|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Spet se debata nagiba k temu, da je faks izguba časa...
Zaprimo univerze, saj jih ne potrebujemo! |
Nihče ni rekel, da bi morali zapreti univerze, morali bi pa spremeniti način dela in posodobiti snov, ki jo predavajo. Največji problem je v sistemu "svetih krav", ki preprečuje, da bi slabe profesorje vrgli iz faksa (takih je ogromno), če bi se tukaj vsaj malo upoštevalo ankete (ocenjevanje profesorjev in asistentov), ki jih študenti izpolnjujemo enkrat na leto, bi se naredilo malo reda. Drugi problem pa je v tem, ker je veliko podvajanja snovi med raznimi predmeti in tudi veliko je snovi, ki ti koristi samo v primeru, če se boš zaposlil v laboratoriju, katerega vodi ta profesor... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja delodajalce zanima vse kje si že delal, kaj si delal vse to sem jim napisal v življenjepis
letos imam še to srečo da mi ponujajo tudi redno zaposlitev po tem testnem obdobju ko delam prek študenta samo me je malo strah kako se bom izkazal ker roko na srce se nisem v šoli naučil nič praktičnega samo teorijo. Tako da sem bom še en čas moral zraven dela še dosti naučiti.
Zgleda sem nasprotje tistim ki mislijo da držijo boga za j***a. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fakulteta ti da neko ogrodje oz. široko področje znanj. Nauči te kako se lotiti nekega problema. Nesmiselno bi bilo na fakulteti učiti neke zelo specifične stvari iz enega področja, ker ni nujno, da boš to potem tudi v službi delal. Seveda moraš dati veliko svojega entuziazma poleg in sam doma stvari praktično poskušati.
Seveda si izgubljen, ko prideš iz faksa na delovno mesto. Zato pa so uvajalne dobe itd. V tej dobi pa delodajalec tako ali tako vidi, če si sposoben se kaj naučiti. Nihče ne pride na delovno mesto in že zna tisto, kar je nekdo tam že 20 let delal in najbolj na k... mi gredo osebki na firmi, ki se norca delajo iz začetnika. Mu rajši mečejo polena pod noge, kot pa da bi pomagali. Ravno taki navadno mislijo, da so primli boga za jajce. Seveda se najdejo kandidati tudi med študenti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilibalt je napisal/a: |
...
Kako se že računa inflacija Iztok? Cena v 30 letih poraste za najmanj 10X. Upam da ne obžaluješ tiste čase kaj preveč. Si se morda naučil stvari, ki se jih današnji dijaki in študentje nikoli ne bodo. In to zna biti veliko več kot 5€ na uro. |
Inflacije nisem računal podrobno. Vzel sem kar podatek, da je bila v tistem času povprečna plača 600 takratnih jurjev podobno kot je sedaj v evrih. Jaz pa sem za tisto izkoriščanje prejel 91 jurjev na mesec.
Naučil se tam nisem dosti, ker je bila najsodobnejša elektronika, ki sem jo tam srečal, gretz na zavorah el. motorjev. Pravo znanje sem začel pridobivat šele, ko sem se l. 81 zaposlil v sodobni proizvodnji, kjer so stroje krmilili že s CMOSi, TTLi in celo Simatic S1 - tranzistorski moduli zaliti v aralditu. Potem pa je z leti prišel S5, S7, laserji, rentgeni, ... seveda pa so k znanju pripomogla tudi konkretna izobraževanja ter servisna, kontrolorska in inštruktorska dela po tujini. Pa se do sedaj zato še nikoli nisem hvalil z mednarodnimi izkušnjami ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rekel sem sicer da ne bom več tečnaril v tej temi, ker pa vidim da sem prilil olja na žerjavico sem se odločil, da napišem še ta članek.
Kot sem napisal bom izvajal PRAKSO. Na tem podjetju se moram kasneje zaposliti ker imam pri njih kadrovsko štipendijo. Pri njih bom to prakso delal 6. leto zapored. Razumel sem da so me dajali v proizvodnjo in skladišče med srednjo šolo. Tako sem spoznal izdelke in nekatere probleme pri tehnoloških procesih. Po končani srednji šoli so me dali v arhiv kjer sem urejal neke dokumentacije, ko sem to naredil pa sem šel v testni laboratorij.
Name ste se spravili ker sem omenil "mednarodne izkušnje" v narekovajih že drugič. Sedaj bom napisal kaj sem spoznal tam: Dijaki in študentje imajo VSI po končanem pouku 14 dni ali celo 3 tedne praktičnega dela v določeni firmi. VSAKO LETO! Dejstvo: tam je praksa res praksa in ne pošiljanje vajencev po aubl maso, kilo elektrike, da naprej niti ne nadaljujem...
Pri nas: Vsi (ali pa vsaj večina) so (ste) stari mački, ki obvladajo vse. Šole niso vredne nič, škoda da obstajajo. Me pa zanima odločitev če bi bili ti stari mački pred dejstvom da izberejo sledeča kandidata v SVOJE podjetje (svoje podjetje ni od drugega lastnika). Oba kandidata sta hodila v enako šolo in sta bila sošolca:
1. kandidat:
Šolo zaključil z pravdobrim uspehom, vidi se da ni nikoli veliko manjkal, med šolanjem se je udeleževal raznih tekmovanj, ....
2. kandidat:
Na policijski postaji ima odprto kartoteko, šolo je izdeloval vsako leto s popravci z zadostnim uspehom, veliko manjkal, 14 dni pred koncem dobil tudi ukor pred izključitvijo.
Šola res da ni vse. Veliko pa pove o kandidatu. Poleg tega zame ni sramotno delati v proizvodnji. To je sramota za podjetje. In take sramote se hitro razvejo, ljudje pa se potem neradi zaposljujejo v takšnih podjetjih, iz njega odhajajo, kar se v tem podjetju že dogaja...
Kot kaže bomo res še naprej vztrajali tako kot smo do sedaj. In zato bomo še naprej Balkanci. Če nekoga poznaš ne potrebuješ nobene šole. Če imaš šolo in ne poznaš vplivnih ljudi ti pa ta šola ne bo nič koristila.
LP
PS.: Kot kaže nekateri res ne razumete/jo da od nekoga ki konča šolo ne morete pričakovati da se je v šoli učil delati točno z takšno napravo kot jo ima podjetje. Na tržišču je res ogromno nekih naprav z enakimi ali podobnimi funkcijami. To je eno. Drugo pa je to da so nekatere naprave iz industrije predrage za šole. Žal! Prvemu se reče kapitalizem in konkurenca. Drugemu pa posluh podjetij do šol ali pa nesposobni ravnatelji šol za pridobivanje sredstev iz industrije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilibalt Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59 Prispevkov: 252 Aktiv.: 1.19 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
kranjc, nihče ne pravi, da te mora šola naučiti za vsakršno delo. Šola ti naj bi dala osnovne gradnike s katerimi se lahko prilagodiš in doučiš za konkretno delovno mesto. Na mislit, da je kdo prišel na delovno mesto in se ne počutil popolnoma zgubljen. Iz osebne iskušnje priznam, da so se sodelavci med seboj in z mano pogovarjali v nekih kraticah, ki so jim bile tako samoumevne, da jih nisem upal niti vprašati kaj to je. Pa tega niso počeli namerno, jaz sem pa po nekaj obiskih proizvodnje zvedel o čem govorijo.
Ampak šola te mora naučit nekaj stvari (po moje):
- kako se učiti novih svari
- spajkati (če si kar koli od štromarja) / mešati malto (če si gradbinc) ...
- vedeti kje je znanje, ki ga potrebuješ v določeni situaciji
- in ti dati osnovno znanje s katerim sploh lahko prebiraš strokovno literaturo
- dati občutek o tem s čim se sploh ukvarjaš
- ...
In mislim, da kolegi govorijo ravno o osnovnem znanju, ki ga prineseš iz šole in domače delavnice. Ter sposobnosti pridobivanja specifičnega znanja glede na delovno mesto. Če pa kdo kadarkoli in v katerem koli svojem obdobju misli da zna vse ali drugače rečeno drži boga za j***a se močno moti. Za takšne pa bodi brez skrbi, da se bodo na lastni prevzetnosti spotaknili, mogoče tudi ob tvoje znanje.
Pravijo da je potrpljenje božja mast.
lp _________________ Ko zadeva ne deluje se umiri, preštej do 10 in poišči večje kladivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jun 30, 2008 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
@kranjc, zadeve boš že čez leto gledal drugače. In tudi tvoji ekstremni primeri koga bi zaposlil niso smiselni. Če že hočeš primer ti povem svojega. Dobil sem dva praktikanta od katerih bi moral eden ostati in dobiti redno zaposlitev. Prvi je bil po učnem uspehu odličnjak, drugi pa "le" dober. V treh mesecih se je izkazalo, da odličnjak super obvlada logiko pa načrtih, ko pa pride na stroj pa ni sposoben najti niti vseh elektro omaric. Tisti drugi pa se je bolj zanimal za praktična dela z elektroniko in delo servisiranja opravljal dosti boljše kot šolski odličnjak ... prvi je bil teoretik in piflar, drugi pa praktik, ki je teorijo dopolnil po potrebi.
Kaj praviš, kateri je dobil službo?
Pa še nekaj ... če se boš držal le svoje stroke in ne boš razvijal svojega znanja tudi v strojniških znanjih si na strojih hitro oplel. Primer: lahko obvladaš inkrementalne dajalnike, programiranje, senzorje, ipd. v nulo, vendar ti to dostikrat ne bo pomagalo, ko se bo nek stroj začel ustavljat brez razloga ali s čudnim sporočilom na ekranu. Zadeve boš lahko električno 100x pregledal vendar bo vse BP ... samo stroj še vedno ne bo šel nikamor. Mehaniki pa se ti bodo hahljali za hrbtom ...
Točno tak primer sem imel enkrat v dolgoletni praksi. In ker sem že od nekdaj dobro razumel in se ukvarjal tudi z mehaniko, sem po dveh dneh pospravil instrumente in osciloskope ter v roke vzel "šlosarske" ključe in odprl ohišje glavnega reduktorja na stroju, česar mehaniki cela dva dni niso hoteli storiti kljub mojemu vztrajanju zaradi čudnih zvokov med delovanjem. Za začetek sem v olju reduktorja našel precej koščkov gume, ki so izvirali iz posebne sklopke, ki je spajala dve glavni gredi stroja. Ko so razpadli gumijasti vložki sklopke je začelo prihajat do razlike nekaj kotnih stopinj med glavnima gredema, kar je PLC preko inkrementalnega dajalnika na eni gredi ter induktivnega senzorja na drugi zaznal kot preobremenitev navora in ustavil stroj ...
Če ne bi imel prakse in nekaj znanja mehanike bi se ob taki napaki lahko samo še praskal po jaj*** in požiral "šlosarske" pripombe o nesposobnosti štromarjev.
Tako pa sem se po dveh dneh smehljal jaz, ko so mehaniki na veliko šraufali. Še posebej pa se mi je nasmešek raztegnil, ko je mimo "slučajno" prišel direktor in videl kaj je vzrok dvodnevnega zastoja ... ... kako so mu mehaniki pojasnili svoje stalne trditve, da njim mehansko vse klapa pa se nisem več zanimal. Je pa od takrat moja beseda in diagnoza pri njih pomenila nekaj več ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni