www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Moje prvo vezje: utripanje dveh LED
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 03, 2008 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za prah ne vem, uporabljal sem mešanico solne kisline, vode in vodikovega peroksida.
Kislina daje mešanici moč (več bakra - več kisline), vodikov peroksid hitrost (preveč peroksida bo v trenutku požrlo vse, premalo pa bo trajalo pol ure ali pa še več), voda pa postopek hladi, ker laki niso temperaturo obstojni.
Po bakru lahko rišeš s flumastrom ali lakom za nohte.
Je pa to slaba metoda za takšne poskuse. Bolje je nabaviti nekakšno eksperimentalno ploščo, kjer lahko elemente povezuješ z žičkami.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

www.conrad.si ("kristali za jedkanje", ce se ne motim); sicer gre za natrijev persulfat, ki ga verjetno prodajajo tudi v kemijskih trgovinah, le vprasanje je ali je cena nizja ali visja ...
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 03, 2008 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če še nimaš, si res prvo raje omisli protoboard (eksperimentalna ploščica) Wink Izgleda nekako tako , ko kaj sestaviš na njej pa izdelek izgleda tako . Dobiš pa jo v mislim da vsaki trgovini z elektro materialom.

V mislih imaš verjetno železov tri klorid... rumena zrnca? Jaz raje priporočam mešanico solne kisline, vodikovega peroksida in vode. Vodikov peroksid dobiš v trgovinah z elektorniko ali pa v trgovinah z barvami, tehnično solno kislino v kakem Mer***ju, vodo pa imaš doma. Železov tri klorid pa se tudi dobi v trgovinah z elektorniko. So pa to močne in nevarne kemikalije, tako da pazi kaj počneš in poskbi vsaj za osnovno zaščitno opremo (očala, rokavice, stara obleka).

Obstaja pa še izvedba z NE555 čipom. Shema je v priponki.

shema_multivibrator_555.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.69 KB
 Pogledana:  5 krat

shema_multivibrator_555.jpg

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 4:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gkrusi je napisal/a:
Železov tri klorid pa se tudi dobi v trgovinah z elektorniko.

Železov triklorid že dolgo iščem in mi ga ni uspelo dobiti. Je primeren, ker ostanek daš nazaj v steklenico/plastenko in nimaš problema z odpadki, ker je ponovno uporaben. Kislino imeti doma je rizično, odvreči jo pa tudi problematično.
Če kdo ve, kje dobiti triklorid, bi bil za inoformacijo hvaležen.

Oprosti Klemenn, če sem bil pregrob. Često se pojavljajo na forumu dijaki, ki bi radi kompletno rešeno nalogo z mašnico, da jo oddajo kot seminarsko nalogo ali kaj podobnega. Če to delaš zase, je to hvalevredno, in gotovo boš uspel.

Taka vezja, ne preveč zapletena, za enkratno in osebno uporabo jaz običajno zlotam na ploščico, ki jo dobiš v trgovinah z elektroniko, to je neke vrste tiskano vezje izjedkano s samimi luknjicami v katere vtakneš elemente in iz druge strani narediš vezje z žicami in izgleda potem nekako takole:

mini-PIC_0086.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  102.77 KB
 Pogledana:  6 krat

mini-PIC_0086.JPG

Nazaj na vrh
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 7:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj imaš primer enostavnega vezja za utripanje par ledic, prikazamo imaš tudi uporabo protoborda (testne ploščice), katerega ti kot začetniku priporočam.
Samo delovanje vezja je tudi lepo razloženo (tudi slikovno).

http://www.doctronics.co.uk/4017.htm

http://www.doctronics.co.uk/safety_lights.html#limiting
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Železov triklorid sem kupil do sedaj še vedno v Co****u v BTC-ju.
Vendar žal zanj nimam potrpljenja. Dela prepočasi. Whistle

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelezov triklorid je ena fina svinjarija, ki popacka vse, cesar ne bi bilo treba. Natrijev persulfat teh tezav ne povzroca, pa se precej inerten je pri sobni temperaturi. Za zacetnika je po mojem mnenju boljsa izbira kot HCl ali FeCl3.
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 10:34 am    Naslov sporočila:  Vsa Odgovori s citatom

Zame je vsaka kemija ena packarija.
Pa še težko se je znebiš..
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem prvo vezje zjedkal v neznani kislini (menda je bila neka dušikova ali kakšna že, je že skoraj 30 let tega....), agresivni kot sam satan (HCl+peroksid je otroški sirup napram tisti).
Ok, res pod budnim očesom očeta, a vseeno... Za 10-letnega mulca kar fina stvar Smile

S HCl+H2O2 mi ni nikoli uspelo uničit ničesar drugega kot mamine rastline (ker sem jedkal v podstavku cvetličnega lončka, kjer pa očitno izdatno izpiranje z vodo ni zadostovalo...).
Sem pa zmeraj mešal samo HCl (za čiščenje sanitarij) in peroksid, najraje 30%, nikoli nisem dodajal vode.
No, v osnovnošolskih časih je bil 30% še vesoljsko čudo, zato smo v drogeriji kupovali 6÷12%, za "frizure".

Plastičnih pincet nismo poznali, smo kar prste namakali v tekočino, edina pomoč za "mešanje" so bile vatirane palčke.
Pa ni nikomur zmanjkalo prstov, le beli so postali in malo je "grickalo" po koži, če nismo takoj izprali pod vodo. Naslednji dan več ni bilo sledov.

Sem pa parkrat prisostvoval dolgočasnemu cmarjenju v FeCl3, kjer smo kljub ogrevani raztopini pokadili pol škatle cigaret preden se je začelo kaj dogajat....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fantje, narediti utripanje dveh ledic z IC ali celo mikrokontrolerjem je čisti overkill (na muho s topom). V mojih cajtih smo za začetek to narediti z dvema tranzistorjema in nekaj pasivnimi komponentami. En simpatičen tutorial je tukaj.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 4:22 pm    Naslov sporočila:  Re: Vsa Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Zame je vsaka kemija ena packarija.
Pa še težko se je znebiš..

Sredstva za nevtralizacijo prodajajo v trgovini (za ciscenje odtokov, cistilni lug, bolj blaga od tega pa je soda bikarbona). Potem ostane samo se raztopina soli, ki ni nic bistveno drugacna od tistega, kar ostane po vsakoletnem posipanju cest s soljo, tako da se je ne more biti tak problem znebit.

Natrijev persulfat ne pusca barvastih flekov tako kot zelezov triklorid, katerih se potem nikakor ne znebis.

klemenm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 16:23
Aktiv.: 0.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 04, 2008 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Jaz sem prvo vezje zjedkal v neznani kislini (menda je bila neka dušikova ali kakšna že, je že skoraj 30 let tega....), agresivni kot sam satan (HCl+peroksid je otroški sirup napram tisti).
Ok, res pod budnim očesom očeta, a vseeno... Za 10-letnega mulca kar fina stvar Smile

S HCl+H2O2 mi ni nikoli uspelo uničit ničesar drugega kot mamine rastline (ker sem jedkal v podstavku cvetličnega lončka, kjer pa očitno izdatno izpiranje z vodo ni zadostovalo...).
Sem pa zmeraj mešal samo HCl (za čiščenje sanitarij) in peroksid, najraje 30%, nikoli nisem dodajal vode.
No, v osnovnošolskih časih je bil 30% še vesoljsko čudo, zato smo v drogeriji kupovali 6÷12%, za "frizure".

Plastičnih pincet nismo poznali, smo kar prste namakali v tekočino, edina pomoč za "mešanje" so bile vatirane palčke.
Pa ni nikomur zmanjkalo prstov, le beli so postali in malo je "grickalo" po koži, če nismo takoj izprali pod vodo. Naslednji dan več ni bilo sledov.

Sem pa parkrat prisostvoval dolgočasnemu cmarjenju v FeCl3, kjer smo kljub ogrevani raztopini pokadili pol škatle cigaret preden se je začelo kaj dogajat....

Hm tale z čistilom pa peroksidom mi je nkakak všeč... (mam vse na zalogi Razz) grem pobat...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 05, 2008 6:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edinole toliko bi pripomnil...

Včasih je bil peroksid za frizuro tekoč, ko sem ga pa nazadnje kupil, je bil pa kot šampon Shocked . Neuporabno.
Nazaj na vrh
T42
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2008 21:37
Aktiv.: 0.70
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2008 3:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slučajno sem naletel na tole
hecna izvedba Smile
http://www.evilmadscientist.com/article.php/ledblinker
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.63
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 02, 2008 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš pa še enostavnejšo verzijo. Vzemi kak napajalnik za mobitel in preveri kaj ti da na izhodu. Če ti da AC izmenično napetost, okoli konektorja navij žičko (+ ali minus), v luknjo pa vtakni drugi pol in priklopi na protoboard z ledico in preduporom. Po moji teoriji bi mogla utripat. Bom jutri vsekakor sprobal in poročam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni