Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2008 5:59 pm Naslov sporočila: Senzor radijskih valov RF |
|
|
Zanima me če je že kdo izdeloval senzor RF valov in sicer jaz bi potreboval tako napravo da zazna signal iz daljinskih upravljalcev za alarme. Dovolj bi bilo že če bi lahko samo zaznal signal (kar bi pomenilo da daljinček deluje) še bolje pa bi bilo da bi prejeto kodo videl na osciloscopu.
To napravco ne bi potreboval za odklepanje in krajo avtomobilov ampak za servis daljinčkov alarma.
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jul 15, 2008 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Google: "field strength meter"
na primer http://www.geocities.com/tomzi.geo/fsm/fsm.htm
Sam sem si naredil FSM z uglašenim nihajnim krogom, RF ojačevalnikom (MMIC) in DC ojačevalnikom (LM324) z regulacijo ojačenja, vse s ciljem povečanja občutljivosti.
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Izdelal sem si že mnogo "field strength" metrov. Najenostavnejši je dioda in kondenzator. Občutljivost tja do -40dBm, na oko, kar pomeni močnejše signale. Lahko mu dodaš ojačanje, selektivnost, prisotnost signala boš videl, ne boš pa videl "stringa" enic in ničel zaradi glajenja kondenzatorja. Po drugi strani pa lahko vzameš kak sprejemni čip, ki ima RSSI izhod, ali namenski detektorski čip (-70dBm), pa boš videl tudi "string" (Analog Devices, Linear,..).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Pogledal sem si tole vezje pa me je zmotilo to da ob primeru signala ki odda le par impuzov kaže manjši odklon multimetra nevem ali ne obstaja nobeno tako vezje ki bi zagotavljalo točne rezultate in bi lahko prikazalo tudi oddajno kodo?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Pogledal sem si tole vezje pa me je zmotilo to da ob primeru signala ki odda le par impuzov kaže manjši odklon multimetra nevem ali ne obstaja nobeno tako vezje ki bi zagotavljalo točne rezultate in bi lahko prikazalo tudi oddajno kodo? |
Saj sem ti napisal: vzemi čip z RSSI izhodom ali detektorski čip, pa boš videl vlakec impulzov. Odklon imaš slab, ker se RF impulzi povprečijo na kondenzatorju.
Evo, klikni ME.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
No to izgleda že malo bolše bom poizkusil. Zanima pa me še ali moram zaradi frekvence spreminjati obliko antene?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 9:58 am Naslov sporočila: senzor radijskih valov RF |
|
|
Zelo dober sprejemnik si lahko narediš z modulom RFM12B ki ga prodajajo v SE.
Res pa je da ta modul ne deluje brez mikrokontroelrja ali pa Pc-ja.
Na modulu ni predviden izhod za RSSi, vendar je prisoten na kondenzatorju (2,2nF glej sliko). Pri tem modulu pa je dobra stran da lahko spreminjaš frekvenco za nekaj MHz in dejansko vidiš ali je oddajnik res uglašen tako kot je treba. No z novejšimi oddajniki itak ni problem ker so zelo stabilni (uorabljajo kristal), starejši pa skoraj niso več v uporabi, in so delali skoraj brez izjem na 306MHz.
Lahko pa za svoje potrebe uporabiš kateri koli sprejemnik za daljinsko upravljanje (433MHz) na katerega boš priklopil osciloskop pred komparatorjem, oz. na izhod ojačevalca.
Vlado
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
7.33 KB |
Pogledana: |
5910 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanima pa me še ali moram zaradi frekvence spreminjati obliko antene? |
Teoretično je antena frekvenčno odvisen element, vendar glede na to, da boš imel samo za indikacijo RF, imaš lahko samo eno žičko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za točno take potrebe vzel en sprejemni modulček in na njegov izhod dal
en piezo piskač (brez elektronike) kot zvočnik....in če je signal bil si ga slišal...
lp
lado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja samo te sprejemni modulčki delujejo le na eni frekvenci (npr 433 MHz) jaz pa bi potreboval za več frekvenc torej več različnih modulčkov to pa ekonomično ni izvedljivo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
poglej
http://www.electronics-lab.com/projects/rf/005/index.html
samo zazna vf sevanje do 1000MHz brez uglaševanja
Če gre za ASK modulacijo, lahko uporabiš, kot je že predlagano, 6.26€ sprejemnik za 433 iz AX elektronike in boš lahko gledal oddano kodo. Sprejemnik se da preglasit na drugo frekvenco.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja mislim da bom kar uporabil vezje na electronics lab. @borber ali veš mogoče če se da ta sprejemnik ki si ga omenil preglasit s parimi zunanjimi elementi (brez lotanja) ker bi bilo zelo dobro če bi ugotovil frekvenco in potem sprejemniček nastavil na to frekvenco in pogledal kodo. Bilo bi zamudno ampak zanimivo.
Tudi jaz sem malo razmišljal in sicer sem se spomnil da mora antena ko sprejme nek signal le tega pretvoriti v neko električno veličino, to pa ne bi bil problem za osciloskop bilo bi zelo enostavno osciloskop bi mi izmeril frekvenco jaz pa bi lahko gledal kodo. Sem se kaj zmotil Nimam veliko izkušen na področju RF tehnologije tako samo malo ugibam
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Svet-el ima na svoji strani pri tem sprejemniku dva datasheeta za dve verziji 433 sprejemnika. Tista, ki ima SAW filter je samo za eno frekvenco. Drugo pa bi se dalo preglasiti. Najbolje je, da jih vprašaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja mislim da bom kar uporabil vezje na electronics lab. @borber ali veš mogoče če se da ta sprejemnik ki si ga omenil preglasit s parimi zunanjimi elementi (brez lotanja) ker bi bilo zelo dobro če bi ugotovil frekvenco in potem sprejemniček nastavil na to frekvenco in pogledal kodo. Bilo bi zamudno ampak zanimivo.
Tudi jaz sem malo razmišljal in sicer sem se spomnil da mora antena ko sprejme nek signal le tega pretvoriti v neko električno veličino, to pa ne bi bil problem za osciloskop bilo bi zelo enostavno osciloskop bi mi izmeril frekvenco jaz pa bi lahko gledal kodo. Sem se kaj zmotil Nimam veliko izkušen na področju RF tehnologije tako samo malo ugibam  |
Če imaš vsaj 1Ghz sampling osciloskop, bi šlo, kar pa dvomim, da imaš. Izhod iz tega modula pa lahko pogledaš na katerem koli navadnem osciloskopu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 10:49 am Naslov sporočila: senzor radijskih valov RF |
|
|
Ne vem, samo za nekoga ki naj bi se ukvarjal s popravilom daljinskih upravljalcev menim da o tem ne veš prav veliko. Za nekaj EUR bi rad naredil inštrument ki sicer stane nekaj KEUR! Kolikor vidim te razen oblike signala zanima tudi frekvenca, brez dobrega sprejemnika ali spektralnega analizatorja to nikakor ne bo mogoče. Pred kakšnim tednom je bila debata o izdelavi sprejemnika na osnovi TV tunerja, na tej starni boš našel tudi link do celotne dokumentacije in celo do dokumentov za izdelavo spektralnega analizatorja na osnovi TV tunerja.
Novi oddajniki pa imajo (skoraj brez izjeme) spreminjajočo kodo in ti posneta koda ne bo kaj dosti pomagala, če pa bi rad videl obliko kode potem priklopi osciloskop na oddajnik (seveda če ga imaš in nebi rad posnel tuj oddajnik na daljavo).
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|