušal z bistevno nižjo frekvenco (nekdo mi je namreč rekel, da so psi občutljivi na 18Khz Confused) Zato sem tudi Ule-ta spaševal, če je frekvenca fiksna ali se spreminja Wink
Traflc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo poizkusi še na 25kHz.
Tisti "transducerji" za ultrazvok pa tudi niso dovolj močni po moje.(ki se uporabljajo za ultrazvočni alarm)

Ule - ali bi lahko še malo bolj podrobno opisal in slikal tisti piezzo ,ker se mi zdi ,da je navaden piezzo na katerega je potem pritrjeno tisto ohišje

ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 5:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tisti piezo je pač tak kot je. Na njem piše TR-89. Aja če se ga med delovanjem narahlo dotaknem s prstom, neha piskat in tudi LED ugasne.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...Aja če se ga med delovanjem narahlo dotaknem s prstom, neha piskat...
Počem sklepaš, da neha piskat ? Ker ugasne led? 25Khz je kar precej iz človeškega čujnega spektra, tole vrjetno ne čuješ Confused
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slišat je en piskajoč zvok, slišijo ga tudi drugi. Po moji oceni pod 15kHz. Bom še enkrat z osciloskopam probal kako je, pri dotiku.
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enkrat sem ga priklopil na osciloskop. Pri dotiku piezo piskača frekvenca pade na 0Hz(neha delovati). Izmeril sem tudi pritisk ki znaša 110 dB(polna baterija 9V) in 90 dB (bolj prazna baterija 7,5V).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer je frekvenca kot si že napisal 25Khz ?
ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DA.
Nazaj na vrh
Traflc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z dotikanjem piezzota najverjetneje vplivaš na oscilator ,ki nato neha piskat.
Pisk ,ki ga slišiš pa je verjetno kaka resonanca ,ali pa imaš supersluh Shocked

ule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja verjetno gre za kakšno resonanco, ker ta pisk slišijo tudi drugi ljudje.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni