www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

okvara servo volana

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TIBET
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2007 23:39
Aktiv.: 0.75
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 9:38 pm    Naslov sporočila:  okvara servo volana Odgovori s citatom

Evil or Very Mad Danes se je pojavil problem. Imam Renault Thalijo 1,5 dci in ko sem prišel domov, ugasnil avto se je slišala črpalka- še vedno je delala. Avto sem še enkrat prižgal in ugasnil in še vedno isto. V čem je problem? Izklopil sem akumulator, saj je bil motorček precej vroč Evil or Very Mad

Nazadnje urejal/a TIBET Sob Apr 26, 2008 2:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontakti releja za črpalko so se sprijeli ("zapikali"). Ali pa krmilje releja nekje prepušča signal.
Najbolje pričeti iskati napako od porabnika k viru, sproti izklapljati krmilje oz. pomeriti od kod še vedno prihaja signal.

TIBET
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2008 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napaka odkrita. Ko dobim nov rele bom videl če je to to. Namreč stikal sem releje enega za drugim in jih pomeril. Napake ni bilo. Potem sem vžgal in ugasnil avto in je črpalka zopet delala. Potolkel sem po relejih in odkril kateri blokira. No ko dobim novega bom 100% če je okvara rele.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2008 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden dobiš novega, staremu odpri ohišje in si oglej kontakte.
Če kontaktna površina ni povsem nepravilne oblike, se da s tanko pilo ali finim brusnim papirjem še precej podaljšati življenjsko dobo kontaktov.
Če druga ne, dokler ne dobiš novega releja.

Ko dobiš nov rele, kupi še eno močnejšo hitro diodo.
Veži jo tako:
Koda:

+)-----,
       |
       |
       \---[rele]
       |
       *----|<|--,  D2pack pomeni "dual-pack" = dve diodi v enem ohišju
       |         |
       *----|<|--, 
       |         |
    (motor)      |
       |         |
GND)---*---------'
Dioda bo močno podaljšala življenjsko dobo kontaktu releja.
Vezava je enaka, kot vezava diode k tuljavi releja, le da je ta dioda precej močnejša.
http://www.ic-elect.si/catalogue.aspx/Diode-Mostički-Triaki-Tiristorji/MBR-MR
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/M/B/R/S/MBRS2560CT.shtml

Za kolikšen tok pa je tisti rele? Verjetno je servo motor precej močan (velik tok).
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2008 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

D2pack je tip (SMD) ohisja s tremi nozicami, nekoliko podobnega through-hole TO-220. V njem je lahko vse mogoce (od dveh diod do regulatorjev, tranzistorjev in podobnih reci).
TIBET
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2008 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele je 60A, probal sem z vodobrusnim papirjem očistiti kontakt, vendar ne pomaga, zgleda da "vzmetni listič", kateri drči in odmika kontakt ne opravlja svoje vloge, saj če kontakt pritisnem ostane na istem mestu, ne odvoji.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni