|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 1:12 pm Naslov sporočila: AVR ATmega 16 HVA/HVB |
|
|
Naj me kdo popravi, ampak če prav gledam, ima navedeni kontroler 12 bitni A/D konverter - je to res ? Namreč rabil bi merjenje napetosti do 40 V na 2 decimalke in ker nisem ravno izkušen v programiranju, mi tisti "sampling" sistem ni ravno jasen, zato bi raje to direktno speljal, in 12 bitni A/D gre ravno do 4096, kar bi dalo 40.96 Volta...
Ti kontrolerji so menda zelo novi, če prav vidim, kar bi znalo biti problem zaradi nabave... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
S kaksnimi komponentami bos pa spravil napetost na nivo, primeren za vhod ADCja (vhod ima verjetno vgrajene zascitne diode, pa tudi ce jih nima, ne bo kar tako prezivel 40V) ? 1% upori v delilniku lahko prispevajo vec kot drugo decimalko napake in tvoje pocetje bo nesmiselno, razen ce imas dovolj natancno referenco, s katero lahko umeris ADC. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, to imaš prav. Mislil sem ravno z upori, ja...
No, če resno razmišljam, (z obzirom da vse to mislim spraviti v moj novi usmernik) bi mogoče ena decimalka ustrezala, kajne ? Sicer nisem razmišljal o nenatančnosti uporov, ampak o ostalih komponentah, od dejstva da A/D v AVR-ju ni idealen, do nihanja napetosti, tako da je res to o dveh decimalkah mogoče pretiravanje---
kaj pa ti o tem misliš...? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je vseeno, naredi kar zelis Jaz ti samo povem, kje bodo dodatne tezave (nelinearnost ADCja si ze sam omenil).
Ugibam, da morda niti ne rabis absolutne natancnosti, ce nimas moznosti kalibrirati tvojega voltmetra, ampak te zanima predvsem morebiten odmik od prejsnje vrednosti (ce recimo kaze tvoj instrument 20V, kar naenkrat pa pade na 19V, bos videl, da se je nekaj zgodilo, predstavljal pa si bos tudi magnitudo spremembe). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2008 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda ne rabim take natančnosti...nenazadnje imam v zdajšnjem usmerniku LCD module iz Conrada za takratnih 1500 SIT. Samo človek včasih preveč zapne za določeno stvar...
Kalibrirnih instrumentov ravno nimam, imam digitalca, ki je bil pred cca 5 leti kar drag (conrad VC505 trueRMS) in upam da je kolikor toliko natančen še danes, pa primerjam ga lahko z dvema drugima in vzamem zlato sredino...
Hvala za pomoč! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni