www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Lepi spoji!
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.64
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2008 11:49 pm    Naslov sporočila:  Lepi spoji! Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Kot začetnik v elektroniki, sem se lotil tegale projekta: Kl!k in moram povedati, da mi je lepo ratalo, vezje sem natisnil na folijo, s toploto prenesel na pertinaks oz. bakren nanos in nato zjedkal in dobil lepo tiskano vezje, ki sem ga nato še pocinil in mu zvrtal luknje. Vse do sem SUPER! Sedaj se pa zadeva konča, ker ne znam narediti lepih spojev. Poglejte sliko, kako je avtor tega projekta naredil spoje, meni pa se spajka noče in noče prijet na spojno mesto. Kakor potegnem konico spajkalnika vstran, se potegne za njo, kot kak smrkelj. Ne rata mi in konec. Moram uporabiti kolofonijo? Kak cin? max temperatura? Uporabljam pa 48W spajkalno postajo, ki doseže tudi do 540°C. Prosim za čim več koristnih nasvetov. Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne pretiravaj s temperaturo in izberi ustrezno siroko konico za svoje delo !

Najprej daj temperaturo recimo na 330 stopinj, prisloni spajkalnik na TIV ob pin, potem z drugo roko dodaj cin k stiku spajkalnika s TIV tako, da se najprej dotakne spajkalnika in stece ter se razlije po otocku na TIV, potem pa ga dodajaj v tisti blob cina, ki se nabere okoli pina, nato odmakni cin in na koncu se spajkalnik. Vse opisano traja seveda le trenutek, recimo eno sekundo ali dve.

Ce se cin ne ohladi v obliki navznoter upognjenega stozca ampak je videti kot krogla, potem je temperatura prenizka, zato jo malo zvisaj in poskusi znova.

1 mm konica ali malenkost ozja bo najbrz ravno prav za zacetek.

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor si priskrbi drug spajkalnik, ki ima moč 15-25W, ali pa celo regulacijo temperature (priporočeno). Temperatura za normalno spajkanje je približno 250-300°C, ne pa 540°C, saj pri tej temperaturi spajka oksidira in ni šans, da dobiš lepe spoje, tudi pri uporabi kolofonije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.00
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 12:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da še nisi zamudil.
http://www.kiberpipa.org/index.php?name=News&file=article&sid=967

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 6:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot so ti že rekli,ne pretiravaj s temperaturo.

Je pa dobro, če si nabaviš neko staro ploščico z elementi in jih odspajkuješ in prispajkuješ nazaj za trening.

Očitno imaš enak spajkalnik kot jaz, in sem od začetka tudi pretiraval s temperaturo. Rezultat: uničen TIV (odstopili nekateri padi), kar sem pa že naspajkal, je bilo pa tudi grdo. Bi tudi jaz moral upoštevati svoj nasvet, da se navadim novega spajkalnika Smile

Sedaj ga imam nastavljenega na malo manj kot polovico in se spajka odlično.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, spajkanje na aluminij? Daj še tukaj napiši kakšen nasvet Wink
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me kako na najbolj enostaven in dopadljiv nacin pociniti povezave na TIV po jedkanju.
To je ena stvar ki jo sicer naredim je pa potem koncen izgled precej pokvarjen Confused

Hvala,LP

s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri spajkanju (in varjenju) aluminija je problem oksidacija. Na zraku se površina takoj prevleče s tanko plastjo aluminijevega oksida.

Če aluminij ostrgaš (z olfo ipd) v motornem olju, zrak ne more priti zraven. Ko je ostrgan, ga vzameš iz oljne kopeli; površina je še vedno zaščitena s tanko plastjo olja. Al nato greješ z močnim spajkalnikom in dodajaš cin. Aluminij ne more oksidirati, se pa da pociniti! Ko je enkrat pocinjen, ni več problemov s spajkanjem Razz

Velikih površin se tako seveda ne da pospajkati, ker Al (kar preveč) odlično odvaja toploto. Primerno je le za manjše kose, na primer Al žico.

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s59ma je napisal/a:
Velikih površin se tako seveda ne da pospajkati, ker Al (kar preveč) odlično odvaja toploto. Primerno je le za manjše kose, na primer Al žico.

Tale rožica na sliki ima kar nesramno velike aluminijaste liste, a so klub temu prav lepo prispajkani na bakreni pecelj...

SANY0010 (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  124.33 KB
 Pogledana:  54 krat

SANY0010 (Large).JPG

PC_Master
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10
Aktiv.: 1.52
Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je temperature 450°C vredu za spajkanje? Ali naj jo znižam prihodnjič?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo zanimiv projekt.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PC_Master je napisal/a:
Je temperature 450°C vredu za spajkanje? Ali naj jo znižam prihodnjič?

Odvisno je od kar precej faktorjev. No če imaš spajko s svincem, potem je 450°C odločno preveč.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

Da bi spajkal žice na Al pločevino,to sem že delal v službi.Zdaj pa jezim da ne morem Brick wall spomniti kako se imenuje tekočina,ki smo nabavili.Je bila plastična steklenica zelene barve in notri je svetlorjava tekočina.Je nemški izdelek.Z tekočino namažež na Al pločevino in z dovolj vroče spajkalo spajkaš.Kar žal mi je,da ne vem.
Nazaj na vrh
PC_Master
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10
Aktiv.: 1.52
Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2008 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spajkaš lahko tudi tako , da z "šmergel" paperjem pobrusiš tisti del aluminija ki ga želiš. Sicer mislim da je to zelo špartansko in se bo v večini primerih ponesrečilo.

Za drugi post , imam spajko / tinol eno z rjavo tekočino v sredini , je to z rozino?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 05, 2008 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

andrejj je napisal/a:
aly je napisal/a:

Da bi spajkal žice na Al pločevino,to sem že delal v službi.Zdaj pa jezim da ne morem Brick wall spomniti kako se imenuje tekočina,ki smo nabavili.Je bila plastična steklenica zelene barve in notri je svetlorjava tekočina.Je nemški izdelek.Z tekočino namažež na Al pločevino in z dovolj vroče spajkalo spajkaš.Kar žal mi je,da ne vem.

Mogoče je "SILOX F 7".Moral bi videti,kakšne barve je tekočina.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni