|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14668 Aktiv.: 61.98 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2008 6:44 pm Naslov sporočila: Žarnica z žarilno nitko - vzdržljivost? |
|
|
Torej, v dnevni sobi je lestenec s šestimi žarnicami. (E14) Žarnice so odprte ter privite v vodoravni legi. Problem je, da žarnice v tem lestencu nenormalno pregorevajo. Napetosti so vredu - na isti veji je še en lestenec v katerem je sicer le ena žarnica, a ne pomnim kdaj je pregorela. (Nekoč sem že naredil vezje "zero crosing", ki je težavo precej omilio - vezje trenutno ni v rabi - moram zamenjat triac, ki je nekoč ko je pregorela žarnica prebil)
Torej sam sumim, da vpliva na živlejnsko dobo položaj v katerem se žarnica uporablja.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2008 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa kupuješ vedno iste znamke žarnic. Problemi se pojavljajo tudi pri rahlih treslajih (imaš mogoče na lestencu ventilator?). Jaz mislim da lega ne vpliva toliko kot ostali pogoji. Poizkusi vsako žarnico malo drugače obrniti to mislim na lego nitke eno vodoravno drugo navpično). _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2008 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
E14 žarnice po mojem mišljenju pregorevajo veliko hitreje od E27. V 2 letih sem jih zamenjal kakih 8, prej pri starem lestencu v neprimerno več letih se jih ni toliko zamenjalo. Sem raje ponovno zamenjal lestenec za halogenke  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2008 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam imam zelo zanimive izkušnje z omenjenimi žarnicami. Pri tašči v dnevni sobi je prastar lestenec s tremi okroglimi bučkami, v katerih so žarnice (60 W)približno pod kotom 45 °. Pregorevajo na kake 3 - 4 mesece. Običajno ena.
V službi pa so nad umivalniki zidne svetilke z odprtim zaslonom iz mlečnega stekla, v katerih sta po dve taki žarnici, postavljeni pa sta vodoravno. Originalno sta bili montirani dve 60 W. Žarnice v teh svetilkah pregorevajo kot za stavo.In to običajno obe skoraj hkrati. Taki svetilki sta dve, v letu dni sem jih (žarnic)menjal že več kot dvajset! Poskusil sem s šibkejšimi, 40 Wat-nimi žarnicami, vendar ni razen slabše svetilnosti, skoraj nobene razlike. Crkavajo približno enako pogosto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1851 Aktiv.: 9.08
|
Objavljeno: Pet Sep 12, 2008 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo za hec. Ali pa ne?
Proizvajalci se preusmerjajo na varčne žarnice in klasične pač izdelujejo bolj bogo, da bi čimprej prešli tudi uporabniki na prve
Jaz tudi v hiši menjujem po 3 do 4 žarnice na mesec, brez ozira na položaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako vam uspe? Jaz sem v 2 letih menjal 1 žarnico. Pa še to sem navadno zamenjal z varčno in je mir. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.34 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Huh, jaz ne pomnim kdaj sem kako zamenjal žarnico...
Mogoče je pa res tako, kot pravi Krampus. Če imaš v lestencu staro "dobro" žarnico, bo držala dlje, ko pa jo menjaš z novo, ki je slabše kvalitete se ti hitreje pokvari. In potem žarnico vedno zamenjaš z novejšo - slabšo, in žarnice se ti kvarijo vedno hitreje...
Teorija.  _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.95 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Žarnica z žarilno nitko - vzdržljivost? |
- na škatli piše 1000 ur, torej 1000 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1669 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna pa imaš stikala?
Meni je žarnice odnašalo po dvakrat na mesec, dokler nisem menjal stikala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14668 Aktiv.: 61.98 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
V sledečih dneh sledi preizkus (moram nabavit nove žarnice - zamenjal bom vse zero-corssing vezja za enkrat ne bom montiral)
Še vedno namreč mislim, da je glavni vzrok za pregorjene žarnice položaj montaže.
Zakaj - kronično opažam, da so žarnice pogosteje pregorevale tam kjer so bile montirane vodoravno. Plafonjere, ladijske svetilke, če so montirane vodoravno. Bistveno manj pa v raznih visečih svetilkah, kjer so žarnice privite navpično.
Kak bo moj test?
V lestenec bom žarnice privil tako, da bo nitka v vodoravnem položaju z lokom na gor. Domnevam namreč, da se nitka čudno povesi, v koliko je recimo žarnica privita tako, da je nitka v navpičnem ali poševnem poločaju. Poleg tega je sila na mesto pritrditve bistveno večja, če je nitka v navpičnem poloćaju. V tem primeru srednja dva "nosilca" nitke praktično niti ne nosita. V primeru, da bo žarnica obrnjena tako, da bo lok obrnjen navzgor bosta del teže nitke nosila tudi srednja nosilca. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Poizkusi vsako žarnico malo drugače obrniti to mislim na lego nitke eno vodoravno drugo navpično). |
Tudi jaz mislim da se zajec skriva v tem grmu  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.04
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
... pa pri tem ne zanemarit zemeljsko magnetno polje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.33
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm... največji krivec za kratko življensko dobo žarnic je definitivno napetost. Knjige sicer nimam več, sem pa našel podatek na wikipediji, da 5% nižja napetost podvoji življensko dobo. Definitivno sem opazil hitro umiranje po tistem, ko so v bližini zamenjali trafo.
wiki _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes se je začel test - vse žarnice so nove istega proizvajalca. 4 sem obrnil tako, da je nitka vodoravno z lokom na gor - dve pa z lokom na dol. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 11:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi poskusil še lok postrani? _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 485 dni