www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PG-302 Eksterno napajanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
updx
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 31 Maj 2008 20:46
Aktiv.: 0.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 10:23 am    Naslov sporočila:  PG-302 Eksterno napajanje Odgovori s citatom

Najprej en lep pozdrav vsem skupaj.

No moj problem je, da imam programator mikrokontrolerjev PG-302 in nimam adapterja.
Torej bom moral narediti napajanje drugače v priročniku piše takole.

3. Napajanje programatorje PG302
Za pravilno delovanje programatorje pg302 moramo zagotoviti eksterno stabilizirano napetost 18V-25V. Napajalnik mora zagotoviti vsaj 200mA toka. Napetost je lahko na izhodu stabilizirana (uporaba integriranih stabilizatorjev napetosti, npr. LM317 ali pa nestabilizirano ( na PTIV programatorja imamo dva stabilizatorja napetosti ! )

In sicer imam TRAFO TOROID 230V/24V 50VA
In če prav razumem je 50VA = 50W torej je
I = P / U in dobim da je tok 2,1A torej bo dovol velik.

Torej moram samo uporabit grecov mostič ki bo spremenil napetost iz izmenične v enosmerno in potem lahko vežem na vezje, saj kot je zgoraj napisano bo samo vezje stabiliziralo tok in napetost?

Hvala za odgovore.

LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz transformatorja dobiš 24 V izmenične napetosti. Ko jo pelješ skozi graetz, dobiš ven enosmerno napetost, ki pa bo za 1,41 krat (koren iz 2) večja, torej bom dobil skoraj 34 voltov. Programator ima v sebi sabilizatorja napetosti LM317 in 7805. Prvi bo mogoče prenesel takšno vhodno napetost, drugi pa bolj težko.
Lahko poskusiš poiskati 14 do 18 volten transformator, drugače pa boš moral to napetost nekako drugače dol zbijati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
updx
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm. , uporabil sem Greatz B 80 V 1,5 A, ki ima v notranjosti 4x 1N 4001 in sem dobil na izhodu 23,5V enosmerne napetosti. Sicer se ni povečala za 1,41 ne vem zakaj mogoče zaradi greatz-a ampak se je zmanjšala za nekje 2-3V torej bi to moralo biti vredu za napajanje ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prilepi za grec še kak elektrolit, pa boš videl kako lepo naraste napetost.
Brez kondenzatorja meriš srednjo vrednost (Ueff), zmanjšano za 2x padec na Si diodi, torej nekje 1.5÷1.8V.

Sicer pa raje poškili za kakim univerzalnim adapterjem. 12V/500mA zna pri 200mA še vedno dati od sebe vsaj 18V....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
updx
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej brez dodatnega vezja ne bo šlo poiskal sem nekaj adapterjev od mobitelov, ki pa imajo output naslednji in me zanima če je kateri izmed njih bi bil najbolj primeren?

1) 5.7V 800mA
2) 5.5~12.5V, 350-700mA
3) 6V 300mA 1.8VA
4) 4.5V - 9.5V Max. 800mA
5) 7.5V 500mA
6) 9V 800mA
7) 15V 1A
8-) 12.5V 150mA

Sam bi se odločil za st. 7 bi bilo vredu ?
Nazaj na vrh
ikar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32
Aktiv.: 0.78
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 4:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

15v 1A bi bilo sigurno uredu.Preiskušeno v praksi
updx
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem tako mislil samo sem sedaj opazil da je na izhodu AC napetost in ravno tako pri nekaterih ostalih prej nisem bil dovolj pozoren tako, da mi sedaj ostanejo samo še:

1) 5.7V 800mA
2) 5.5~12.5V, 350-700mA
3) 6V 300mA 1.8VA
4) 4.5V - 9.5V Max. 800mA
5) 7.5V 500mA
Cool 12.5V 150mA

In zanima me če bi kateri od naštetih prišel v upoštev ?
In še to če lahko za ta transformator ki ima na izhodu AC 15V 1A uporabim greatz in tako bi dobil 21,21V DC, bi bilo to vredu ?
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 5:59 pm    Naslov sporočila:  Re: PG-302 Eksterno napajanje Odgovori s citatom

updx je napisal/a:
Najprej en lep pozdrav vsem skupaj.

No moj problem je, da imam programator mikrokontrolerjev PG-302 in nimam adapterja.
Torej bom moral narediti napajanje drugače v priročniku piše takole.

3. Napajanje programatorje PG302
Za pravilno delovanje programatorje pg302 moramo zagotoviti eksterno stabilizirano napetost 18V-25V. Napajalnik mora zagotoviti vsaj 200mA toka. Napetost je lahko na izhodu stabilizirana (uporaba integriranih stabilizatorjev napetosti, npr. LM317 ali pa nestabilizirano ( na PTIV programatorja imamo dva stabilizatorja napetosti ! )

Jaz za ta programator uporabljam en čisto navadni adapter od enega starega prenosnega telafona in sicer na njem piše DC12V 300mA.

Mislim, da bi ti odgovarjal en čisto navaden univerzalni adapter katerega dobiš za par E v vsaki trgovini z podobno kramo, kateremu se da spreminjat napetost in da od sebe vsaj 500mA.

Pri tem adapterju ne verjet kar piše pri preklopniku ker da ven neobremenjen več in je bolje dati na majnšo napetost .

LP Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

updx je napisal/a:
... In zanima me če bi kateri od naštetih prišel v upoštev ?

Ne.
updx je napisal/a:
In še to če lahko za ta transformator ki ima na izhodu AC 15V 1A uporabim greatz in tako bi dobil 21,21V DC, bi bilo to vredu ?

To bi bilo najbolje, za greatzom pa daj obvezno še elektrolit vsaj 100 mi F 25V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
updx
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj mislim da sem zrihtal napajanje rabil bi pa še drajverje oz. microcontroller programmer ker ga na netu ne najdem oz. ne dela link če bi mi lahko kdo zrihtal to bi mu bil zelo hvaležen.
Nazaj na vrh
infernal
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Jun 2007 0:46
Aktiv.: 1.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A tole misliš ? Link
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
updx
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

oh sem spregledal tisti topic očitno hvala za pomoč vsem skupaj, če bom imel še kakšne probleme bom pisu Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni