|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nomis Član

Pridružen-a: Tor 18 Mar 2008 18:36 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.09
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 8:17 pm Naslov sporočila: kontaktori iskrijo |
|
|
lep pozdrav. Imam en problem pri avtodvigalu. Prej je bil gor trifazni motor, katerega smo zamenjali z enofaznim motorjem in prevezali omarico.
Ampak zdaj , če pritisnem na tipko gor ali dol se iskrijo kontaktorji in motor samo trza. Če ne uporabim tipk, ki dajejo tok na kontaktorja, in ročno stisnem kontaktor za gor ali dol je ok in dela normalno.
Zanima me kaj je vzrok? A bi mogoče moral menjat kontaktorje, ali pa motor potegne ves tok in ga je premalo na kontaktorjih? Ali je kaj drugo?
Kako naj to popravim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno si "pravilno prevezal omarico". Ali si pravilno zvezal samodržne kontakte na kontaktorju? Ponavadi "klofota", če si se tukajle zmotil.
AD1:Domnevam, da znaš pravilno zvezat kontaktor na krmiljenje s tipko
AD2: Preizkušaj z odklopljenim motorjem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če odklopim motor dela vse normalno, kontaktor potegne zraven in ga drži dokler ne spustim tipke. prej sem imel gor trofazni motor ga prevezal na eno fazo, je bilo vse ok, samo je bil preslab na eni fazi. Zdaj ko sem dal ta večji motor gor tri kilovatni enofazni, pa kontakorji iskrijo. Je to mogoče zaradi tega, ker gre tudi nula skozi kontaktor, za smer levo desno ? prej seveda nula ni šla skozi kontaktor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nomis, kako pa spreminjaš smer vrtenja enofaznemu motorju. Morda ne bo nič narobe, če narišeš vezavo in bomo lažje rešili problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
No še nekaj bi dodal, tipkala so vezana tako kot so bila, tega nisem nič spreminjal.
skozi kontaktor mi tečeta zdaj plus, in še en plus in minus, katera se menjata, da spremeni smer vrtenja. Dela čisto vse ok ko stisnem z roko zraven, dela tudi na tipkala ko odklopim motor, samo takrat ko bi trebalo ne dela. Nisem sturčko z tega področja, zato pa ne dela  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70887.12
|
Objavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Možno je, da imaš prešvoh napajalne kable, in ko se vžge motor ostane premalo napetosti, da bi kontaktor držal do konca.
Ta čas, ko nekdo drži tipko, pomeri napetost na navitju kontaktorja.
Potem še enkrat ponovi meritev brez priključenega motorja.
In rezultate napiši tu.... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
l.p glihkar sem odklopil motor ( vzel kabel stran od motorja) tako da se omarice niti dotaknil nisem, in dela vse normalno, brez iskrenja, potegne kontaktror zraven in ga drži, prav tako drugi kontaktor za dol. In ko sem priklopil motor nazaj zreven, spet isto samo trza in iskri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.97 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če napačno zvezal tuljava kontaktorja na motor,ki ne sme?Ker potem nima moč pritegniti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej mi lahko malo več poveš o tem? Kontaktorje jaz nisem vezal, kontaktorji so tako vezani, kot so vedno bili vezani. Jaz sem spemenil samo glavne vode kateri tečejo skozi kontaktorja. Kaj pa če nagaja bimetalna zaščita? mogoče, da premalo toka skozi stikala na kontaktorje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nomis
V profilu izpolni kraj bivanja!
Prepiši številke kontaktov iz kotaktorjev (mislim da sta dva), preveri tudi napetost navitja in ga prepiši.
Prepiši številke kontaktov iz bimetala (mislim da je eden).
Prepiši številke kontaktov iz tipk (mislim da sta dve).
Povej ali želiš tudi glavno stikalo (mogoče ga že imaš, prepiši številke kontaktov).
Povej ali imaš končna stikala (fotocelice) za stop pomika gor in dol, prepiši številke kontaktov.
Pripravljen sem ti narisati načrt, če boš vezal sam.
Lahko odgovoriš na moj mail.
Če pa si blizu ti mogoče pridem dvigalo zvezat tudi jaz.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.97 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi bil verjetno bimetal.To ti lahko pomaga Marjanp.Lažje bi bilo,drugače boš imel težave.Predvidevam da si mehanik.Mislil sem da bi napisal vprašanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nomis Član

|
Objavljeno: Sre Apr 16, 2008 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem iz okolice Murske sobote, strojni tehnik. Ja čisto vse je v vezju. Bom jutri probal vezat mimo bimetalne zaščite, pa vam te javim. Če pa nebo delalo bom pa skeniral originalno shemo, ki je zreven in je narisana za trifazno elektriko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni