|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
XLR8 Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2008 16:32 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 10, 2008 8:53 pm Naslov sporočila: K: Iscem pomoc pri izdelavi "Pan and Tilt" glave z |
|
|
Iscem nekoga, ki se spozna na elektromotorje in bi mi lahko pomagal narediti (oz. bi naredil sam) "glavo" ki se premika v dve smeri. Temu pravijo "pan and tilt" glava pri snemanju oz. fotografiji.
Glava bi se morala premikati z joystikom industrijskim in ne takim za igre.
Zadeva mora biti potenciometrska.
Seveda ima zadeva tudi svoj budzet, tako da boste za to tudi placani in pa mozno je tudi dovgorocno sodelovanje tudi pri drugih projektih.
Zainteresirani me prosim kontaktirajte na PM
LP, Matjaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bosko Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57 Prispevkov: 162 Aktiv.: 0.80 Kraj: Vače
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Namen uporabe ????? Oziroma teža nečesa, kar se bo vrtelo, ter natančnost.. _________________ Ko sem naredil , nisem vedel da se tega ne da...... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5531 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Gre samo za izdelavo krmiljenja (elektronike) ali tudi strojni del - glavo?
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
http://www.ewoutvb.com/4180/index.html
na tejle strani je predstavljen podoben sistem...
v kolikor imaš DSLR bi verjetno bili boljši koračni motorji, priključeni na lpt port
za kakšen lažnji kompakt pa bi bilo enostavneje uporabiti modelarske servomotorje..
lp, boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
XLR8 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej:
1) gor se bo vrtela kamera, teza verjetno kaksna kila.
2) gre naceloma samo za izdelavo krmiljenja - elektromotorji in potenciometrsko krmiljenje z enim joystikom. To pomeni, da se da zelo pocasi in natancno zadevo premikat in pa da ima lahko premikanje razlicno hitrost glede na to koliko se joystick premakne. Razen ce je kdo tak mojster, da bi zadevo naredil z kovinskim delom skupaj in ne samo elektronski del na ohisje, ki ga bo meni izdelal nekdo drug.
Podobno zadevo si lahko pogledate tukaj (to pa je celo obracanje v vseh 3h oseh - pan, tilt and roll) in boste tocno vedeli kako to gre, in kako je narejeno:
http://www.youtube.com/watch?v=oGbk4UEO9ck&feature=channel
Jaz bi zadevo naredil manjso, bolj primerno za manjse HD kamere. Tako da bi bilo ze samo alu ohisje precej manjse. Hkrati pa je 3 osi verjento nmogoce krmiliti z enim vzvodo, kot je joystick, saj ima ta le delovanje v dveh smereh. Mene pa zanima samo dvoosno obracanje in kontrola zadeve z eno roko.
Lahko bi se kontroliralo tudi z dvema rockama oz joystikoma, kot pri avtomobilckih,... ko gre eden naprej nazaj in drugi levo desno,... vendar je to v tem primeru izguba fleksibilnosti in zasedenost obeh rok.
Boris, hvala za predlog,... te zadeve za fotoaparate, ki se jih pritrdi na stojalo, pa imajo zal samo 350 stopinj pan in kaksnih 60 stopinj tilt.
Jaz pa rabim 360 - 360. Ce bi elektroniko in tudi signal kamere lahko peljal ven skozi osi skozi nek lezajast adapter, ki se vrti, da se kabli ne zavijajo, bi lahko zadevo obracal v nedogled in to bi bil sele fantasticen iziv,... in na koncu izdelek.
Se kaksno vprasanje?
Hvala vsem za sodelovanje
LP, Matjaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm.... jojstik ima to lastnost, da se vrne v nevtralen položaj, ko ga izpustimo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
XLR8 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Dec 11, 2008 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tocno tako, in to je tudi enden izmed problemov, ki jih je treba resit,... v smislu, da zadeva funkcionira tako, da se ne vraca v polozaj "nula" ko se izpusti joystick ampak da se samo ustavi na tistem mestu.
Ampak mislim da to ne bi smel bit problem.
LP, Matjaz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni