|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nekdo_ Član

Pridružen-a: Pet 25 Apr 2008 15:47 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.15 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2008 7:25 pm Naslov sporočila: PRANGER - ojačevalnik Hi-Fi 100W |
|
|
Zanima me, če bi iz tega opisa bilo kaj uporabnega za to vezje ki sem ga priložil zraven?? Mi lahko poveste točno kaj?
OPIS DELOVANJA:
Topologija ojačevalca je klasična za ojačevalec v AB razredu.Na vhodu, kjer je za enosmerno ločitev uporabljen elektrolicki kondenzator, je uporabljena diferencialna stopnja (Q1 in Q2) z negativno povratno vezavo z izhoda.Za napajanje diferencialne stopnej je uporabljen tokovni vir (Q3),ki za referenčno napetost uporablja padec napetosti na običajni LED diodi(D1).Iz diferencialne stopnje krmilimo ojačevalni tranzistor Q4,ki deluje kot ojačevalec v A razredu. Kondenzator C4 služi stabilizaciji pred osciliranjem.Napetost uce tranzistorja Q9 se nastavi s potenciometrom VR1 in predstavlja napetostno razliko med bazama krmilnik tranzistorjev Q5 in Q6. S tem prestavimo delovno točko tranzistorjev Q5 in Q6 na začetek aktivnega območja, s tem pa tudi ojačevalec iz B razreda v razred AB. Tranzistorjema Q5 in Q6 sta dodana še komplementarna Q7 in Q8,kar poveča tokovno ojačanje. Povratno vezavo z izhoda na vhod predstavlja uporovni delilnik R4 in R5,ki tudi večinoma določata zaprtozančno ojačanje za izmenične signale. Kondenzator C3 je dodan zato,da pride na vhod diferencialne stopnje nedeljena enosmerna napetost, s tem dobimo močnejšo negativno povratno vezavo za eniosmerne signale in boljšo izničenje enosmerne komponente na izhodu.
Opis: |
za to vezje me zanima če bi bilo kaj uporabnega, dodal sem tudi opis delovanja od enega drugega ojačevalca zanima me če je v tem opisu kaj uporabnega?? |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Ojačevalec 100W.JPG.pdf |
Velikost datoteke: |
1.28 MB |
Downloadano: |
114 krat |
Nazadnje urejal/a nekdo_ Sob Maj 03, 2008 7:44 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2008 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein
Nazadnje urejal/a Branez Sob Maj 03, 2008 9:10 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2008 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker gre v tretje rado, upam, da bom tokrat tole napisal še preden se bo tema znašla v smeteh.
Počasi tipkam.
nekdo_ ...
V katero šolo in v kateri letnik hodiš
Recimo, da v drugi letnik srednje elektro.
Takle čas drugega letnika bi že moral poznati razliko med J-FET , MOS-FET in bipolarnimi tranzistorji.
Na shemi imaš ojačevalnik iz J-FET-ov in MOS-FET-ov , gornji opis pa je za ojačevalnike iz bipolarnih tranzistorjev. Torej si najprej poišči shemo, sestavljeno iz bipolarnih tranzistorjev (upam, da veš, kaj so to), jo prilepi sem in potem vprašaj kakšno malenkost. Ker če niti ne opaziš iz katerih tranzistorjev je ojačevalnik sestavljen, ti nima smisla razlagati gornje sheme.
Diferenčni ojačevalnik iz J-FET-ov na vhodu, s povratno vezavo iz izhoda, prilagoditev impedanc v drugo stopnjo diferenčnih ojačevalnikov, prilagoditev potencialov za izhodno MOS-FET stopnjo, močna izhodna stopnja, preko tuljave (verjetno filter za glajenje napetosti - NF filter), ... to je to, na hitro.
Kot so ti že večkrat napisali: postavi točno vprašanje, pa boš dobil točen odgovor. Sicer pa si zelo hitro poišči drugo shemo, za katero boš vsaj vedel, kaj vprašati. Tej očitno nisi kos. Pa naj bo iz bipolarnih tranzistorjev, če so ti lažji.
Lp,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2008 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Več ko 2 letnik je, jaz sem v drugem pa se trenutno učimo NF in VF filter , obdelali smo pa bipolarne tranzistorje in tr enutno začenjamo z enostopenjskimi tranzistorskimi ojačevalniki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Maj 03, 2008 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole je ! Samo dvoje je možno, ali si skrajno len in nesposoben, ali pa si se spravil testirat potrpljenje moderatorjev.
Če je slednje potem je vse kar boš naredil, dobra zabava za ostale člane foruma.
Če pa je prvo, potem ti svetujem, da začneš delati. Uči se, poskusi stvari razumeti in če ti ne bo šlo vprašaj, kako kaka posamezna stopnja deluje. Bojim se, da lahko začnemo kar pri poznavanju tranzistorja in FET-a. No kakorkoli, tale tekst, ki ga moraš oddat boš spesnil sam, lahko sicer z našo pomočjo, a namesto tebe ga ne bo naredil nihče !
V nobenem primeru pa ne bom več dovolil, da bi se kdo delal norca iz nas, tako kot se sedaj ti.
Vzel si namreč eno shemo na enem mestu, opis pa na drugem, a sam nisi naredil ničesar !! Če ti je v šoli ta način do sedaj uspeval, ti moram zaupati, da ti življenje prav sigurno ne bo prizanašalo. Niti 2 sekunde namreč nisem potreboval, da sem našel tale link http://lpvo.fe.uni-lj.si/predmeti/EV/Bokalic%20MAtevz/Ojacevalec%20v%20AB%20razredu.pdf
Prvi naslednji prispevek, ki bo kakorkoli podoben temu pomeni da greš na hladno.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 2:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Bolj poucno bi najbrz bilo, da bi vsi zatrdili, da je opis dejansko uporaben - meni se zdi namrec zelo uporaben, sploh za tisto vezje zgoraj. Sam bi tezko spravil skupaj kaj se bolj uporabnega.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nekdo_ Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 8:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Če mislite, da ni nič uporabnega potem pa naj kdo napiše opis delovanja od vezja odzgoraj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Koga naj podpisemo spodaj in komu jo potem oddamo (tvojo nalogo namrec) ?
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nekdo_ Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
pošlji jo na e- mail dyspey@gmail.com
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Madona si ti en optimist, dam ti 1 teden, potem boš pa verjetno letel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jobber Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.46 Kraj: Bohinj / Lj
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj imam občutek, da sem ta email že nekoč videl na tem forumu...
uporabniško ime: dyspey
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
P.S.: Poglej njegov profil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nekdo_ Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
to sem napisal za opis delovanja. zanima me kaj bi moral še dopisati??
Diode rabimo za pravilno nastavitev delovne točke.Uporabljeni so FET tranzistorji,zato ker imajo manjši šuma kot pa klasični tranzistorji. MFT5 in MFT6 se odpira v pozitivni polperiodi, tranzistorja mft7 in mft8 pa v negativni. Ojačevalec ima tudi vgrajeno zakasnitev vklopa zvočnika, da odpravi nezaželjen pok, ki se zgodi ob vklopu napajanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dovolj je bilo !
Tema je v prangerju zato, da bo vsem jasno kaj se ne sme. Glede na novo domovanje teme je uporabnikom seveda dovoljeno vse, kar je za pranger dovoljeno !
admin je napisal/a: |
kjer so jih mimoidoči smeli žaliti, opljuvati, obmetavati z govnom ... |
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nekdo_ Član

|
Objavljeno: Ned Maj 04, 2008 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi lahko kdo pove kaj sem naredil narobe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni