|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mravlcax Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.34 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 12:26 pm Naslov sporočila: Aktivni zvočnik v "clippingu" |
|
|
Pozdravljeni,
imam aktivni zvočnik Proel, ki mi je dolgo časa dobro služil sedaj pa ga je začel malo "srati". Ko prižgem zvočnik z priključenim vhodom, dela dokaj normalno pri nižjih glasnostih oz. jaz sam ne zaznam kakšnih posebnosti, mogoče slabša kakovost kot sem je bil navajen. Ko povečam glasnost se pa indikator za clipping prižiga. Sem pa zadevo razstavil in videl, da je vezje ločeno na predojačevalni del in pa ojačevalnik, le ta pa sta povezana preko 12 žilnega kabla. Probal sem če ojačevalnik deluje brez predojačevalnika in zadeva deluje. Ne gre več v clipping tudi zvok je čisto drugačen.
Sedaj pa vas sprašujem kaj bi lahko bilo narobe na predojačevalnem delu, je pa ta del sestavljen iz dveh TL072 in pa enega TL071. Naj še omenim, da je bil enkrat na vhod za signal priklopljen že ojačan signal, to je povzročilo da je odneslo 4 zener diode( ZPY12), ki so pri potenciometru.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preglej posamezne komponente na predojačevalcu, še posebej povratne povezave na operacijskih. Najbrž je še kaj pokurjeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pregledal in pomeril sem vse komponente razen kondenzatorjev. Vse je bilo ok. Tudi povezave so vredu. Mi je pa nekaj pritegnilo pozornost in sicer to, da sta zraven 2W upora dva kondenzatorja 470pF. Ali je možno, da sta zaradi toplote kondenzatorja zanič?
p.s. Pomeril sem tudi napajanje, ki je ok.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si skuril vhode TL-jev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
TL-i so vredu, ker sem probal tudi z drugimi operacijskimi, tako da je napaka drugje. Je pa po tistem, ko je bil priklopljen ojačan signal, še vse delovalo pol leta normalno, ko so bile menjane zaščitne diode.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Če so TLji dobri, bi jaz vseeno preveril elemente v povratni vezavi. Najbrž je tam kaj odletelo, tako da dobivaš na izhodu preveč ojačan signal. Če ne premoreš osciloskopa, preveri AC in DC napetosti na izhodu predojačevalca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ID Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17 Prispevkov: 865 Aktiv.: 3.64 Kraj: Ljubljana-Podpeč
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
A si prepričan, da nimaš prevelik vhodni signal. Če ti ojačevalnik deluje normalno brez predojačevalnika je lahko tudi to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vhodni signal ni prevelik-zvočna kartica. Preojačevalnik sem tudi probal na slušalke, in je isto. Se pa zvok spremeni če dam samo levi ali samo desni signal, clipping ostaja.
LP
p.s. Bom jutri poslikal zadevo, da se rešimo nepotrebnega ugibanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2008 8:51 am Naslov sporočila: |
|
|
mravlcax je napisal/a: |
Vhodni signal ni prevelik-zvočna kartica. |
Nekatere (cenejše) zvočne kartice znajo zelo hitro narediti prevelik signal. Prevejeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2008 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
V takem primeru brez osciloskopa in funkcijskega generatorja ne moreš naresti kaj dosti....
S tema dvema pripomočkoma lociraš napako v manj kot 5 minutah. Izposodi si.
Ali pa kupi recimo PoScope. Popolnoma dovolj za ta in nadaljne poizkuse.
Ali pa kaj takega...  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni