www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronika KAKO začeti KAJ potrebujemo ...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.75
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2005 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče Novega mesta ne vem. Lahko se pa zapelješ v Prečno, kjer se s tem ukvarja Srečko Kumer. Sicer pa mislim, da bo preko spletne trgovine še najcenejše.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2005 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti ne usreza internetno naročilo kakšno stvar lahko dobiš pri g. Kumar Srečkotu v Prečni pri Novem mestu
LP
Božo
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2005 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opravičilo G-Lab spregledal sem tvoj odgovor
LP
Božo
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2005 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umm... Vse živo lahko dobiš/naročiš pri Optomiku (Seidlova 27). Ne kupujem sicer tam, vendar sem bil tam enkrat "na ogledu" kjer me je g. Poljšak bogato obložil s katalogi. Ne vem pa koliko imajo stalno na zalogi.
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2005 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo pobrskaj po forumu, pa boš kar tukaj našel veliko trgovin, kjer lahko naročaš material.Uporabljaj ukaz Išči.
lp
Boco
Nazaj na vrh
jakazugelj
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 20:39
Aktiv.: 0.01
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2005 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče opeklin, je v delavnici zelo dobrodošla kakšna krema po sončenju (ali pa losion). Naredi kožo čisto usnjeno, pa še po minuti lahko delaš dalje. Meni pomaga tista od Niveje. Question (a to morda zveni kot reklama Question )
lp,
jaka
Nazaj na vrh
kokoon
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Jun 2005 23:04
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, tudi jaz zdaj zacenjam in sem trenutno na nuli.
moje proracun je izredno omejen.

Napajalnika v samem zacetku ne bom potreboval, potrebujem pa spajkalnik in multimeter.

glede spajkalnika: vceraj sem bil v merkurju in mi ni bilo jasno kaj naj kupim spajkalniki so bili moci nekje od 20 do 80W, tisti mocnejsi so imeli ze kar precej konjske konice. sam bi potreboval precej precizno konico... najbrz se da menjati, ampak recimo na enem iskrinem spajkalniku je konica ze na zacetku (kjer je vstavljena v spajkalnik) tako debela, da najbrz to ne bo zame.
torej, mi lahko nekdo svetuje kaksen spajkalnik za cimmanj denarja (5-10ksit), s katerim bom lahko normalno delal pretezno digitalna vezja?

multimeter: opazil sem da so klasicni (digitalni) volt/amper metri precej cenejsi od multimetrov. multimetri, predvidevam, merijo se kup drugih stvari. zanima me, ce pri nas obstaja dober poceni multimeter, sicer bom najbrz kupil kaj rabljenega... se sploh splaca rabljeno kupovati?

kje dobim cin? kako se temu rece "po domace"? v merkurju sem videl "varilno zico" ki je izgledala priblizno v redu. je to mogoce to? Smile

potrebujem se kaksno stvar res nujno?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.90
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kokoon, kaj pa če bi se oglasil v specializirani trgovini za elektroniko, npr. HTE ali pa IC (tle so trenutno na kolektivnem dopustu - beri: trgovina je zaprta), pa še svetovali ti bodo lahko. Imajo pa vse kar iščeš.
kokoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja s hte-jem mam dolocene osebne probleme, ampak IC mi je pa prakticno cez cesto in sem v ponedeljek ze ugotovil da so na kolektivnem ja Smile

ampak sem pa vceraj bil v conradu pa v tisti trgovini zraven (v btc-ju) in so mi vsi prodajalci deloval prov nemarno neprijazni, me je kar ene 10% veselja minilo. res, zelo sem zagnan, ampak vcerajsnja izkusnja je bla res grozna.

a IC se smatra kot dobra trgovina tukaj? to bi mi blo super, ker mam pes manj kot 10 minut do nje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@kokoon:
Za zacetnike je ponavadi obisk ljubljanskih trgovin o elektroniki precej slaba izkusnja. Prodajalci imajo guzvo in se jim ne da vkvarjati s stranko, ki ne ve točno, kaj bi hotela. Še najbolj se mi zdi, da se potrudijo v Conradu, toda tam so cene prezasoljene in se ti ne splača tam kupovat. Drugači pa naj ti neprijazni prodalajci ne vzamejo volje do elektronike. Vedi, da so mnogokrat nejevoljni, kadar je gužva.

Kar se tiče spajkalnika pa bi jaz priporočal kekšnega 15 do 30 watnega z dovolj tanko konico. Naj ti prodajalec pokaže, kaj imajo in poglej, kaj bi ti ustrezalo. Mogoče se ti splača vzeti še kakšno debelejšo/tanjšo konico, ker z eno res ne moreš vsega delati.

Kar se tiče multimetra, pa je verjetno za začetek dovolj kakšen za nekaj tisočakov. Ko boš spoznal kakšno natančnost rabiš in za kakšne meritve, si boš kupil že dražjega.

Ko pa kupuješ cin, pa reči enostavno cin. Bodo že vedli kaj ti dat. Verjetno da ti bo debelost 1mm kar ustrezala.

Če imaš IC tako blizu, lahko greš tudi k njim. Je kar solidna trgovina.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kokoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez, ne mores si mislit koliko si mi pomagal! Smile Smile Smile res 100000000x hvala!

vsaj nekje imam oporo - tukaj. grem danes se enkrat v lov za spajkalnikom. fora je v tem da nisem siguren kaj se vprasa pa kaj ne. recimo za konico - nisem vedel a je to sploh v navadi da se posebej kupi, kaj ce bi ga vprasal "a mate tud ksno tanjso konico" in bi me pogledal kot da sem ga vprasal ce mi posodi zeno. al pa ce bi se mi zacel smejat... vem, mam probleme, ampak zato ker mam res mal slabe izkusnje s prodajalci. stekam da ce je guzva da se mu ne da razlagat kaj je tok pa kaj je napetost, ampak ce pa si edini v stacuni, pa poves da ne ves tocno kaj rabis, ker si zacetnik, pa te zabije da to kar rabis "NI STIKALO AMPAK NAPRAVA" in sploh da ne obstaja (rotacijski enkoder)...

ampak, povrnil si mi vso voljo (saj ne da sem vso izgubil Smile ) in se enkrat hvala. problem je v tem da nimam nobenega frenda, ki bi ga lahko prosil da gre z mano v trgovino, da bi pri njem videl kako se stvari delajo... ampak s temle forumom mi to ne bo vec manjkalo Smile
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Me veseli, da ti je bilo v pomoč.

Krajev, kjer lahko kupiš spajkalnik je v Ljubljani mnogo. Tam okrog 20W je ravno nekaj primernega za splošno elektrniko. Če je preveč močan, moraš zelo paziti, da ne pregreješ elementov, če je pa prešibak, pa ne bo dovolj hitro stopil cina in se boš samo matral, če boš imel večjo površino za spajkat/odspajkat.

Če ne dobiš zraven spajkalnika še stojala, si ga je dobro dokupiti.

Pa razspajkalna pumpica bi ti tudi prišla prav, če boš hotel kaj razspajkati.

Citiram:
kje dobim cin? kako se temu rece "po domace"? v merkurju sem videl "varilno zico" ki je izgledala priblizno v redu. je to mogoce to? Smile

Hm, to pa skoraj sigurno ne bo prav. Spajkalna žica bi bilo prav.

LP, Erik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 28, 2005 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabna je tudi razspajkalna pletenica, saj z njo lažje razspajkam kake manjše elemente. Za večje pa uporabljam razspajkalno pumpico. Glede spajkalnika: jaz imam enega 8 vatnega 12 voltnega za delo z SMD elementi, enega 12 vatnega za navadne elemente ter 25 vatnega, ki ga redko uporabljam, za večje elemente in mehanska opravila. Za začetnika pa je dober spajkalnik malo manjše moči z dovolj tanko konico.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
kokoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 1:15 am    Naslov sporočila: icon_cool  Odgovori s citatom

no, danes sem sel v nabavo in kupil en majhen poceni 25W weller spajkalnik (s tako cudno konico za zasraufat) - cca 5.000 SIT, stojalo za spajkalnik skupej z gobico (!!!) - cca 1.700 SIT, en mali (zepni?) multimeter - cca 1.900 SIT in 0.1kg cina - cca 500 SIT.

potem sem prisel domov, pospravil mizo, ugotovil da za meter rabim baterijo in se lotil prvega spajkanja v zivljenju. tiskovina je za moje pojme nemarno majhna in natlacena in najprimerneje se mi je zdelo, ce se lotim spajkanja mostickov (kaksnih 10 bi jih moglo biti). kaksne posebne zice za ta namen nimam, zato sem razstavil en STP kabel, ki ima tudi eno tako srebrno se kar trdo zico, ki se mi je zdela primerna Smile

psevdo-uspesno sem prilotal 4 mosticke, pri petem pa je bila taka guzva, da sem imel res hude tezave.
potem sem ugotovil, da ce prevec segrevas tiskovino, "prevodni premaz" na njej izgine.

Cool
nimam pojma kaj bom sedaj, najbrz je bilo krivo to, da se tista zica ki sem si jo izbral za mosticke delat nikakor ni hotela pocinit. naslednjic bom izbral drugo. zdaj pa moram najti nacin, kako popravit vezje.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2005 6:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jest za mostičke delat vzamem kar bakreno žičko iz UTP kabla. Vsaj hitro se sprime Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni