www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Varčne luči in zatemnilno stikalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 10:50 pm    Naslov sporočila:  Varčne luči in zatemnilno stikalo Odgovori s citatom

Torej, naj bo jasno, da se zatemnilnih stikal ne more uporabljati za varčne žarnice.
Ampak mene zanima ravno to, kako doseči to, da boš lahko reguliral svetlost in uporabljal varčne žarnice?
Po mojem mnenju je edino možno s tem, da namesto ene žarnice uporabiš več šibkih varčnih in jih prižigaš sekvenčno eno za drugim dokler ne dosežeš največje osvetlitve, se pravi da so prižgane vse žarnice, in seveda obratno da dosežeš šibko osvetlitev.

Eno idejo sicer imam, a me pred poizkusom zanima vaše mnenje in izkušnje oz. če je kdo delal že kaj na tem ali pa če obstaja že kakšna podobna rešitev.

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost na žarnici moraš zmanjšat. Če pa s klasičnim zatemnilnim stikalom reguliraš potem kondenzator v žarnici pobira špice in je stalno nabit na 320V ne glede na to kako ti stikalo nastaviš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že od lani sem v trgovinah zasledil varčne žarnice, ki so združljive z navadnimi zatemnilniki. Cena je seveda temu primerna.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 12:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne se obremenjevati z regulacijo varčnih žarnic v kolikor obstajajo že LED žarnice, ki se lahko brez težav regulirajo in so primerljive celo z 200W reflektorskimi žarnicami (svetilni koti 30-60°).

Cene so seveda primerne ampak je tudi ekološko ter dolgoročno finančno ugodno.

Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 2:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

posebej pa če imaš kaj takega (poglejte velikost napajalnika pod ploščo) drugače pa mislim, da je bila to največja posamezna LE Dioda na sejmu (če pa ni bila posamezna potem pa ni videti, ker je pre močno svetila)

Drugače pa mora LED lučem kar pošteno cena past, da si jih bodo ljudje omislili, ker če hočeš npr. zamenjat 10 luči v bajti te to že pride od 300€ pa naprej tudi do 600€ in več in 10 luči je takoj.

IMG_0104-800.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_0104-800.jpg
 Velikost datoteke:  20.3 KB
 Downloadano:  333 krat

Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
Že od lani sem v trgovinah zasledil varčne žarnice, ki so združljive z navadnimi zatemnilniki. Cena je seveda temu primerna.

Mi lahko navedeš kakšne so v smislu tip in proizvajalec da bom lažje iskal?

Dorijan je napisal/a:
posebej pa če imaš kaj takega (poglejte velikost napajalnika pod ploščo) drugače pa mislim, da je bila to največja posamezna LE Dioda na sejmu (če pa ni bila posamezna potem pa ni videti, ker je pre močno svetila)

Drugače pa mora LED lučem kar pošteno cena past, da si jih bodo ljudje omislili, ker če hočeš npr. zamenjat 10 luči v bajti te to že pride od 300€ pa naprej tudi do 600€ in več in 10 luči je takoj.

Vem da obstajajo power led, a za te moraš imeti še transformator, pa še nesramno drage so. Vsaj zaenkrat. Vseeno se bom pozanimal tudi v tej smeri.

dr.1m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom kar samemu sebi odgovoril. Smile
Našel sem nekaj na temo varčnih žarnic in njihovi upravičenosti na TEM naslovu. Tako da sem že malce skeptičen glede varčevanja Confused
Sicer pa sem našel tip varčnih žarnic z možnostjo zatemnitve v Conradovi in Nakupovanje spletni strani. Upam pa, da se da kje, le te, najti po ugodnejši ceni. Confused
Pa še opozorilo za te sijalke velja. Niso za v navadne smeti

andrejz
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2008 16:29
Aktiv.: 0.02
Kraj: Mirna

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 4:51 pm    Naslov sporočila: icon_question  Odgovori s citatom

Govorite, da se LED lahko regulira. Jaz sem pa ravno zadnjič v eni od trgovin gledal LED reflektorček 12V na katerem je jasno prečrtan znak za regulacijo, torej naj se ne bi dalo regulirato svetilnosti. Kje ste jih pa vi gledali?

lp, A.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Govorite, da se LED lahko regulira. Jaz sem pa ravno zadnjič v eni od trgovin gledal LED reflektorček 12V na katerem je jasno prečrtan znak za regulacijo, torej naj se ne bi dalo regulirato svetilnosti. Kje ste jih pa vi gledali?

To naj bi se nanašalo na napajalnik (ki je po vsej verjetnosti zaradi manjše teže in dimenzij) switching napajalnik in tega res ne moreš regulirati z dimmerji. Če pa ti omejuješ tok čez ledice, za switcherjem, jih pa lahko čisto popolnoma zatemniš...

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 2:02 am    Naslov sporočila: icon_question  Odgovori s citatom

andrejz je napisal/a:

lp, A.

Dobijo se LED žarnice z možnostjo zatemnitvije, le doplačati je treba nekaj € (2-10 odvisno od proizvajalca).

galex4
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 18:27
Aktiv.: 2.19

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2008 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tej strani http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=11223&highlight=, mislim da je bilo že nekaj povedano glede regulacije LED diod
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni