|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
joc Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19 Prispevkov: 371 Aktiv.: 1.64 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2008 4:05 pm Naslov sporočila: RGB signal |
|
|
Pozdravljeni!
Imam težave s televizorjem DAEWOO model: DTH-29U7-CP 830F -> slika je zelena. Preveril sem signale RGB z osciloskopom in sicer na nogicah čipa I502, iz katerega so signali (RGB) peljani na baze treh PNP trazistorjev.
Pri opazovanju sta signala R in G, kot bi vsebovala še neko višjoharmonsko komponento medtem, ko je signal B čist brez motenj (slike v prilogi).
Kakšna ideja?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
14.41 KB |
Pogledana: |
5460 krat |

|
|
13.46 KB |
5461 krat |

|
|
21.6 KB |
9 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
slika.jpg |
16.38 KB |
Downloadano: |
5385 krat |
_________________ Človek, tako pomembno bitje, ki ga lahko naredi vsak bedak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.44 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2008 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ahoj,
jaz imam podobne probleme vendar z LCD monitorjem.. Slika je zelenkasta
Ne vem če bo tole kaj veliko pomagalo, ampak ko sem LCD razdrl in meril na plošči kam kaj gre (RGB signal), sem opazil, da je vsak kanal vezan na nek filter - upor, kondenzator, verjetno neka dušilka ter vse skupaj na skupno maso..
Mojih 5 centov..
_________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joc Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19 Prispevkov: 371 Aktiv.: 1.64 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sre Okt 08, 2008 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj!
Pa si ga uspel popravit? Je bila napaka v filtru?
Lp.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Pomeri signale če na kolektorjih RGB tranzistorjev.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.44 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žal se mi niti sanja ne, kaj bi bilo narobe.. Sem premeril signal ampak se mi zdi da je šel procesor - že piše v moji temi
Odprta tema
_________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joc Član

|
Objavljeno: Sob Okt 18, 2008 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem odklopil signala G in B, ki pride iz čipa I502 (procesor DDP3315C) na baze transistorjev - slika je bila rdeča. Če sem odklopil R in B je bila slika zelena, če sem odklopil R in G ni bilo nič (samo zvok) - slika bi morala biti modra. Nato sem signal R iz čipa I502 peljal na bazo transistorja, ki je namenjen za B signal - slika je bila modra. Tako sem se prepričal, da je ojačevalna stopnja za B signal uredu oz. da deluje.
Tako sem sklepal, da pride šibek signal iz čipa I502, ki krmili bazo transistorja B. Nato sem malo zmanjšal upor R577(iz 150E na 100E), ki gre iz +5V na bazo PNP transistorja Q544 - rezultat: slika je bila modra vendar precej temna pri izklopljenem signalu R in G na bazah transistorjev Q543 in Q542.
Mislim, da je signal, ki pride iz čipa I502 prešibek. Ali je možno, da je čip I502 zanič? Kaj misliš?
Še nekaj: imam star TV, ki katerega slika je na desni strani ekrana zatemnjena proti levi strani pa čedalje bol svetla in podnapisi so malo razvlečeni kod bi imel ekran spominski efekt. Kaj bi blo narobe?
Hvala za odgovore!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2008 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Razliti" podnapisi, ali razliti ostri svetli robovi nakazujejo na zamašitev katodnega topa (slabitev katodne cevi). Najboljša rešitev : zamenjava ekrana. Trenutna a najslabša rešitev : povečanje napetosti na žarilni nitki (večja temperatura pomeni več elektronov iz katode), vendar je to zgolj začasna rešitev. 3 rešitev je, da poizkusiš priklopiti napolnjen kondenzator na katodo, tako da interna razelektritev odmaši top, vendar je to precej tvegano početje, ki lahko privede do uničenja katodne cevi. Če se ti da eksperimentirati, potem kar daj (pa če ti ni škoda TVja, ki je itak obsojen na počasno smrt). Toliko o tem.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joc Član

|
Objavljeno: Ned Okt 19, 2008 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gorazd hvala za koristne nasvete. TV je od prijatelja, zato bom katodno cev raje pustil tako kot je - da tako ne bom povzročil predčasne "smrti"
Lp!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.67 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2008 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Glede starega TV-ja, bi jaz najprej regeneriral ekran.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joc Član

|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2008 9:49 am Naslov sporočila: |
|
|
matic_scetinec je napisal/a: |
Zdravo!
LP |
Kako? Kakšen je postopek? Napolnim kondenzator in ga spreznim na katodni cevi? Kako - na kakšno napetost se ga napolni, kapaciteta...?
Nikoli še nisem tega počel zato ne vem, če bi se sploh lotil - tv zaenkrat še deluje
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Pon Okt 20, 2008 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem bral cele teme in ne vem ali je že bilo omenjeno, da poskusi malo nastavit
fokus in boš videl ali se kaj spremeni slika.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

|
Objavljeno: Sob Nov 01, 2008 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
joc je napisal/a: |
matic_scetinec je napisal/a: |
Zdravo!
LP |
Kako? Kakšen je postopek? Napolnim kondenzator in ga spreznim na katodni cevi? Kako - na kakšno napetost se ga napolni, kapaciteta...?
Nikoli še nisem tega počel zato ne vem, če bi se sploh lotil - tv zaenkrat še deluje  |
Zdravo!
Ekran regeneriraj z regeneratorjem CRT ekranov. Jaz drugega ne bi poskušal.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni