www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preprost NiMH polnilec
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 17, 2008 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

serdzodj je napisal/a:
Na tisti strani ni nič Rolling Eyes

Ja no, meni se tole izpiše:

Naslov: QuickSaver kontroler polnjenja NiCd in NiMH baterij
    Številka: 84
    Stran: 36
    Leto: 2002

Noter je opisan ICS1702.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opisan je, ampak jaz bi rad kupil nekje. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 11:04 am    Naslov sporočila:  ICS1702 Odgovori s citatom

Polnilec z ICS1702 sem tudi jaz izdelal leta 2002 in še danes deluje odlično.

Se pa že pred dvema letoma čipa ni dobilo več. Na strani proizvajalca je pisalo samo, da je sicer mogoče kupiti izvorno kodo procesorja, ki je bil v čipu.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa U2402 ? Tega ima recimo HTE in je tudi odličen čip za te stvari.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
serdzodj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa načrt s tem čipom? Imaš?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga naredil kar po načrtu iz datasheet-a (www.alldatasheet.com odtipkaš U2402). Deluje odlično. Samo ne smeš naredit tako kot jaz in pozabit dat hladilnika na glavni tranzistor ko polniš akku, ker se ti potem zgodi da imaš po eni uri (nekontroliranega - jaz idiot, seveda) polnjenja akumulatorsko vrtalko samo z eno baterijo namesto z dvema, ker je druga postala kupček plastike Sad Brick wall

AJA...seveda moraš po datasheet-u izračunat določene komponente, ki pa ni tako komplicirano.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
serdzodj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ima ta čip tudi funkcijo praznenja, kar pri baterijah od vrtalk vedno prav pride?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja. Imam načrt polnilca s tem čipom, ki so ga svoje čase prodajali v Conradu. Ima preklopnike, da izbiraš število celic in tok, ter tudi praznjenje. Samo iz službe ne morem poslati priponke Shocked ne pusti Sad če najdem način, pošljem link, drugače pa dobiš po 4 uri.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo obljubljen načrt...

U2402 polnilec.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  U2402 polnilec.pdf
 Velikost datoteke:  802.79 KB
 Downloadano:  67 krat

Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za načrt. Kakšen je pa pri tem polnilcu čas polnjenja/praznenja, ali se ga da spreminjat?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na samem čipu se čas nastavlja, če se prav spomnim, s frekvenco oscilatorja. Ne vem če ni pri tem načrtu to nastavljeno na 1 uro. JE že nekaj časa kar sem ga delal, pa še nisem delal po tem načrtu ampak po datasheetu, tako da je najbolje da malce preštudiraš datasheet in ta načrt pa boš videl kakšne komponente so notri in tudi iz tega videl stanje. Sicer je pa čas tukaj drugotnega pomena, ker je prvenstveno tukaj delta-peak, kateri zazna poln akumulator, in pa seveda opcija - merjenje temperature.
Sam načrt ima resda malce več komponent, recimo MAX jih ima manj, a kaj ko ne dobiš čipa (razen, kot rečeno, kak free sample). Tudi TEA 1101 (ali nekaj podobnega) jih ima manj, ampak je čip zastarel in jih ne delajo več (tudi ta polnilec je včasih imel conrad v kitu)...
Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po dolgem času sem se spet spomnil na polnilnik, ker sem ga potreboval in ga nisem imel, tako da sem zopet polnil na lab. usmernik.
Torej, čas polnjenja, bolj v tem smislu da se akumulator hitro napolni. V bistvu je od toka polnjenja odvisen tudi čas, je tako? Torej če se da tok nastavit tako, da je akumulator poln, v recimo pol ure?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja. Ti določiš željeni tok polnjenja na podlagi kapacitete in željenega časa polnjenja, s temi parametri izračunaš vse potrebne elemente in to je to. S tem da je v tem primeru dobro imeti priključen senzor temperature akumulatorjev.
je pa dejstvo da krajši kot je čas polnjenja, manj se v tem času akumulator napolni. V pol ure ne bo prav do konca napolnjen (če se prav spomnim tam nekje cca 80-90%) in bi ga za polno kapaciteto moral pustiti v polnilcu še par ur.
Nazaj na vrh
serdzodj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mislih sem imel način kot ga imajo bolšje vrtalke, kot je makita, hilti, itd..., ko daš baterijo polnit se vključi ventilatorček in najbrž polni z dokaj velikim tokom, baterija pa je polna v dobre pol ure ali še prej.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, saj način je v bistvu enak - polnjenje se konča po delta U postopku, samo čipi so drugačni. VEntilator (če je) je tam za hlajenje izhodnega tranzistorja. V pol ure ali prej pa so polni, kolikor so pač polni. Za vrtalke je tako dovolj, tudi akumulatorji (pri boljših seveda) so namenjeni taki uporabi. Če bi šel merit kapaciteto, ni prav 100%, ampak tako pač je in se ni zato na glavo za metat. Včasih je v veliko polnilnikih (tovarniških) bil prav U2400 ali novejši U2402 čip. Zdaj je tega več in so čipi lahko drugi, princip pa je popolnoma isti.
Pri polnjenju na usmernik moraš, predvsem če polniš z velikim tokom, paziti da polnilna napetost ne naraste preveč ker tako akku zelo hitro skuriš ali celo stopiš. Pazi na izračunan čas polnjenja. Definitivno pa je najbolje hitro polniti z zato narejenim polnilcem. Usmernik je primeren samo za počasno polnjenje (14ur, tudi cca 6 ur še gre).
Nenazadnje imajo Black&Decker vrtalke (cenejše) priložen samo trafo BREZ vsakršne elektronike, ki akku napolni v cca 3 urah in ga NE IZKLOPI tako da moraš sam paziti na čas in izključiti polnjenje Rolling Eyes Kot da je tako drago notri dati en preprost timerček Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni