www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LCD ob resetu?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2005 9:16 pm    Naslov sporočila: icon_shocked LCD ob resetu? Odgovori s citatom

Pozdrav
Imam en zanimiv primer, ki si ga ne znam razjasniti.
Evo gre pa nekako tako. Moj sistem za kontrolo vlage in temperature testiram v popolnoma nemogocih razmirah in stanjih. Seveda je tu zelo pomebno, kaj se dogaja ob nihanju napetosti ter razlicno dolgih izpadih energije. Prav pri zadnjem sem dozivel zanimiv sok. Sistem umre na LCDju gorijo samo "kontrolni znali" (zgornja vrsta je crna). Evo moj opevani Philips 89LPC932 se je obesil, nauklub dobremu internemu resetu Confused Ampak... ni to. Ni se obesel uC temvec sistem normalno funkcionira! Obesil se je LCD Evil or Very Mad Mad Je to sploh mozno????? Ali kaj za *** bi sploh bilo vzrok temu pojavu???

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2005 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj sigurno ti je "zašel" program ter ti je na displej poslal nekaj, česar ni znal prebavit. (dovolj je da je premaknilo le lokacijo vpisa ter ti sedaj piše nekam izven vidne lokacije) Philipsa sicer sam ne poznam. Ima WDT ? Če ga imaš vključenega? Kako je s prekinitvami? Če, ti lahko prekinitev spreminja časovne vrednosti v sami rutini za pisanje na LCD. Postavlja mikokontroler logične nivoje 1/0 brez pullup uporov? Imaš med LCD-jem ter CPU-jem dolgo povezavo?
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ziv
Seveda imam WDT. Ne program se POPOLNOMA resetira. V to sem preprican po obnasanju na startu. Edino mozno je da je nekaj se ostalo na vodilu in potem sprejme neznan niz ukazov. Je mogoce kaksen niz ukazov, ki "zresetira" LCD?

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WTD ni 100% varovalo, zato se na njega ne preveč zanašat. Seveda obstaja hardverski reset a žal ti sam za omenjen procesor ne morem pomagat. Lahko ti sicer napišem potek samega reseta (moram najti datashet - sedaj "z glave ne vem točno")
pa potem spišeš proceduro v assemblerju ali kakem nizkem jeziku.

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.37
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 8:29 pm    Naslov sporočila:  LCD Odgovori s citatom

Simon Bascom pozna ukaz za reset LCD-ja.Tudi če ne delaš z Bascom-om bo tole mogoče pomagalo (citat iz bascom Help-a):
Ukaz v Bascomu pa je INITLCD.
"When you use any of the LCD display routines the LCD display will be initialized automatic at startup of your program.The LCD routines demand that the WR of the LCD display is connected to GND. When in your design the WR pin of the LCD is connected to a PIN of the micro processor, it will be high during the initialization and so the display will not be initialized properly. The LCDINIT routine allows you to perform initialization after you have set the pin that controls WR of the LCD to 0V."
Vlado
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ziv Silvo
Omenjeni procesor ima tudi SW reset. Mogoce bi to pomagalo, samo kaj ko ne bom vedel, kdaj je stvar "zarila".
Vlado:
Hvala za informacijo. Bom poiskusil. Sicer LCD inicializiram v assemblerju ampak bom poiskusil, da vidimo kaj se bo zgodilo. Sicer pa to bolj moti vizualno, vazno pa je, da program dela kot je treba!

alen44
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 14 Nov 2004 20:30
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 15, 2005 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živio!

Tudi sam sem imel podobne težave ko sem uporabil PIC16F876 in LCD 2x16. Program je bil pisan v asemblerju. Ob dotiku ohišja LCD-ja je le-ta občasno zablokiral (statika?). Zgornja vrstica LCD-ja je bila popolnoma črna, spodnja pa ne. Z resetom PIC-a in ponovne inicializacije LCD-ja, le-ta ni ponovno oživel (program PIC-a je deloval), potrebno je bilo odklopiti napajanje LCD-ja in narediti kratek stik na napajalni liniji (izpraznit elektrolite).

Lp
Alen
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2005 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Z resetom PIC-a in ponovne inicializacije LCD-ja, le-ta ni ponovno oživel

Tukaj definitvno nekaj ni vredo s programom ali z povezavo LCD <-> CPU. Če je inicializaijski niz pravilno napisan se mora LCD VSAKEM primeru pobrati. Inicializacija je namenjena prav temu. V tvojem primeru sumim tudi težavo samega napajanja. Na podobno težavo sem sam nekoč sam naletel. Naredil sem programsko napako pri sami inicializaciji. Program sem razvijal na elektorjevi testni plošči. Napako sem ugotovil šele ko sem za vezje izdelal tiskanino, na kateri se displej ni vedno pobral Shocked Kasneje sem ugotovil, da se LCD ni resetiral v koliko sem resetiral le procesor Shocked Seveda pa se je resetiral, če sem celotno vezje izključil ter ga ponovno vključil. Seveda se je tudi pravilno inicializiral Shocked . Vzrok je bil programski. V sami inicializacijski proceduri je bila prva pavza prekratka. Pri vklopu napajanja je bila dovolj dolga kajti poteklo je nekaj časa, da je progam v procesorju pričel teči. (vključen PWRTE) Če sem proceduro poklical kasneje, se displej ni inicializiral ponovno.

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 16, 2005 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha
Bi znal biti res problem pri prekratkih casih. To ni tesko popraviti.
Hvala za vse namige!

alen44
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 14 Nov 2004 20:30
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 22, 2005 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živio!

Silvo hvala za odgovor! Trenutno sem na tesnem s časom, zato bom enkrat kasneje ponovno pregledal postopek inicializacije ter poiskusil s podaljšanjem pavze med postopkom. Mislim, da napajanje ne bi smelo biti problem!

Lp
Alen
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2005 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmmm
Le kdo bi si mislil....
Napaka je nastala, ker sem ploscico presprejal z lakom. Shocked One druge nezascitene, oz. zascitene samo z kolofornijo delujejo brez tezav.
Kdo bi si mislil...
P.S. lak je namenjen prav za TIV. Klinc gleda pa se to italjansko sr*** Evil or Very Mad
Kateri lak priporocate vi?

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2005 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
One druge nezascitene, oz. zascitene samo z kolofornijo delujejo brez tezav.

če imaš več enakih TIV-ov je mogoče ravno na temu zaščitenemu kakšen slab stik?

sicer sem imel jaz več problemov z LCDjem, ko sem uporabljal 4-bitni prenos podatkov. In sem moral detektirat izvor reseta uC-ja. Če je bil power-up, potem sem moral LCD 2x inicializirat, če pa je bil softverski reset (ali WDT) - skratka samo "jmp 0x0000" - je bil že v 4-bitnem načinu in sem ga moral samo 1x inicializirat.

V glavnem, jaz pri LCDju najbolj pogrešam RESET žico... Confused

LP, aly.

SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 02, 2005 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo je to, da teh tezav pri ATMELIH nisem opazil. Philips pa je veliko bolj obcutljiv..... (mala zamira za Philipsa)
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 04, 2005 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simon!

Tudi pri Atmelih se to dogaja, še posebej so bili za to huičevi 2051 in 4051. Pri AVRjih je tega bistveno manj, še vedno se pa včasih zgodi, da pri powerupu rikne LCD. Takrat moraš dejansko počakati par sekund, ko odklopiš napajanje, da se izpraznijo vsi Cji ?! Ko sem se z 2051 ubadal, je v Bascomu zadoščalo, da sem takoj po konfigraciji dal LCDINIT in je zadeva laufala, čeprav LCDINIT nima s tem kaj dosti veze, saj se v 99% uporablja LCD samo v Write načinu in je ta že hardversko pritisnjen na GND. LCDINIT naj bi se uporabljal, če imaš R/W signal vezan na uC. Čeprav, v čem je sploh fora, da bereš spominske lokacije LCDja? Saj lahko veš, kaj je uC poslal LCDju in kaj se dogaja na določeni lokaciji?!
Če je že kdo uporabljal LCD tudi v Read načinu, naj malce opiše čemu to in za kaj je lahko uporabno.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni