|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 11:28 am Naslov sporočila: Potenciometer |
|
|
Pozdravljeni!
Se opravičujem če moje vprašanje ne sodi direktno v to temo, (prosim moderatorja da ga prestavi)
Iščem potenciometer z dvojnim stikalom.
Torej:
Imam napravo, ki ji reguliramo hitrost z potenciometrom, z stikalom pa določimo smer vrtenja. To sedaj operater upravlja z joystikom iz pulta. Za določene vzdrževalne aktivnosti pa je potrebno izdelati prenosno napravo kjer bomo lahko regulirali smer in hitrost vrtenja. Najenostavneje bi bilo z potenciometrom, ki ima v srednjem območju dva položajna stikala. Torej ko ga zavrtim v desno se stikalo vklopi in lahko nastavljam željeno hitrost vrtenja. Če pa želim v drugo smer se mi vklopi drugo stikalo in z potenciometrom nastavim željeno hitrost.
Po netu sem iskal potenciometre z stikalcem ampak sem našel samo takšne z enim stikalom .
Upam, da ste me razumeli. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Misliš, da se zadevo ne bi dalo rešit elektronsko, torej dokler je potenciometer v srednjem položaju se ne dogaja nič, z obračanjem v vsako stran pa se motor ustrezno (za)vrti ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako za namig. Če še nimaš motorčka in ne rabiš pretiranih hitrosti ter moči ti svetujem to izvesti z koračnim motorčkom. Potenciometer vežeš na ADC na kakšnem mikrokontrolerju in nastaviš, da recimo ko imaš potenciometer na sredini ti motorček stoji. Levo se ti vrti v levo desno od sredine pač v desno. Bolj kot je obrnjen na eno stran hitreje se vrti. Tako se izogneš tudi stikalu za spremembo strani.
Če bi imel pa raje stikalo pa je zadeva še lažja. Potenciometer vežeš na NE555 in z njim določaš takt. Ta takt pelješ na vhod driverja za koračni motorček. Smer pa spreminjaš z stikalom. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motorček imam (5.7 MVA)
Iščem samo najenostavnejši način kako izvesti paralelne komande iz pulta na daljinca, ki ga bom v primeru vzdrževalnih aktivnosti imel sam pri roki in nočem oziroma ne smem biti v nemilosti od upravljalca stroja. Na daljincu bo montirana tudi tipka za izklop v sili. Drugih komand pa ne rabim. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 13, 2008 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Janez, malo bolj detaljno opiši svoj problem. Za kakšen motorček gre, kaj z njim poganjaš, ali na stroju že obstaja komanda-regulacija smeri in hitrosti vrtenja tega motorčka. Moje sposobnosti jasnovidca so zadje čase bolj tako.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni