|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 12:00 pm Naslov sporočila: detekcija prehoda faze skozi nulo |
|
|
Naredil sem vezje za detekcijo prehoda skozi nulo. Uporabil sem usmerniški mostiček in komparator, vendar pa zadeva ne deluje kot sem mislil da bo. Tudi ko za uporovni delilnik (R7, R8-) uporabim dva upora 4k7, ja izhod op. ojač. ves čas na 1. Ni mi jasno zakaj. A ne bi moralo to delovat že ob minimalni napetosti na uporovnem delilniku?
Iz usmerniškega mostička dobim tole. Ni mi jasno niti zakaj taka oblika...zakaj ne polovični sinus?
Na uporovnem delilniku (4k7, 4k7) imam tole. (nastavitve na osciloskopu so enake kot v zgornjem primeru.
Ko pa na uporovni delilnik pritaknem napajalno napetost, pa na izhodu op. ojač. dobim tole. Zakaj je prehod (poševni del) tako počasen. A ne bi moralo it to malo hitreje? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tej temi je bila debata glede teh težav. Računati moraš, da je prvi problem v tem, da ti jemlješ detekcijo za TRjem ...
Dober predlog zero detekcije s pomočjo optokoplerja je v obliki sheme pripel @Silvo na drugi strani tiste teme. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
TR=transformator?
Kaj pa je narobe, če je detekcija za transformatorjem, ali nista prehoda skozi nulo na obeh straneh transformatorja v fazi? _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
TR=transformator?
Kaj pa je narobe, če je detekcija za transformatorjem, ali nista prehoda skozi nulo na obeh straneh transformatorja v fazi? |
Med primarjem in sekundarjem je vedno nek fazni zamik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako velik pa je? Je ves čas enak? V tem primeru ga lahko izmerim in upoštevam. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na izhod D2 mostička priključi napetostni delilnik. Nogico 3 (+) op. amp-a priključi na delilnik.
Delilnik izračunaj tako, da napetost na + vhodu op. amp (3) ne bo nikoli presela napajalne.
Dobro bi bilo neuporabljenim vhodom drugega op. amp. definirati stanje in dodati kakšen 100nF kondenzator v vezje.
Nazadnje urejal/a int47 Pon Okt 13, 2008 2:26 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomaz lusin Član

Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 14:52 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.17 Kraj: Male Lašče (1315)
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
vezje ze detekcijo prehoda skozi nulo lahko izvedeš tudi s pomočjo komparatorja. Primerjaj napetosti med L in PE ter med N in PE,uporabi delilnik, tako da imaš napetosti L-PE in N-PE v razredu nekaj voltov. Jaz običajno to izdelam z op. amp in nekaj upori. Potem to pelji na vhoda + in - komparatorja, kjer boš na izhodu zagledal pravokotni signal z frekvenco 50 Hz. Tako boš sinhroniziral ostalo elektroniko, ki jo imaš ali jo boš imel na prehod skozi nulo.
Prijeten pozdrav, Tomaž. _________________ Dela še ne, kadi se pa že! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tomaž, če sem prav razumel tvoja zadeva ni galvansko ločena, kar pa najbrž ni najbolje.
int47 je napisal/a: |
Na izhod D2 mostička priključi napetostni delilnik. Nogico 3 (+) op. amp-a priključi na delilnik.
Delilnik izračunaj tako, da napetost na + vhodu op. amp (3) ne bo nikoli presela napajalne. |
Bom poskusil, ampak v datasheetu nisem našel nobenega zapisa, kjer bi pisalo, da vhod v op. ojač. ne sme preseči napajalne napetosti.
Mimo grede, a obstaja kak rail-to-rail op. ojač., ki je dobavljiv pri nas (hte, ic), s katerim bi nadomestil lm358, ker ta na izhodu zmore samo Vcc-1,5V, kar bi znal bit problem za prepoznavanje logične 1 za mikrokontroler. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delilnik ima (vsaj) še en namen - obremeniti izhod usm. mostiča. Usmerniške diode niso čisto idealne. Vhod komparatorja verjetno ni dovolj veliko breme, da bi vezje delovalo pravilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomaz lusin Član

Pridružen-a: Tor 20 Maj 2008 14:52 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.17 Kraj: Male Lašče (1315)
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Tomaž, če sem prav razumel tvoja zadeva ni galvansko ločena, kar pa najbrž ni najbolje.
int47 je napisal/a: |
Delilnik izračunaj tako, da napetost na + vhodu op. amp (3) ne bo nikoli presela napajalne. |
Bom poskusil, ampak v datasheetu nisem našel nobenega zapisa, kjer bi pisalo, da vhod v op. ojač. ne sme preseči napajalne napetosti.
Mimo grede, a obstaja kak rail-to-rail op. ojač., ki je dobavljiv pri nas (hte, ic), s katerim bi nadomestil lm358, ker ta na izhodu zmore samo Vcc-1,5V, kar bi znal bit problem za prepoznavanje logične 1 za mikrokontroler. |
Res je, moja zadeva ni galvanski ločena. Uporabim pa kar TL062-ko in LM 393 in zadeva špila.
Ja, obstaja op amp rail-to-rail. Mislim, da ne bi smel biti problem s prepoznavanjem logične enke. Uporabi še šmit trigger vrata (74HC132), pa bo zadeva OK. _________________ Dela še ne, kadi se pa že! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen pa je časovni zamik prehoda skozi nula na eni in drugi strani transformatorja? Jaz o tem ne najdem nič zapisanega. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomaso Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Jan 2008 21:38 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Okt 14, 2008 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam H11AA1. Vhod iz omrežja preko dveh 1M uporov, izhod pa na uC.
Uporabljam za dimmer navadne žarnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2008 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem usmerniško mostiček obremenil (kot je predlagal int47) je zadeva začela delovat. Potem sem vseeno uporabil varianto s H11AA1. Za omejitev toka sem uporabil 44 kOhm-ski upor (1M nisem uporabil, ker je v datasheetu čip testiran na 10 mA, kar je precej več kot dobiš z 1 MOhm-skim uporom). Na izhodu H11AA1 dobiš nek signal (ki mikrokontroler proži prehitro) kateremu je še vedno potrebno s poskušanjem/merjenjem dodati nek časovni zamik, tako da dosežemo ustrezno detekcijo. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Okt 21, 2008 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
tomaso je napisal/a: |
Jaz uporabljam H11AA1. Vhod iz omrežja preko dveh 1M uporov, izhod pa na uC.
Uporabljam za dimmer navadne žarnice. |
to sem tudi jaz uporabljal in mi je delovalo odlično _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 22, 2009 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Tudi sam bi rad izdelal vezje za detekcijo ničle - po možnosti z optocouplerjem ker imam neko spoštovanje do hišnih AC linij, vendar mi nekaj stvari ni jasnih...
Kako vam lahko deluje vezava 220 V AC linije preko dveh 1M uporov na optocoupler?? Po mojih izračunih je 310 V (Padec na diodi zanemarimo) / 2 MOhm cca 0,15 mA, kar pa je premalo za proženje optocouplerja...
Poleg tega mora napetost na začetku dovolj narasti, da sproži optocoupler, mi pa želimo detektirati ničlo - ta zamik bi moral biti čim manjši, torej bi naj bili upori čim manjši. Hkrati pa ne želimo skuriti diode, ko skoči na 310 V.
Ali so moja modrovanja čisto napačna?
LP
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni