|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Jun 21, 2008 9:57 am Naslov sporočila: ESD |
|
|
Eno vprašanje za vse vas...
A je že kdo od vas uničil kakršenkoli polprevodnik s statiko (zaradi statike)?
Tukaj resnično sprašujem samo o težavah s statično nabranim nabojem, zato želim samo nedvoumno dokazane odgovore, da je šlo za statično uničenje...
Meni namreč (kljub neupoštevanju paničnih nasvetov) ni uspelo v 25 letni karieri uničiti niti enega samega polprevodnika, pa čeprav se požvižgam na ESD zaščite in zapestne obročke...... _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sob Jun 21, 2008 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat je med mano in protoboardom vedno na nekje 1cm preskočila iskra v pin PIC-a. Tisti pin po tem ni več deloval kot vhod. Kot izhod pa. Ostalo je vse preživelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Jun 21, 2008 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj mešalnih diod je spustilo dušo na ta način. In to takrat, ko jih resnično ni bilo nikjer za dobit. Gre se pa za bat099-14.
Drugače pa stvar ni ravno nedolžna, čeprav na prvi pogled izgleda tako. Uničenje ni nujno, da je trenutno. Lahko gre samo za poškodbe, ki pa se kasneje počasi večajo dokler element popolnoma odpove poslušnost. To se največkrat zgodi z RAM-i. Zdrže celo po več kot pol leta preden jih popolnoma pobere.
Po drugi strani pa tudi pretiravati ne gre. Površine na katerih običajno nekaj delamo niso neprevodne. Če položiš dlani nanje je to povsem dovolj za razelektritev, tudi če imamo še tako majhne roke.
Naslednja nevarna točka je podajanje elementa nekomu drugemu. Tu kaj hitro pride do električne izpraznitve preko elektronike. Stvar je preprosto rešljiva tako, da se najprej sodelavčeve roke dotaknemo z mezincem nato pa čele pride do preprijema.
Več od tega se mi v splošni elektroniki ne zdi potrebno. So pa elementi, ki so še posebej občutljivi na elektrostatiko. Sem sodijo predvsem vse vrste mikrovalovnih diod. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Jun 21, 2008 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo veliko govora o tem je že bilo v eni drugi temi na tem forumu, pa sem pozabil kateri točno. Uporabi iskanje. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 22, 2008 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Osebno takšne nevšečnosti res ne morem potrditi (ker ne znam povezati dveh tozadevnih dogodkov: danes naredim ESD-"onesnaženje", pokaže pa se do 3 leta kasneje), verjamem pa literaturi. Podobno kot osebno ne morem potrditi, da so bili ljudje res na Luni (npr.), "verjamem" pa poročevalcem, fotografijam, podjetjem, ki jim je vredno za ESD-zaščito porabiti lepe denarce. J _________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 22, 2008 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvič sem se s C-MOS integriranimi vezji srečal pred nekako tridesetimi leti. Famozne TV igre, s čipom AY3-8500. Omenjene čipe je prodajal tip v Zagrebu, zaviti so bili v alu folijo. V podnožje jih je bilo "potrebno" vstaviti zavite v folijo, nato pa folijo nekako spraskati , izvleči, oziroma na nek način odstaraniti.
Kar nekaj teh čipov sevda ni delalo. Po moje razlog nedelovanja ni bil v ESD, temveč dejstvo, da so to bili pravzaprav še bolj kot ne začetki C-MOS tehnologije, proizvajalci pa so pri izdelavi imeli precej težav. Velika večina nedelujočih C-MOS čipov iz tistega časa, je bila preprosto defektna, oziroma škart iz proizvodnje.
Kaj vse sem v življenju počel s C-MOS čipi, raje ne bi pisal. Včasih kot "svinja z mehom". Pa mi zaradi tega, kolikor vem ni crknilo nič.
Tudi dandanes ne izvajam kakih posebnih ukrepov glede zaščite proti ESD, pa zadeve kar nekako nočejo crkniti, tudi tiste izpred nekaj let ne.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni