|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Mar 18, 2005 10:20 pm Naslov sporočila: Težava z avtomobilsko klima napravo |
|
|
Že nekaj časa se pojavlja zanimiv problem. Jeseni in pozimi zadeva deluje povsem normalno, težave pa se pričnejo pri višjih temperaturah spomladi in poleti . Ko bi moral vklopiti kompresor, motor dvigne obrate, kompresor pa ostane izključen. Če se stikalo klime izključi motor spet deluje z normalnimi obrati. Obtožil bi sklopko kompresorja, vendar kot rečeno - pozimi stvar normalno dela. Razmišljal sem o možnosti, da je kje kak senzor, ki ne dela pravilno (temperatura, tlak, ...).
Prav bi mi prišel kak nasvet, kam bi še lahko pogledal, dobrodošla pa bi bila tudi shema instalacije. Avto je Ford Mondeo 1.8 letnik 95.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2005 1:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Se bo nekaj našlo.
Kakšno regulacijo temperature imaš, ročno ali polavtomatsko?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2005 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej preveri če pride napetost do elektromagnetne sklopke kompresorja, če napetosti ni, potem je potrebno preveriti prisotnost plina, saj ima skoraj gotovo presostat za prenizek tlak v sistemu. Če je avto letnik 95, potem bi morala biti klima že vsaj 2x na pregledu. Pozimi stvar normalno dela, ker pozimi za hlajenje ne rabi kompresorja ampak samo zunanji zrak, greje pa tako ali tako z vročo vodo iz motorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2005 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce bi bilo vse prav, pozimi sploh klima ne bi smela delati (ko so nizke temperature).
Sicer pa tudi jaz mislim, da nimas dosti plina v sistemu. Shema pa ni problema. Samo reci in dobis (AVTODATA) Napisati moras letnik avta ter tip motorja
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2005 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, vse napisano sem imel v mislih tudi sam, vendar nekatere stvari ne držijo povsem. Pa po vrsti:
Iztok, regulacija temperature je ročna, čeprav nisem ravno prepričan da vem, kako bi izgledala polavtomatska .
Glede hlajenja z zunanjim zrakom nisem ravno prepričan, saj se kompresor občasno vključuje tudi pozimi. Kar pa se pregledov in ostalega tiče je pa tako, da je bil mislim da pred tremi leti menjan sušilni filter in zadeva pregledana, vsako leto pa gre na regeneracijo plina (čeprav baje to priporočajo na dve leti). Ob nobeni od regeneracij še ni bilo dodanega več kot 10%. Mislim da tlak plina ne bi smel biti problematičen. Glede presostata pa je po moje že stvar debate, ali ta dela pravilno ali ne - ugibam.
SimonS tega, da pozimi klima ne bi smela delati pa ne razumem najbolje. Res je sicer, da se avto v tem primeru segreva nekoliko počasneje, osuši pa zrak. To pa pomeni, da se šipe ne rosijo. Glede sheme - bila bi zaželjena - omenjeni podatki pa so napisani v prvem sporočilu.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2005 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se strinjam,da se ošusi zrak.Tako piše v mojem navodilu Opel.
Lp Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Mar 19, 2005 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki, v navodilih s katerimi razpolagam za tvoj avto imam dve varijanti. Ena se imenuje "Manual temperature control" druga pa "Semi-automatic temperature control". Za primerjavo: v podatkih za moj avto pa so opciji "Semi-automatic temperature control" ali "Automatic temperature control". Pri tebi je glavna razlika med sistemoma v tem, da ima polavtomatski sistem motor za mešanje hladno-toplega zraka in štiri elektromagnetne lopute, ročni pa je brez tega. Pri meni pa so pri polavtomatiki trije motorčki za lopute, v avtomatski verziji pa jih je 6.
Mogoče sem se zmotil vendar drugače teh načinov temperaturne kontrole na znam prevesti.
Glede delovanja kompresorja pozimi. Tudi meni se vključuje čeprav je zunaj že precej minusa, ker mora sušiti zrak, še posebej, če je v režimu notranje cirkulacije zraka v kabini.
Načrt v priponki je malo slabše kvalitete, ker je pomanjšan. Cel je v originalu velik za dve strani na 19" monitorju.
Zato ti lahko na kratko opišem potek napetosti za vklop sklopke kompresorja.
Na sliki je sklopka kompresorja Y11 označena z rdečim rasterjem. Napetost dobiva direktno iz releja K256 (Wide open throttle relay). Ta rele pa iz S338 (AC refrigerant dual pressure switch) in S153 (AC refrigerant low pressure switch). Pred vsem tem pa je seveda še stikalo S339 (AC/heater air direction switch).
Iz opisa napake predvidevam, da je vzrok težav v zadnjem releju K256, ker motor poveča obrate. Signal za povečanje obratov pa dobi ravno pred kontakti tega releja v ECM modul. Zato sklepam, da je do tega releja vse normalno.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
79.92 KB |
Pogledana: |
99 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2005 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki
Novejse (verjetno tudi starejse) klimatske naprave imajo temperaturni senzor in v primeru, ce je zunanja temperatura nizka klima ne zazene, ker mi v drugacnem primeru nastal led na hladilniku (menda).
Sedaj sem pogledal shemo za opel, ampak ta ocitno tega senzorja (kot moj seat) nima.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.95 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2005 9:32 pm Naslov sporočila: sensor temperarure Opel |
|
|
Hi Simon,
Moja Opel Corsa 1.2 16v model Elegance 2001
na prikazovalniku stalno kaze zunanjo temperaturo,
ne pa tudi notranjo temparaturo v kabini ...
Nikoli pa nisem poskusil prizgati klime
pri zunanji temperaturi nizji od 10 stopinj.
gl, DD+
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Mar 21, 2005 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS, avtomatika klima naprav v avtomobilih je že kar nekaj let precej dovršena. Ko sem gledal v načrtih kakšne senzorje imam za klimo v avtu sem samo takole gledal . Našel sem npr. senzor moči sončnega sevanja, senzor jakosti zunanje svetlobe (posebej za klimo, ne za osvetlitev armature), analogni senzorji plina, senzor prašnosti zraka pred vozilom, tri termo senzorje za vstopne in izstopne temperature zraka okrog evaporatorja, motor z loputo za odtajevanje evaporatorja .... pa še kaj.
Kompresor klime pa se mora vključevat tudi pod lediščem, ker če vključiš notranjo cirkulacijo, kjer je v kabini topel vlažen zrak se mora za efekt sušenja vlaga "prijemat" na evaporatorju, ki je v kabini in ga zato zunanji mraz ne more dovolj shladiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2005 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok hvala za sliko in opise. Možnost se zdi logična, čeprav bom več vedel, ko bom našel omenjeni rele in ostalo.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Mar 23, 2005 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne boš predolgo iskal ... škatla z varovalkami in releji za klimo se nahaja v motornem prostoru na levem blatniku. Rele K256 pa je modre barve. Glej skico.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
23.6 KB |
Pogledana: |
31 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2008 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne odpiram nove teme...
Zanima me kakšen tlak mora biti v klima napravi na sesalni in tlačni strani, ter kakšne so še dovoljene meje. Gre pa za avtomobil citroen saxo letnik 98 z ročno klimo.
Hvala in LP, Jani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Avg 04, 2008 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj res nima nobeden autodate?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Da tudi jaz ne odpiram nove teme;
Sodelavec ima probleme s kompresorjem klima naprave v renault scenicu.Ko vklopi klimo se sliši nekakšno tolčene in ropotanje drugače pa ne.Zanima pa ga če je avto vozen z izključeno klimo.Na servisu se namreč niso kaj preveč izjasnili glede tega.
Hvala za odgovore.
LP cero
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni