www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Detektor kovin
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
terminator85
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Maj 2008 8:54
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:00 am    Naslov sporočila:  Detektor kovin Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Odločil sem se, da izdelam svoj lasten detektor kovin. Saj cena novih je kar visoka, za izdelavo detektorja pa ni problema, saj imam ze nekajletne izkušnje s spajkanjem raznovrstnih izdelkov (vezij). gledal sem po internetu in v oči mi je padela tale tukaj http://geotech.thunting.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=metdet&file=/projects/matchless/index.dat . Zdaj me pa zanima sledeče...Do katere globine približno najde stvari (kovance, večje kovinske predmete,....). Zelo bi bil hvaležen za vašo pomoč, ali pa če ga je mogoče kdo naredil, če mi lahko pove kako se obnese.

Za vaš odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taki enostavni modeli imajo minimalen domet. Če hočeš imeti občutljivo napravo, potrebuješ več elektronike, kar takoj pomeni višjo ceno in bolj komplicirano izgradnjo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...in kolikšen bi bil minimalen domet pri takem detektorju? Mogoce ves?
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj me zanima. Jaz bi namreč iskal ostanke 1. in 2. svetovne vojne, pa tudi raznorazne stare kovinske predmete. Vse to je na globini od 0.3m do 0.8m. Zdaj pa me zanima katera vrsta detektorja je najboljl primerna za tovrstno iskanje.

Tukaj imam tri vrste detektorjev:

- Pulse Induction Detectors
- Frequency-shift Detectors
- Induction Balance Detectors

So pa na tem linku raznovrstni detektorji http://geotech.thunting.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=metdet&file=projects.dat

Kateri bi mi bolje deloval

Najlepša hvala za vaše odgovore

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si pred časom izdelal Gary's Pulse Induction Metal Detector in sem zadovoljen. Sedaj izdelujem Hammerhead.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

in kje najdes shemo pa načrt za ta detektor? Koliko globoko pa lahko isces z njim?
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel načrt....zanima me samo koliko globoko lahko z njim iščeš? Koliko časa ti zdrži baterija,...Kaj uporabiš kar navadno 9V blok baterijo?

Nazadnje urejal/a terminator85 Sre Maj 07, 2008 11:23 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

terminator85 je napisal/a:
in kje najdes shemo pa načrt za ta detektor?

Če govoriva o Gary's Pulse Induction Metal Detector imaš vse podatke o vezju, shemi, tuljavah, ... na njegovi strani. Tukaj je predvsem važno da tuljavo narediš čim boljše, s tem sem imel tudi največ dela.
Globina ... bi moral pogledati stare zapiske, lahko pa povem da je za iskanje "šare" iz VW2 povsem OK.

LP, Peter
Nazaj na vrh
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor, sem našel načrte ja....Zanima me še koliko časa ti približno zdrži baterija in če uporabljas kar navadno 9V blok baterijo?
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 07, 2008 5:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

terminator85 je napisal/a:
Zanima me še koliko časa ti približno zdrži baterija in če uporabljas kar navadno 9V blok baterijo?

Poraba vezja je cca. 85mA; uporabljam pa majhen 12V/1,2Ah akumulator. Detektor je bil v obratovanju po nekaj ur brez problema. 9V baterija ni ustrezna ker je na vezju 10V LDO regulator.

Lp, Peter
Nazaj na vrh
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej se ti lepo zahvaljujem za tvoj nasvet.
Odločil sem se da bom izdelal ta detektor katerega si mi priporočil. Pregledal sem shemo in vse to, sedaj me pa zanima samo še nekaj malenkosti. Upam da mi boš lahko odgovoril (si vzel nekaj časa). Zanima me pa ali si prispajkal na vezje sledeče komponente C24,C23(tega kondenzatorja (C23) niti nisem zasledil ne v shemi ne na vezju, kje je?), katerega od uporov R15 in R16 si prispajkal. Ali si prispajkal tudi R32 in Q2?
To te pa sprašujem zato ker nisem ravno vešč v angleškem jeziku Very Happy .

Pa še nekaj... Koliko je 2.6˝(inch), je pretvorba za 1˝(inch) = 2.54cm ?
Potemtakem bi morala biti tiskovina velika 6.604cm ter 12.446cm, vendar ko jaz to tiskovino sprintam je večja. Nevem zakaj mi jo ne sprinta v velikosti 1:1...

terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ze pogruntal glede onih uporov in kondenzatorjev. Zanima me samo to glede velikosti tiskane ploščice? Koliko mora res biti velika?
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole z upori in kondenzatorji bi moral malo pogledati, saj mislim da je sedaj na voljo nekoliko novejša verzija (bom preveril).
Drugače pa si z merami vezja uganil, mislim da sem si sam pomagal z Corelom da sem sliko pomanjšal (enostavno pomeriš da je med čipom 2,54mmx7,62mm)
Izdelal sem detektor z eno tuljavo.
Sem našel še nekaj zapiskov:
- namesto diode 1N4937 sem uporabil BA159
- kondenzatorje uporabi čim bolj kvalitetne folijske (keramika odpade)
V prilogi pa še par slik ...

LP, Peter

pcb.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  96.11 KB
 Pogledana:  39 krat

pcb.JPG

coil_finished_front.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  196.1 KB
 Pogledana:  19 krat

coil_finished_front.JPG

Nazaj na vrh
terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 08, 2008 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej se ti zahvaljujem za tvojo pomoč

Jaz bom sedaj vse to nabavil in pričel z izdelavo "težko pričakovanega" detektorja Very Happy . Res že komaj čakam da bom pričel z jedkanjem in spajkanjem Smile. Bi te pa lepo prosil, če jaz nebi kaj vedel, da bi se tu na forumu obrnil nate.

P.S.: Še nekaj sem pozabil. Regulator napetosti REG-1117A-adj ali pa MC33269DT nikjer ne najdem, ne v IC-elektroniki ne v HTE-ju. Si ti uporabil katerega od teh dveh ali si zamenjal s kakšnim drugim in če si, s katerim. Zanima me še to, kakšen oz kateri Ua Meter si uporabil (prikazovalnik)?Je lahko kar navaden VU Meter? Si ga moral kaj predelati ali si ga enostavno priklopil na vezje? Pa tudi za tuljavo me zanima, kaj si uporabil kar navadno bakreno žico, ali kakšno posebno?

Že v naprej se ti lepo zahvaljujem.

terminator85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 09, 2008 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko boš imel čas bi te prosil če lahko daš malo informacij glede tuljave, vrsti žice, VU Metra,.... Very Happy

Hvala

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni