www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zmanjšanje moči potopne črpalke
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.07
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 7:03 pm    Naslov sporočila:  Zmanjšanje moči potopne črpalke Odgovori s citatom

Pozdrav,

dobil sem potopno črpalko Einhell moči 350W, kateri bi rad zmanjšal moč in s tem pretok vode. S transformatorjem sem znižal napetost na 175V, pretok se je malo zmanjšal, vendar je to še vedno preveč. Lahko bi uporabil tudi znižanje moči s krmiljenjem triaka, vendar vprašanje, če je to dobro za trajno delovanje črpalke. Frekvenčni pretvornik tudi ne pride v poštev, saj je glede na ceno črpalke drag in tudi črpalka ni narejena za delovanje z navadnim frekvenčnikom. Se je kdo že ukvarjal s podobno težavo? Bi lahko zaporedno zvezal kako žarnico, grelec? Do zdaj sem probal samo s transformatorjem na 175V, kjer je moč še vedno prevelika in pri 40V, kjer črpalka ne zažene.

Lp

Einhell.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.89 KB
 Pogledana:  7511 krat

Einhell.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če lahko vprašam,zakaj bi zmanjšal moč.Ne vem če bi šlo.Če to potopiš v vodi,rabi moč da požene po cevi.Mogoče pa nimam prav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joo123
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:02
Aktiv.: 0.05
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda rabi moč.

Prava rešitev zate bi po moji oceni bila uporabo frekvenčnega pretvornika, s katerim bi lahko reguliral vrtljaje pri čemer se ohranja nazivna moč motorja. Z spreminjanjem vrtljajev se ti bo spreminjal pretok vode.

Z transformatorjem daleč neboš prišel (sklepam da gre za izmeničen motro), frekvenca ostaja enaka kar pomni da se bo motor vrtel enako hitro. Nazivni tok pa se nekoliko dvigne. Skratka če želiš, da se bo motor vrtel počasneje boš moral poleg napetosti zmanšati tudi frekvenco.

Če motor ne zažene pa še ne pomeni da skozen ni tekel tok. Celo nasprotno, skozen je teče kratkostični tok. Upam, da imaš primerno zaščiteno zadevo.

Zadevo se da nardit z pomočjo IGBT tranzistorjev. Če si vešč programiranja mikrokrmilnikov si poglej application note AN900. Najdeš ga na microchip-ovi strani.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.90
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem, ko boš zmanjšal moč motorja /manjši vrtljaji, črpalka ne bo več potiskala vode iz takšne globine kot piše ampak manj, odvisno koliko vrtljajev ji boš zmanjšal.

Na tistem transformatorju odvij nekaj ovojev sekundarnega navitja in dobil boš nižjo napetost.

Lahko poskusiš s triakom, ampak ob nižjih nastavljenih obratih (obremenitev) se bo motor črpalke bolj grel. Če je za odvod ustvarjene toplote dobro poskrbljeno bi moralo funkcijonirati brez težav. Enaka težava se zna pojaviti pri znižanju napetosti s trafotom.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce ni nujno,da je resitev "elektricna" lahko uporabis vodovodni T-clen in ventil s katerim spuscas del tekocine nazaj v posodo Cool
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko daš enostavno krogelni ventil na tlačno stran. Tlak bo narastel pred ventilom do max. tlaka, ki ga črpalka zmore. Ko boš ventil še zapiral, bo začel tlak padati, ker bodo tekači začeli "kopati". Padati bo začela tudi poraba elektrike.
Črpalki na tak način ne moreš škoditi (če ni batna ali membranska) , le pazi, da bo vsaj minimalni pretok, da se bo ustrezno hladila.
Ventil lahko daš tudi na sesalno stran, a tukaj se lahko čez čas pojavijo težave zaradi kavitacije (a to pri teh plastičnih tekačih verjetno ni kak problem).
lp
R

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.75
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V štumf jo daj Wink
Najlonke ali navadne športne nogavice ... pa še dodaten filter je...

strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joo123 je napisal/a:
Seveda rabi moč.

Prava rešitev zate bi po moji oceni bila uporabo frekvenčnega pretvornika, s katerim bi lahko reguliral vrtljaje pri čemer se ohranja nazivna moč motorja. Z spreminjanjem vrtljajev se ti bo spreminjal pretok vode.

Z transformatorjem daleč neboš prišel (sklepam da gre za izmeničen motro), frekvenca ostaja enaka kar pomni da se bo motor vrtel enako hitro. Nazivni tok pa se nekoliko dvigne. Skratka če želiš, da se bo motor vrtel počasneje boš moral poleg napetosti zmanšati tudi frekvenco.

Če motor ne zažene pa še ne pomeni da skozen ni tekel tok. Celo nasprotno, skozen je teče kratkostični tok. Upam, da imaš primerno zaščiteno zadevo.

Zadevo se da nardit z pomočjo IGBT tranzistorjev. Če si vešč programiranja mikrokrmilnikov si poglej application note AN900. Najdeš ga na microchip-ovi strani.

Pri 175V je bil pretok vidno manjši, vendar še vedno prevelik. Frekvenčnik sem si naredil doma že pred časom, vendar je problem s špicami, ki mi kurijo driverje za igbt-je, ker ni časa, sem stvar začasno opustil.

ElGrigon je napisal/a:
Na tistem transformatorju odvij nekaj ovojev sekundarnega navitja in dobil boš nižjo napetost.

Pravzaprav bi moral sekundar še dodatno naviti, ker je napetost sekundarja približno 40V pri primarni napetosti 215V. 175V sem dobil z zaporedno vezavo sekundarja.

robert je napisal/a:
Ce ni nujno,da je resitev "elektricna" lahko uporabis vodovodni T-clen in ventil s katerim spuscas del tekocine nazaj v posodo Cool

Tako imam sedaj narejeno, drugače bi mi že razneslo filter ali snelo kakšno cev. Pretok vode brez višinske razlike je 7000l/h.

Lp
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bi cev zamašil še ni nihče predlagal? Črpalka bo še vedno delovala, le na koncu cevi boš imel manj volumna.

Hlajenje zagotavlja okoliška voda, impelerju pa če vodo samo meša tudi nič ne škoduje..

robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.35
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Da bi cev zamašil še ni nihče predlagal? Črpalka bo še vedno delovala, le na koncu cevi boš imel manj volumna.

Hlajenje zagotavlja okoliška voda, impelerju pa če vodo samo meša tudi nič ne škoduje..

Črpalka ne dela, če ji dodaš na koncu ventil, kot je nekdo predlagal, niti ne dela če ji preveč zmanjšaš izhodno cev. Preizkusil sem to na svoji. Največji problem je seveda pri zagonu. Na sesalni strani je ni možno zamašit, ker je to ventilator, ki z strani vleče vodo v sredini jo potiska navzgor.
Edini pameten predlog je bil t kos, tako da se odvečna voda vrača nazaj, tisto, ki jo ti želiš, pa reguliraš z ventilom. Sicer predlagam, da kupiš ustrezno za tvoje potrebe, to pa prodaš, boš imel manj problemov, svojo energijo in željo po ustvarjanju pa usmeri v kaj bolj koristnega.

strobos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robertos je napisal/a:
Sicer predlagam, da kupiš ustrezno za tvoje potrebe, to pa prodaš, boš imel manj problemov, svojo energijo in željo po ustvarjanju pa usmeri v kaj bolj koristnega.

Ko smo potrebovali črpalko, smo kupili za pravo moč in pretok. Ker je črpalka nehala delat v garancijskem roku, smo jo šli zamenjat. Vendar pa v trgovini enake ni bilo več in je bila ta edini nadomestek in so nam jo dali, ne da bi dobili enako kot je bila prej.

Lp
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako ne dela?

Imam potopno črpalko in na koncu cevi šprico z regulacijskim ventilom. Voda teče toliko kot jaz stisnem ročko. Rolling Eyes

joo123
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 21:02
Aktiv.: 0.05
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 8:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strobos je napisal/a:
joo123 je napisal/a:
Seveda rabi moč.

Pri 175V je bil pretok vidno manjši, vendar še vedno prevelik. Frekvenčnik sem si naredil doma že pred časom, vendar je problem s špicami, ki mi kurijo driverje za igbt-je, ker ni časa, sem stvar začasno opustil.

...

Lp

Če praviš da že imaš frekvenčni pretvornik in imaš probleme samo z driverji za IGBT, bi mogoče lahko uporabil kar komplet IGBT z driverjem IRAMS10UP60A (proizvajalec: International Rectifier). Vgrajenih ima 6 tranzistorjev z driverji, prenese pa max 10A rms po fazi, oz. nekoliko manj ko se zagreje. Vsekakor pa dovolj za tvojo črpalko.

Cena zgoraj omenjenega čipa je cirka 20€. Dobi se pa v IC-elect.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.97
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa reducirni ventil?S tem reguliraš pritisk vode.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2008 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robertos je napisal/a:

Črpalka ne dela, če ji dodaš na koncu ventil, kot je nekdo predlagal, niti ne dela če ji preveč zmanjšaš izhodno cev. Preizkusil sem to na svoji. Največji problem je seveda pri zagonu.

Vse ima svoje meje, ampak z ventilom na tlačni strani črpalka 100% deluje. Če jo zapreš do meje, ko se vodni film utrga od lopatic, potem pa samo meša in pretok se zaustavi. Pač zapreš malo manj.
Je kar malo smešno , da bi za tako reč uporabil frekvenčni regulator.
Če hočeš komplicirat, potem zgornje meje ni. Napisal sem najenostavnejšo in učinkovito metodo.
lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni