www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem s polnilcem baterij za baterijsko vrtalko

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2008 7:01 pm    Naslov sporočila:  Problem s polnilcem baterij za baterijsko vrtalko Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Imam problem s polnilci za baterijsko vrtalko. Doma jih imam približno 15. Toliko, zato, ker imajo vsi enako napako. Namreč, ko daš polniti baterijo, po nekem kratkem času (približno 5s) vse skupaj bi rekel po domače "vn vrže", se pravi neha polniti in začne utripati rdeča ledica. Preveril sem praktično že vse: močnostni del, vse diode, tranzistorje, čipe, ... Ali je možno, da je "fuč" mikroprocesor, oziroma kaj bi po vaše lahko bila ta napaka?

Pa še to bi dodal, če ima slučajno kdo kako idejo, kako bi še kaj lahko izmeril, da bi lažje prišel do napake. Problem je v tem, da ne vem kako bi meril, oziroma kdaj bi meril. Ko je baterija notri, ko je ven, ali preden "vn vrže"?

Signale na mikroprocesorju bi bilo namreč treba pogledat z osciloskopom, ki pa bo kmalu na moji delovni mizi.

Skratka, če ima slučajno kdo kako idejo, kako se tega naprej lotit, so vsi predlogi zaželjeni.

p.s. baterija s katero sprobavam delovanje je 100% dobra.

Hvala in lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2008 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo lepo bi bilo, če bi dal kaj več podatkov (tip in proizvajalec polnilca, kakšna slika notranjosti,...)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam tudi podoben problem. Pa fejst usekam po bateriji z roko in glej!, PRIŽGE SE POLNILNA LUČKA Very Happy

Je pa res čuden moj polnilec. Ima dve ledici, zeleno in rdečo. Na ohišju polnilca pravi, da se polni ko sta obe zeleni, od tega ena utripa, ampak ko se meni polni gori rdeča in zelena. V navodilih pa piše da morajo obe goreti zeleno.. Confused

Ene 4 indikacije so.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.74
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2008 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je rekel Lojzek - tip vrtalke, polnilca, čas polnjenja, slika...
in---kako veš da je baterija dobra ? Napolniti jo ne moreš, če noben polnilec ne dela, torej je prazna. Lahko je zanič. Lahko pa je zanič samo termoelement v njej...če pa je še polna, potem lahko zaradi tega polnilec takoj izklopi...itd...
najprej podatke! Ne moreš spraševati po sistemu "zadnjič sem bil v tisti gostilni na vogalu"...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 15, 2008 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je baterija polna, je ne polni zaradi tega. Imam tak polnilec, ki baterije ne prične polniti, če je le ta še dokaj polna.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.68
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eni napajalniki imajo tri priključne kontakte. Dva za polnjenje in en za termistor v bateriji za meritev temperature. Če ta kontakt nima stika, potem bo lahko povsod javilo enako napako. Ali pa imaš vse zanič baterije.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Baterija je 100% delujoča, saj sem imel delujoč polnilec istega tipa na posoji. In ta polnilec, ki je bil delujoč je lepo začel polniti to baterijo, ostali (zanič) pa ne, in zato vem, da je baterija dobra.

Vsekakor bom kakšne slikce notranjosti polnilca prilepil sem gor, ko bom imel čas in voljo, da poslikam.

Polnilec je drugače od firme Hilti, oznako bom pa v kratkem še sporočil.

El. sheme trenutno nimam, mogoče obstaja na internetu, samo dvomim.

Zanimivo je to, da je pri vseh 15ih enaka napaka.

Možno je pa tudi, da ima kakšno detekcijo toka, in če le tega preveč "potegne" izklopi polnjenje.

Bojim pa se, da ni šel mikroprocesor, saj so ti polnilci zelo "pametni", imajo celo osveževanje, tako, da če je baterija bolj zanič, jo lepo osveži in je potem spet v redu.

Slišal sem pa tudi, da takšno napako lahko povzroči tudi samo desetinko Ohma upor.

Takšne stvari je najtežje popravljati (enkrat dela, enkrat pa ne (napol dela)).

L.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narisi shemo polnilca, ce ni prevec "pameten" (torej mikrokontrolersko krmiljen).
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2008 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi meritve na tistem sposojenem polnilcu, ki dela in jih primerjaj z tistimi na pokvarjenem polnilcu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 24, 2008 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Jaz se znova javljam z drugim problemom. Izmed tistih 15-ih polnilcev, ki sem rekel, da jih imam doma, sem nasel enega, ki pa nima iste napake. Problem pri tem pa je, da mi vedno "skuri" SMD diodo 1N4007 na enem in istem mestu v vezju, takoj, ko dam baterijo polnit.

Ali ima slucajno kdo kaksno idejo, kaj je lahko narobe.

Elemente sem ze skoraj vse pregledal in se zdijo ok.

Hvala za kakrsnokoli ugotovitev bolj na slepo kot ne in lep pozdrav!

p.s. slike, podatki, sledijo kmalu.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni