www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PWM Regulator DC motorčka za ventilator

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zbirka projektov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.15
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 5:38 pm    Naslov sporočila:  PWM Regulator DC motorčka za ventilator Odgovori s citatom

naslov: PWM Regulator DC motorčka za ventilator

Kategorija projekta: Krmiljenje - regulacija

težavnost: 2
tehnologija: 2
potrebno predznanje: 1

predviden čas za izdelavo: 1h

predvidena orodja in oprema:
Pribor za izdelavo enostranskega tiskanega vezja (vezje možno sestaviti tudi na protobordu) Pribor za spajkanje.

shema:
Dokumentacija v prilogi - glavni vir datashet za IC

kratek povzetek projekta:

Pri brskanju na microchipovi strani sem zgolj slučajno naletel na zanimiv čip. Ker ga je bilo mogoče dobiti kot vzorec, sem ga naročil. Gre za PWM regulator enosmernega motorčka. Pred vsem za regulacijo vrtljajev ventilatorja.

opis projekta:
Samo vezje je sila enostavno. Poleg čipa je potrebno le še par elementov. Zato sem za začetek vezje sestavil kar na protobordu. Kot sem omenil, osnovni namen čipa je reguliranje vrtljajev motorja ventilatorja. Take motorje imamo v računalnikih, napajalnikih, ojačevalcih ... Dostikrat so priključeni kar direktno ter obratujejo stalno, kar dostikrat ni potrebno. Poleg tega pa povzročajo nepotreben hrup. Sam IC omogoča priklop PTC ali NTC upora. V datashetu so vse potrebne formule za izračun. Vhod je na pinu1 in glede na napetost 1.25-2.65 je na izhodu (duty cycle 0% to 100%) Z uporovnim delnikom na pinu 3 določimo mejo izklopa. Vezje tudi omogoča nadzor ventilatorja (prekinjen oz. se ne vrti) V ta namen je izhodni pin 6.

koristne informacije:
Ic je dobavljiv pri Microchipu (da se dobiti kot free sample)

V prilogi je tiskanina z razporedom, kjer za regulacijo uporabljam potenciometer. Na enakem vezju brez predelave se lahko uporabi PTC/NTC upor. Potrebno je le ustrezno izračunati elemente. (Vsa potrebna dokumentacija je v datashetu)

Na zasebna sporočila glede javno objavljenih projektov ne odgovarjam. Prav tako ničesar ne izdelujem za prodajo.

P5100155.jpg
 Opis:
Moja dva prototipa. Regulacija s potenciometrom ter NTC-jem
 Velikost datoteke:  413.56 KB
 Pogledana:  80 krat

P5100155.jpg

pwm_tc649.zip
 Opis:
Tiskano vezje ter razpored

Download
 Ime datoteke:  pwm_tc649.zip
 Velikost datoteke:  15.09 KB
 Downloadano:  330 krat

TC649.pdf
 Opis:
Datasheet

Download
 Ime datoteke:  TC649.pdf
 Velikost datoteke:  461.44 KB
 Downloadano:  323 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zbirka projektov Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 464 dni