www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalni del 70W ojačevalca

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BostjanVidmar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46
Aktiv.: 1.41
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 8:47 pm    Naslov sporočila:  Napajalni del 70W ojačevalca Odgovori s citatom

Zdravo.

Sestavil sem si 70W ojačevalec objavljen na reberjevi strani in me zanima kako ga napajati, ali kako zgladiti napetost?

Zamislil sem si tako:

Vzamem transformator, katerega sekundarni tok mora biti 140W/12V=12A, ker ima ojačevalnik napajanje 12V in je stereo izvedba, to se pravi, da bo moral imeti dvojni tok.
Nato sem si za glajenje zamislil en Greatz-ov mostiček in 3 elektrolite vezane vzporedno. Elektroliti morajo potem biti 25V, zatakne se mi pa pri kapacitivnosti, ker nevem kako jo določimo.
Zanima me tudi, ali bo tako glajenje zadosti ali moram dodati še kaj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolje da vzameš malo rezerve pri izbiri moči transformatorja zaradi sesedanja napetosti pri velikih obremenitvah - recimo enih 250W/12V bi moral zadostovati. Velike razlike v ceni ni, tako da ti priporočam nakup močnejšega, čeprav bi tudi z 140W delovao v redu do neke glasnosti. Elektrolitov za glajenje ni nikoli preveč (enako velja tudi o W pri trafotih) - nenapisano pravilo pravi, da je dobro vzeti 2200uF za vsak A toka ki ga bo porabnik/breme pokuril. Pa še nekaj - po glajenju bo napetost narasla na ~14, 15V - prepričaj se, da ojačevalnik zdrži takšno napetost.

Nazadnje urejal/a Domenius Sob Mar 29, 2008 9:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašaj Mirka S51KM, on je naredil nekaj podobnega.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš vzel tri vzporedno vezane elektrolite, bodo po mojem mnenju dovolj 4700uF
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BostjanVidmar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46
Aktiv.: 1.41
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To se pravi, če je cca 12A toka, vežem 12 2200uF vzporedno?

Pri glajenju z 25V kondenatorji bo napetost narasla na ~14,15V , lahko kako izničim ta efekt glajenja?
Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega "efekta" ne moreš izničit, lahko pa zmanjšaš napetost tako da vzameš transformator z nižjo napetostjo na sekundarju. Zračunaš pa tako da upoštevaš da kondenzator dvigne napetost za koren z dve, no dejansko kondenzator nič ne dvigne napetosti, le napolni se na maksimalno vrednost sekundarja, ampak to je že druga zgodba. Za 12V napajanje lahko vzameš trafo z 9V na sekundarju, še ne bo nič preveč. Ni ti potrebno vezat ravno 12 kondenzatorjev po 2200uF, dovolj bo če vežeš dva kond. po 10000uF Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzemi akumulator cca 7Ah in en polnilec z 1A tokom.
Pa bo!
lp

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 29, 2008 11:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale ojačevalec ni najboljši za domačo uporabo. Namenjen je za uporabo v avtomobilih, saj ima v čipu integriran step-up pretvornik, da dobi dovolj visoko napetost, da je sposoben nekaj dati od sebe.

A ni bolje narediti ojačevalca z napajanjem 2x 30V kot tega z napajanjem 1x 14V? Kondenzatorji so manjši, greatz se ne greje, zvok je boljši itd.
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem zakaj kompliciraš s temi 12V - ni nujno da je napetost, ki jo boš priklopil gor 12,0003...V - poglej data sheet od TDAja. Kolikor sem gledal je zmožen zdržati 18V, zato mu tistih par voltov več od 12 ne bo škodilo. Glede elektrolitov, če imaš doma dosti 2200uF in ne veš za kaj bi jih porabil jih pač vzemi 12, lahko tudi 10 - tukaj ni nobene matematike (oz. je, samo je malo komplicirana), pač vzameš po občutku in izkušnjah. Če jih pa nimaš, pa upoštevaj kar ti je napisal serdzodj (2x10mF), če ga dobiš bo pa tudi en 22mF dober..
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je, da so na vezju kondenzatorji 16V.

Jaz delam za mono verzijo, pa me zanima če bo potem 25V/10 000uF več kot dovolj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Domenius
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 30, 2008 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja teoretično bi moralo lepo delati s 16V kondenzatorji, praktično pa vemo da napetost kdaj zaniha in preseže tistih 16V in to čez čas začne škodovati kondenzatorju - če boš pustil 16V kondenzatorje jih bo treba verjetno prej zamenjati kot recimo 25V (elektroliti imajo tako ali tako kratko življenjsko dobo glede na ostale komponente). 10mF bo po moje dosti za mono verzijo.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni