|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
terminator85 Član

Pridružen-a: Sre 07 Maj 2008 8:54 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.13 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:00 am Naslov sporočila: Detektor kovin |
|
|
Pozdravljeni,
Odločil sem se, da izdelam svoj lasten detektor kovin. Saj cena novih je kar visoka, za izdelavo detektorja pa ni problema, saj imam ze nekajletne izkušnje s spajkanjem raznovrstnih izdelkov (vezij). gledal sem po internetu in v oči mi je padela tale tukaj http://geotech.thunting.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=metdet&file=/projects/matchless/index.dat . Zdaj me pa zanima sledeče...Do katere globine približno najde stvari (kovance, večje kovinske predmete,....). Zelo bi bil hvaležen za vašo pomoč, ali pa če ga je mogoče kdo naredil, če mi lahko pove kako se obnese.
Za vaš odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem.
_________________ Lp, Jernej Volk |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Taki enostavni modeli imajo minimalen domet. Če hočeš imeti občutljivo napravo, potrebuješ več elektronike, kar takoj pomeni višjo ceno in bolj komplicirano izgradnjo.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
hm...in kolikšen bi bil minimalen domet pri takem detektorju? Mogoce ves?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj me zanima. Jaz bi namreč iskal ostanke 1. in 2. svetovne vojne, pa tudi raznorazne stare kovinske predmete. Vse to je na globini od 0.3m do 0.8m. Zdaj pa me zanima katera vrsta detektorja je najboljl primerna za tovrstno iskanje.
Tukaj imam tri vrste detektorjev:
- Pulse Induction Detectors
- Frequency-shift Detectors
- Induction Balance Detectors
So pa na tem linku raznovrstni detektorji http://geotech.thunting.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=metdet&file=projects.dat
Kateri bi mi bolje deloval
Najlepša hvala za vaše odgovore
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si pred časom izdelal Gary's Pulse Induction Metal Detector in sem zadovoljen. Sedaj izdelujem Hammerhead.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
in kje najdes shemo pa načrt za ta detektor? Koliko globoko pa lahko isces z njim?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem našel načrt....zanima me samo koliko globoko lahko z njim iščeš? Koliko časa ti zdrži baterija,...Kaj uporabiš kar navadno 9V blok baterijo?
_________________ Lp, Jernej Volk
Nazadnje urejal/a terminator85 Sre Maj 07, 2008 11:23 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
terminator85 je napisal/a: |
in kje najdes shemo pa načrt za ta detektor? |
Če govoriva o Gary's Pulse Induction Metal Detector imaš vse podatke o vezju, shemi, tuljavah, ... na njegovi strani. Tukaj je predvsem važno da tuljavo narediš čim boljše, s tem sem imel tudi največ dela.
Globina ... bi moral pogledati stare zapiske, lahko pa povem da je za iskanje "šare" iz VW2 povsem OK.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, sem našel načrte ja....Zanima me še koliko časa ti približno zdrži baterija in če uporabljas kar navadno 9V blok baterijo?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

|
Objavljeno: Sre Maj 07, 2008 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
terminator85 je napisal/a: |
Zanima me še koliko časa ti približno zdrži baterija in če uporabljas kar navadno 9V blok baterijo? |
Poraba vezja je cca. 85mA; uporabljam pa majhen 12V/1,2Ah akumulator. Detektor je bil v obratovanju po nekaj ur brez problema. 9V baterija ni ustrezna ker je na vezju 10V LDO regulator.
Lp, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 08, 2008 9:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se ti lepo zahvaljujem za tvoj nasvet.
Odločil sem se da bom izdelal ta detektor katerega si mi priporočil. Pregledal sem shemo in vse to, sedaj me pa zanima samo še nekaj malenkosti. Upam da mi boš lahko odgovoril (si vzel nekaj časa). Zanima me pa ali si prispajkal na vezje sledeče komponente C24,C23(tega kondenzatorja (C23) niti nisem zasledil ne v shemi ne na vezju, kje je?), katerega od uporov R15 in R16 si prispajkal. Ali si prispajkal tudi R32 in Q2?
To te pa sprašujem zato ker nisem ravno vešč v angleškem jeziku .
Pa še nekaj... Koliko je 2.6˝(inch), je pretvorba za 1˝(inch) = 2.54cm ?
Potemtakem bi morala biti tiskovina velika 6.604cm ter 12.446cm, vendar ko jaz to tiskovino sprintam je večja. Nevem zakaj mi jo ne sprinta v velikosti 1:1...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 08, 2008 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ze pogruntal glede onih uporov in kondenzatorjev. Zanima me samo to glede velikosti tiskane ploščice? Koliko mora res biti velika?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 08, 2008 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole z upori in kondenzatorji bi moral malo pogledati, saj mislim da je sedaj na voljo nekoliko novejša verzija (bom preveril).
Drugače pa si z merami vezja uganil, mislim da sem si sam pomagal z Corelom da sem sliko pomanjšal (enostavno pomeriš da je med čipom 2,54mmx7,62mm)
Izdelal sem detektor z eno tuljavo.
Sem našel še nekaj zapiskov:
- namesto diode 1N4937 sem uporabil BA159
- kondenzatorje uporabi čim bolj kvalitetne folijske (keramika odpade)
V prilogi pa še par slik ...
LP, Peter
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
96.11 KB |
Pogledana: |
39 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
196.1 KB |
Pogledana: |
19 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Čet Maj 08, 2008 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se ti zahvaljujem za tvojo pomoč
Jaz bom sedaj vse to nabavil in pričel z izdelavo "težko pričakovanega" detektorja . Res že komaj čakam da bom pričel z jedkanjem in spajkanjem . Bi te pa lepo prosil, če jaz nebi kaj vedel, da bi se tu na forumu obrnil nate.
P.S.: Še nekaj sem pozabil. Regulator napetosti REG-1117A-adj ali pa MC33269DT nikjer ne najdem, ne v IC-elektroniki ne v HTE-ju. Si ti uporabil katerega od teh dveh ali si zamenjal s kakšnim drugim in če si, s katerim. Zanima me še to, kakšen oz kateri Ua Meter si uporabil (prikazovalnik)?Je lahko kar navaden VU Meter? Si ga moral kaj predelati ali si ga enostavno priklopil na vezje? Pa tudi za tuljavo me zanima, kaj si uporabil kar navadno bakreno žico, ali kakšno posebno?
Že v naprej se ti lepo zahvaljujem.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
terminator85 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 09, 2008 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko boš imel čas bi te prosil če lahko daš malo informacij glede tuljave, vrsti žice, VU Metra,....
Hvala
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni