www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bencinska samohodna kosilnica
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.22
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 07, 2008 11:16 pm    Naslov sporočila:  Bencinska samohodna kosilnica Odgovori s citatom

Študiram, da bi nabavil bencinsko (4takten motor) samohodno kosilnico.

Izraz "samohodno" pa si proizvajalci različno predstavljajo.
Govoril sem z par lastniki takih kosilnic in samo eden od vseh je zadovoljen.
Ostali pa pravijo, da pogon deluje samo v res optimalnih pogojih. Tako morajo večjidel kosilnico riniti sami namesto da bi sama šla.. Confused
Torej če je trava samo malo preveč mokra ali pa se kosilnica malce preveč zmoči zaradi sočne trave, pogon ne deluje več in spodrsava.
Tudi izvedbe pogonov so različne, tiste z vidnim jermenon od glavne osi k kolesom so baje najslabše.
Zanima me kakšne izkušnje imate vi z takimi kosilnicami. Mi lahko priporočite kakšno?

Teren je večji del raven, del pa tudi pod recimo do 30 stopinjskim naklonom.

Zanima me tudi kako se obnese košnja malo višje trave (40cm) ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70613.68

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 12:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imamo 3 kosilnice, vse 4-taktne samohodne.
Spet bom ponovil, da ne kupovati poceni robe (razen če je zelo nezahteven teren in malo površine).

Ena je cenena, s pogonom spredaj in odprtim jermenom. Z njo so problemi - z vžigom, zamašenostjo, jermenom, premalo moči... Ima košaro zadaj.

Druga ima tudi pogon spredaj in močnejši motor. Z njo je delo enostavno. Vžgeš in kosiš. Obračanje je zelo enostavno, ker ni potrebno izklapljati pogona - jo samo dvigneš. Nima košare ampak samo cucelj ob strani.

Tretja je malce večja, s košem in pogonom na zadnja kolesa. Ta je zelo močna, z njo kosim tudi v hrib (30° naklona). Zadnjič nisem imel drugega, pa sem ji dal mešanico za pit. Brez problemov.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly, ti posodim moj vrt, pa da vidim, če boš imel probleme ali ne ?
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš kupil,raje da ima pogon na zadnja kolesa in ne na sprednja.Edino škoda je da ima kolesa iz plastike.Za travo 40cm bi težko,zato bi to drugačna kosilnica.Kakšna bi bila izbira bi težko odločil.Jaz bi raje nabaviti več kosilnice in testirati.Ampak ne bi šlo.Dobri so Solo,Honda in Briggs and strattion.Poglej še to stran ki mislim ni poceni.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom tukaj napisal eno foro, ki jo je naredil kolega- na pogonska kolesa je nalepil obrnjen zobati jermen in sedaj gre v hrib za šalo Wink
lp

Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 8:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo, kupuješ vrtno kosilnico za košenje dvoiščne trave ali "kmečko" na poanto BCS?
40 cm visoko travo bo z vrtno kosilnico problem kositi.

Sam sem spomladi kupoval vrtno kosilnico. Moram priznati, da sem imel kar probleme kar se tiče izbire. Proizvajalcev je ogromno, od tistih najbolj počipanih do tistih najkvalitetnejših in najdragih. Enako velja za modele.
Cene se vrtijo od 200 € pa tudi do krepko čez tisoč.

Po tehtnem in dolgem premisleku sem se odločil za Husqvarno j 55 s. Kosilnica je širine 55 cm in ima kovinso ohišje (jekleno, nekatere so tudi aluminjaste), stranski izmet, mulčer in pogona na sprednja kolesa. Motor je 4 takten 190 ccm Briggs (2 taktnih se mi zdi da se jih sploh ne dobi), ki premore skromnih 15° naklona. Za naš teren je to zadovoljivo.
Pogon na prednji kolesni par je preko pokritega jermena. Če boš kupoval, obvezno kupi sprednji pogon! Je za manevriranje veliko boljši. Jo samo pritisneš navzdol in jo lahko obračaš in vlečeš nazaj. Ker ima pogon na sprednja kolesa ni najbolj primerna za košenje po klancu, saj plastična kolesa drsijo. Če jo malo potisneš tudi to ni problem. Ker se kosi vedno s polnim plinom (priporočilo serviserja) je pogon za mulčanje nekoliko prehiter. Sam ga uporabljam samo tam kjer jo s svojo močjo ne morem potiskati. Pri tej kosilnici je fino, ker je lahka za potiskanje, čeprev ima izključen pogon. Cena tega modela je bila 400 €.
Pa še to kar se tiče Husqvarne: Husqvarnine jeklene kosilnice so spodaj popolnoma surove, mislim ne pobarvane. Če bo kdo kupoval njihove kosilnice jo mora še pred prvo uporabo pobarvati s temeljno barvo (najlažje v sprayu), drugače bo čez par let prerjavela. Videno na lastne oči!

Boljša in dražja izbira so Honda kosilnice. Te imajo motorje, ki zdržijo tudi do 45° naklone. So primerne za večje površine, cene pa se začnejo od 800 € naprej. Imajo tudi plastično ohišje, po katerem lahko celo stopaš.
Zame so te popolnoma predrage, saj za tak denar dobim dve Husqvarni, pa četudi jo imam samo za 5 let.

Predlagam, da se zapelješ do kakšnega "nevtralnega" serviserja, ki popravlja vse vrste kosilnic. Povej mu za kakšen teren jo boš imel in za koliko denarja, pa bosta skupaj izbrala najbolj primerno zate.
Izogibaj se svetovanju v Merkurju, Obijo in takšnih trgovin, saj nijhovi svetovalci nimajo pojma.

Toliko na hitro. lp
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor sem zastopil, teslo sprašuje za kosilnico, ki sama "šiba" po trati. Tisto, ki se ob oviri sama zasuče drugam. Kot nekateri avtomobilčki.

Pozanimaj se pri kakšnem trgovcu z verižnimi žagami in nečim podobnim. V Lescah je to recimo servis/trgovina Brinca. Ko sem kak mesec nazaj tam kupoval, sem videl to kosilnico v akciji- razkazovali so delovanje potencialnemu kupcu. Nisem bil pa strašno pozoren.

Mislim pa (ne bom pa trdil) da zna imeti električen motor na akumulatorje, ker naj bi bila zelo tiha. Imajo pa tam Husquarne.

Če jo uporabljaš tako, kot je namenjena, ti trava do velikosti 40cm sploh ne sme zrasti.
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.22
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 9:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Kolikor sem zastopil, teslo sprašuje za kosilnico, ki sama "šiba" po trati. Tisto, ki se ob oviri sama zasuče drugam. Kot nekateri avtomobilčki.

Hja.. res je, da marsikaj sanjam..
Takale inteligentna avtonomna kosilnica bi bila res fajn.. a se raje ne vprašam koliko to stane..

Tudi taka kosilnica, da na njej sediš in se furaš naokrog bi mi prav prišla.. vseeno me moti številka v okvirčku kjer piše "cena"

Kot sem navedel iščem malo boljšo kosilnico, ki bi vsaj dlje časa furala sama naokrog, jaz pa bi šetal z njo in jo obračal.

Včeraj sem fural okrog električno in vlekel za sabo kabel in po par urah sem od ročaja dobil že žulje..

Seveda iščem najboljšo (price/performance) varianto..

Ampak eni pravite sprednji pogon, drugi zadnji?

Če razumem bo za malo klanca bolši zadnji pogon kot sprednji? no večjidel parcel je raven..

Za visoko travo pa ni ne rotirajoč nož in ne nitka. Trava se hitro navije in treba je reševati. Samo "škarje" ali tisti noži ki jih uporabljajo na traktorskih priključkih.. to je za visoko travo. Odreže in vrže po tleh. Vse kar se vrti pa mlati travo naokrog in jo melje.. tako se trava zlahka navije okrog osi.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistele "samostojne" so se gibale od 500 - 800€. Je pa res: točne podatke boš dobil tam, kjer to prodajajo

Povezave:

http://www.automower.si/

In še tale:

http://brinca.si/
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

teslo je napisal/a:
Če razumem bo za malo klanca bolši zadnji pogon kot sprednji? no večjidel parcel je raven..

Ravno kontra.
Sprednji pogon bolj slabo "prime" in ni dober za v klanec. Večina teže je na zadnjih kolesih (sploh, če imaš košaro) in dobro zagrabijo.
Če nimaš zahtevne parcele, potem ti priporočam pogon na sprednja kolesa. Jo je lažje obračati.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
teslo je napisal/a:

Ravno kontra.
Sprednji pogon bolj slabo "prime" in ni dober za v klanec. Večina teže je na zadnjih kolesih (sploh, če imaš košaro) in dobro zagrabijo.
Če nimaš zahtevne parcele, potem ti priporočam pogon na sprednja kolesa. Jo je lažje obračati.

Točno tako kot si pisal.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabite kosilnice za visoko travo(od 20cm pa do 2m preizkušeno) je najboljša taka:

V hrib gre tudi po 40 stopinjskem klancu, moči ne zmanjka, prej boš preril travo, če ne bo šlo naprej, zelo dober oprijem, še vlečeš se lahko zadaj, ni treba porivati.

Je pa 2t... Ampak nam dfeluje še 25let teranja po vsem hudem...

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih je to bila kosilnica BATUJE s Tomos motorjem.

Je še vedno tako ?

LpA
Nazaj na vrh
rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 08, 2008 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam kosilnico (vrtno) že 7 let in dela pa še nič se ne obremenujujem če je važno da je pogon na sprednja ali na zadnja kolesa zato ker sploh nima pogona in se kar zelo preznojim ko kosim Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni