www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetek z mikrokontrolerji
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rene_9
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Mar 2008 16:13
Aktiv.: 0.30
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 3:33 pm    Naslov sporočila: icon_question Začetek z mikrokontrolerji Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Jaz bi se rad naučil programirati mikrokontrolerje, a ne vem kako naj začnem in katerega naj izberem ter v katerem programskem jeziku naj pišem. O programiranju ne vem skoraj nič, razen tega kaj smo malo v šoli delali v Microsoft Visual C++ 6.0. Nekaj osnov elektrotehnike imam. Hodim pa v drugi letnik serša. Very Happy

Za odgovore se že v naprej zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Olaf
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek so PIC-i verjetno res najboljši, saj obstaja ogromno literature za njih. Sam sem začel delati z 16F628 (novejša varijanta od zelo popularnega 16F84), ki ima dovolj dodatkov, da te zaposli za nekaj časa. Za začetek zelo priporočam serijo člankov, ki so izhajali v reviji Svet Elektronike: PIC od začetka (marec 2003 do december 2003). Tam imaš opisano res vse od začetka - kako izdelati programator, kako krmilnik deluje, programi v asemblerju ipd.
rene_9
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kje pa dobim te dele revije sevet elektronike? kaj to si lahko na njihovi strani naročim genau te dele..ali kako?
Nazaj na vrh
Olaf
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09
Aktiv.: 0.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Članke se da kupiti tudi posebej, na tej povezavi.
Obstaja pa še cel kup knjig, ki so na voljo v knjižnicah ali pa preko spleta. Sam sem delal tudi s knjigo "The PIC Microcontroller", avtor Matić Nebojša.

Preden pa začneš zapravljati, si zadevo najprej poišči na googlu. Kot sem rekel - največ boš našel za 16F84 (spodaj imaš nekaj linkov, ki sem jih na hitro našel).
Prednost PIC krmilnikov je tudi to, da se nahajajo v 18 pinskem DIP ohišju. To pomeni, da zanj ne potrebuješ razvojne plošče ampak samo proto-board in nekaj osnovnih elementov. Tako si lahko vezje za razvoj kake aplikacijo sestaviš sam.

-Kaj vse potrebuješ za začetek
-Programiranje v asemblerju za popolne začetnike
-Praktični primeri

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se boš odločil za PICe,malo prebrskaj forum,o njih je veliko napisano in tudi veliko projektov imaš narejenih. To velja tudi za AVR. malo prebrskaj forum,pa boš našel odgovore na tvoje vprašanje.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce imas moznoist, se izogni PICem, saj so njihovi mali predstavniki (vse akr je manj od 18F zagotovo, z bolj ostrimi kriteriji pa kar vsi 8-bitni primerki) dobesedno mentalno zaostali (= primerek arhitekture iz 80ih let). Ce ni druge moznosti, je to pac to, ampak od muzejskih arhitektur bo zagotovo bolj koristna x51, ki je zdaj "nabildana" z vsem mogocim glede na izvirnik.

Bilko z veliko denarja (danes ga ima baje pol manj kot pred parimi leti) je nekoc dejal, da je 80286 s svojim bebavim 'zascitenim' nacinom z istimi malimi segmenti kot 8086/8088 in [po njegovem] nezmoznostjo preklopa med realnim in zascitenim nacinom (*) "umsko prizadet" (orig: "braindead"); ni ravno lepa izjava, ampak je lepo ilustrirala takratno stanje, ko je bil 80386 z 4 GB segmenti in posteno narejenim zascitenim nacinom na poti (1985 namesto 1981). No, danes ti lahko vehementno zatrdim, da so mali 8-bitni PICi ze 5-10 let tudi tam nekje, med "umsko prizadetimi" mikrokontrolerji ...

*: ja, tudi 286 *je* mogoce programsko preklopiti iz zascitenega nacina ("protected mode") nazaj v realnega ("real mode") v razumnem casu (brez zunanje logike, kot je pomoc kontrolerja, ki sprejema kode tipkovnice, in ki za ta poseg porabi na stotine ciklov, pa se to samo na racunalnikih, kjer je implementiran v IBMovi obliki). Za doseg tega je potrebno "samo" naloziti v dolocene registre take vrednosti, ki ne sprozijo samo ene sistemske anpake ("trap" oz. "fault"), ampak da v dvojni napaki ("double fault") povzrocijo se tretjo napako, ki prisli procesor v samostojni reset, ker je ne zmore vec procesirati. Najlepse pri vsem tem je to, da ista metoda deluje tudi na 80386 in naslednikih ... ni lepsega kot kompatibilnost s skoraj 30 let starimi procesorji na mizi. Vsaka pdobnost pri mikrokontrolerjih je zgolj nakljucna (not).

PICi so precej blizu takim pogruntavscinam, kot je opisano en odstavek visje, ampak za tiste, ki jih poznajo, ni to nic nenavadnega (ti ljudje se ponavadi cudijo sele ko pridejo na drugo arhitekturo - zame je drugace, sem poznal par drugih pred PICi, nekaj tudi se bolj omejenih, in me ne more nic vec sodobnega presenetiti Laughing ).

rene_9
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

torej sokrat ti mi priporočaš da naj kire mikrokontrolerje programira..z katerim programskim jezikom, v katerem okolju...ker se na programiranje ne spoznam, in bi se rad naučil, vse lepo postopoma, nebi rad z najtežjimi mikrokontrolerji oz. programskimi jeziki začel!!
Nazaj na vrh
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si že programiral v c oziroma če vsaj poznaš neke osnove (for, while, if, prireditvene stavke,...) vzami za programski jezik c. O kakšnem asemblerju niti ne sanjaj. Za začetek prižigaš ledice, bereš stikala, mogoče kak izpis na lcd, interrupti pol pa že skušaš kaj z rs232, kak timer uporabiš in tak počasi spoznavaš kaj zmore stvarca ki si jo boš izbral.
Kot mikrokrmilnik bi ti osebno priporočal avr (vsak pač hvali stvar ki jo pozna). Ali pa se odloči za lpc družino. Zmorejo več kot avr ampak se mi zdi da so malo zahtevnejši za začetek. Preberi še kak članek na netu pa boš spoznal pluse in minuse.
Sestavi si kakšno testno ploščo ali pa če ti ne predstavlja težave kupi že narejeno ploščo. Pri kupljeni so stvari lažje ker stvar enostavno dela kar pa za doma narejene stvari ne moreš trdit sploh če si začetnik in še bolj zgubiš voljo ko kaj ne gre. Za avr maš odličen prevajalnik CodeVisionAVR. Vsebuje nekaj primerov, veliko knjižnic ki jih lahko uporabiš za povezovanje periferije, računanje, raznorazne izpise na lcd in rs232, ima pa tudi odličen codewizard.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rene_9 je napisal/a:
torej sokrat ti mi priporočaš da naj kire mikrokontrolerje programira..z katerim programskim jezikom, v katerem okolju...ker se na programiranje ne spoznam, in bi se rad naučil, vse lepo postopoma, nebi rad z najtežjimi mikrokontrolerji oz. programskimi jeziki začel!!

Jaz ti priporocam obisk vecerne sole ali tretjega razreda osnovne (in vseh za njim), kjer se bos spoznal z osnovami jezika: velika zacetnica in podobno. Razumevanje sintakse in semantike enega jezika mocno pomaga pri razumevanju drugega in prehod s slovenscine na C je kar reprezentativen primer.

Ergo, bi ti pomagal, ce bi razumel kaj zelis, a mi pri najboljsi volji ne uspe dojeti Sad Razumem le da ti ni prevec jasno kaj bi sploh rad - isces torej problem, zato da ti bomo mi dali resitev zanj. Ponavadi gre postopek v obratno smer; ti imas problem in isces resitev zanj, mi pa ti pomagamo. Ce imas problem, pri katerem ti morda lahko pomagamo, ga opisi karseda podrobno. Ce problemov nimas ... si srecen clovek in ti zavidam Wink

rene_9
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločo sem se da bom programiro AVR-je z jezikom bascom, ker lahko dobim slovensko literaturo. Zaj pa me zanima, če ma kdo kakšno shemo za programator, in program ki bo programiro. Upam da sem dovol razločno povedo kaj bi rad. Question
In hvala za nasvet za osnovno šolo Wink

/* Preberi pravila! Zadnje opozorilo! */
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.02
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 05, 2008 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa nasveta še vedno ne upoštevaš! Na moji strani imaš shemo in tiskano vezje za poceni programator za AVRje, ki je kompatibilen z Bascomom (in veliko drugimi programi).
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Ce imas moznoist, se izogni PICem, saj so njihovi mali predstavniki (vse akr je manj od 18F zagotovo, z bolj ostrimi kriteriji pa kar vsi 8-bitni primerki) dobesedno mentalno zaostali (= primerek arhitekture iz 80ih let). ....
.

S tvojega sporočila vseeno nisem razbral kaj mu priporočaš. Kaj naj rečem? Poskusil sem recimo ATTiny26. Če prav sem s pici delal praktično od prihoda na naš trg, mi prehod ni delal nikakeršnih težav. Še največ časa mi je vezela "priprava terena". Ledica je vrjetno kakih 15 minut potem ko sem napisal svojo prvo vrstico v AVR assemblerju na testni plošči že utripala. LED displej v multipex načinu je gorel čez kako uro. Nekaj kasneje je prikazoval meritev na AD vhodu. Neke zelo velike prednosti nisem videl. Osnovno stvar, ki bi jo pričakoval, da bi ob prekinitvi hardware sam skrbel recimo za osnovni STATUS register. Žal je isti "d*ek" kot pri picih - status je treba pred prekinitvijo shranit nato pa ga vrnit.

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zacetnika: karkoli drugega, ni mogoce slabo izbrati pri tem, kar je pri nas na trgu.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Za zacetnika: karkoli drugega, ni mogoce slabo izbrati pri tem, kar je pri nas na trgu.

Za začetnika - vsaj po moji presoji mikokontroler z čim manj registri ter instrukcijami.
Še enkrat - ni nujno da bo uporabnik kaseje programiral v assemblerju a vsaj v osnovi arhitekturo najlažje spozna, če ledico prižge v assemblerju. Prehod z enega na drug assembler oz. na mikrokontroler je zelo enostaven (lastne izkušnje) pri poznavanju osnov assemblerja. Glej primer kjer se član formuma muči z logiko. To je idealen primer za učenje. Še najbolj "zagaman" osebek z malo instukcijami bo tole napisal v desetih minutah.

Če se mi bo jutri dalo, bom spisal tistih par vrstic Wink

rene_9
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 06, 2008 10:29 pm    Naslov sporočila: icon_question  Odgovori s citatom

Kaj z tem programatorjem, kaj ga ima Domenius na svoji spletni strani, gre programirati AT89C51 ali pa AT89S8252 in podobne? In če ne gre z tem programatorjem programirat, bi prosil za shemo takšnjega ki gre. Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni