www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

12V napajanje ojačevalca z UPS-jem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:30 pm    Naslov sporočila:  12V napajanje ojačevalca z UPS-jem Odgovori s citatom

Naneslo je tako, da sem comp selil v 1 x 1.5m "veliko" sobo in sedaj kombiniram skupaj vse, da mi zasede najmanj prostora.
Za majhen sistem z subom in dvema satelitoma bi si naredil ojačevalec in ker imam za UPS akumulator dodan zunaj (stari se je z leti izrabil, ta je večji, 12Ah), sem razmišljal, da bi to uporabil za vir napajanja ojačevalca. Kaj bi se zgodilo z UPS-jem, če bi moral večkrat polniti? Poraba po moje ne bi presegla 2-3A, še to je po moje veliko.
Na tak način bi se znebil transformatorja in porabil bi TDA-je 15....., ki so za 12V in jih imam na zalogi.

Hvala za kak nasvet,
lp
Robi

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2008 7:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UPS-i imajo zelo počasno polnjenje. Moj UPS mi 45Ah aku napolni v dobrih dveh dneh. če bi ga stalno praznil bi tudi UPS stalno polnil. Preveri gretje UPS-a pri polnjenju...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2008 8:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se strinjam z muckom. Preveri tok polnjenja akumulatorja, ampak dvomim da je kaj dosti preko 1A. Se ti zna zgoditi da ko boš rabil UPS, bo akku prazen Shocked Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2008 10:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priporočam ti nakup malo boljšega UPSa, saj imajo novejši ppriložen software kjer ti kaže njegovo dejansko obremenitev...

Drugače pa preveri v navodilih kakšne vrste je tvoj ups, saj eni preklopijo na baterijo, ko zmanjka elektrike in ne delajo ves čas z akumulatorjem (edino poldnjenje, vzdrževanje napetosti). In preračunaj potem maksimalno moč. Večina jih ma tudi podan maksimalni tok.

Drugače pa je boljše da narediš, kupiš en usmernik na željeno napetos in se boš izognil veliko težavam.

lp
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 01, 2008 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim, da ga nisi prav razumel....kot jaz razumem ima on pač neki UPS za potrebe PC-ja recimo, ki deluje odlično, zdaj pa bi rad naredil ojačevalec in se z napajanjem "šlepal" na akumulator UPS-a ter ga s tem praznil...problem je ker ga UPS po vsej verjetnosti ne bo mogel sproti polniti nazaj...
Res je najbolje narediti ločen napajalnik...saj ni tako velik, da bi zavzel ne vem koliko prostora.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2008 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa napajanje ojačevalnika iz PC-ja? Seveda, če je PC prižgan takrat, ko potrebuješ ojačevalnik. Na voljo pa imaš kar nekaj amperov.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2008 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tem primeru bi moral poskrbeti za dobro ozemljitev škatle ojačevalnika...za vsak slučaj. Bi pa šlo, po moje. Seveda pod pogojem da je napajalnik dovolj močan, kakih 400 W ne bi bilo narobe, tako da je tudi pri 12 V dovolj zaloge...
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 02, 2008 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam 4 diske in to po moje ni dobra ideja.
lp

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj pa če bi vse skupaj, torej ojačevalnik IN trafo (za tak sistem ne rabiš ne vem kako velikega) zaprl v sub ? Tako je sicer standardno pri kupljenih sistemih te vrste...tako je najenostavneje in niti ne rabiš delati škatle...pa še napajanje enostavno vtakneš v 230.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 03, 2008 10:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najverjetneje mi ne bo preostalo kaj drugega. Sub bo pod mizo, mer 35 x 40 x 60 cm in bom notri predvidel en "predal" za vso šaro. Miza je visoka 70 cm in tistih 10 viška bo ravno dovolj.
Hvala,
lp
Robi

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni