www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

programiranje biosa

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bjack
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 9:30
Aktiv.: 0.21
Kraj: hribe

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 1:47 pm    Naslov sporočila:  programiranje biosa Odgovori s citatom

Zivjo,
zanima me kaksen programator potrebujem za programiranje
bios-a - virus je prijatelju prepisal originalni software in mislim da mi ne preostane nic drugega kot ponovno sprogramiranje biosa preko programatorja.

LP

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak eeprom je gor? Praktično vsem epromom je kos Willem, o katerem se je na forumu dosti pisalo. Uporabi iskanje.
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To, kaksen je bios, moram vprasati prijatelja. Kako bi pa slo z programatorjem ProPic2 in Icprog ( mislim da podpira programiranje eeprom-ov ) ?
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
To, kaksen je bios, moram vprasati prijatelja.
Ne kakšen je bios ampak kak je tisti eeprom (oznaka) in če je le ta na podnožju - sicer je kriza.
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A bi obstajala kaksna varjanta za tak bios, ki ni na podnozju ( ali je edian resitev, da se ga odspajak ?! ). Shocked

LP

cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 5.00
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če je to računalnik potem se to običajno dela tako da najprej pogledaš če je čip od biosa na podnožju če ni ti žal ne morem kaj dosti pomagat no potem poiščeš enako plato kot je pokvarjena in na netu poiščeš bios update torej program in bios
nato računalnik zaženeš ko je šel post mimo previdno vzameš eprom ven in daš noter pokvarjenega nato ga normalno z diskete flešaš in računalnik ugasneš in to je to seveda moreš v biosu nastavit da ti naloži bios v ram in podobno...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, vse lepo in prav, samo kje naj jaz dobim enako plato ?

Silvo:
malce sem preletel poste o programatorju Willem in mislim da je stvar vredna truda, samo ob misli na izdelavo ploscice me kar zmrazi ( kar nekaj izkusenj z podobnimi ploscicami ). Evil or Very Mad

A mogoce kdo ve kje bi se dalo dobiti ploscico za Willem programator ?
LP

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 13, 2005 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
A mogoce kdo ve kje bi se dalo dobiti ploscico za Willem programator ?

Kontaktiraj Reber-ja, ki se oglaša na forumu. Vem, da je Vili pred časom izdelal nekaj ploščic. Eno je kupil tudi moj kolega. (lotal sem jo jaz) Ploščica je bila zvrtana ter izredno lepo narejena.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.90
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2005 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem že kar nekaj ljudem "zapekel" bios v flash pomnilnik (tukaj ga napačno imenujete eeprom) z ChipMax programatorjem.

Flash je ponavadi v PLCC32 ohišju - na matičnih ploščah največkrat v podnožju (s srebrno nalepko čez), pri redkih ploščah in večkrat notebookih pa je prilotan.

Ena izmed stvari, ki je meni zelo grenila življenje je ta, da je .BIN datoteka z interneta različna od vsebine, ki se pojavi v biosu po "flashanju" z originalnim programom!!

Velikokrat se mi je pa zgodilo, da je prvi del biosa (ki ni kompresiran) štartal normalno - ravno toliko da se je računalnik zbudil in je štartal originalni program z diskete za "flashanje".

Edina 100% rešitev pa je, da se klonira bios čip z druge enake matične plošče.

LP, aly.

bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 14, 2005 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepsa hvala za izcrpne informacije.

LP

toshiba
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana - Šiška

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2005 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče, bi pomagalo če poveš proizvajalca in model mb!?

Lp
Nazaj na vrh
bjack
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2005 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, samo da dobim plato ( nimam je se doma ) ....

LP

cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 5.00
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2005 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem pa zmeraj mislu da je tisto eprom zaradi tega ker ima okence in srebrno nalepko gor no seveda se ga pa tudi da električno zbrisat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.90
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 15, 2005 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cero je napisal/a:
jaz sem pa zmeraj mislu da je tisto eprom zaradi tega ker ima okence in srebrno nalepko gor no seveda se ga pa tudi da električno zbrisat

EPROM je tisto onega, ki je največkrat v DIL-32 keramičnem ohišju z okenčkom. na otip je težak in mrzel (keramika). Bili so svoje čase na 286-kah. Ne da se jih električno brisat! Samo močna UV svetloba jih zbriše.

FLASH na matičnih ploščah je v plastičnem PLCC-32 ohišju brez okenčka. Srebrna nalepka je gor "kar tako" oz. je na njej logotip proizvajalca softvera, ki je notri v čipu.
Sicer je pa flash v vseh spominskih karticah za digi. fotoaparate, v USB ključih in mp3 playerjih.
Čip ima notri svoj kontroler, ki sprejema ukaze ter briše in vpisuje podatke.

EEPROM ima ponavadi zelo majhno kapaciteto in je v majhnih čipih s serijsko komunikacijo. Brez okenčka in v 8-pinskih ohišjih. V glavnem za shranjevanje kakšnih partametrov ali manjših količin podatkov.

To je po mojem zadosti za razlago delovanja, v zgradbo na siliciju se pa zdajle ne bi spuščal...

LP, aly.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni