www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CNC STROJ
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
natko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Dec 2008 15:38
Aktiv.: 0.07
Kraj: Zreče

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 3:47 pm    Naslov sporočila:  CNC STROJ Odgovori s citatom

pRED ČASOM SEM SE ODLOČIL DA BOM POIZKUŠAL IZDELATI SVOJ MINI CNC STROJ. KAR NEKAJ ČASA SEM BRSKAL PO INTERNETU IN UGOTOVIL DA JE TUKAJ KAR VELIKO GRADIVA. vENDAR ME ZANIMA ČE MA GDO ŽE NAREJENE KAKE RISBE V PRO ENGINERJU
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm. imaš tudi kakšno glasbeno željo? Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet en optimist.... Če si se že lotil izdelave CNC mašince, zakaj misliš da ti bo načrt sploh prišel prav? Namreč, odločiti se moraš koliko bi ti odštel za to mašino (dele), kako veliko bi naredil, kar je odvisno od tvojih potreb in še bi lahko našteval... Stric google najde kar nekaj zadetkov na CNC domače izdelave...med njimi tudi ta forum...
Malo pobrskaj po forumu, našel boš veliko zanimivega o CNC strojih, če se pa odločaš za skico oz. načrt v proinžinirju, ti pa predlagam, da še 1x premisliš, ko jo boš izrisal-ali kdo drug, če si pripravljen odšteti toliko € za vsa vodila, motorje.....

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:04 pm    Naslov sporočila:  Re: CNC STROJ Odgovori s citatom

natko je napisal/a:
pRED ČASOM SEM SE ODLOČIL DA BOM POIZKUŠAL IZDELATI SVOJ MINI CNC STROJ. KAR NEKAJ ČASA SEM BRSKAL PO INTERNETU IN UGOTOVIL DA JE TUKAJ KAR VELIKO GRADIVA. vENDAR ME ZANIMA ČE MA GDO ŽE NAREJENE KAKE RISBE V PRO ENGINERJU

Shhh vKLJUCEN IMAS CAPS-LOCK.

Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh natko ti pa si za hece. Zakaj bi sploh rabil slike narisane v takšnem programu? Bo šlo za profesionalno izdelavo? Ker če nimaš kvalitetne izdelave in delov ti tudi skica nič ne pomaga, saj bo šlo po principu da si s "šublerjem" izmeril, s kredo označil in z motorko odžagal. Svetujem ti da pobrskaš malo po tem forumu kaj je bilo o cnc že napisanega in kakšne izkušnje so imeli posamezniki. Ko boš prebral vse kar na tem forumu piše na temo cnc potem boš že ogromno vedel.

Mimogrede Aljoš kako pa tebi kaže napredek? Si že prišel do gonilnikov? Poročaj o napredku.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa, če bi pomajnšal >>KLIK<< teg ti bo verjetno avtor z veseljem pomagal saj ima kar precej dokumentirano.

LP Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 12, 2008 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napreduje SUPER! Dobil sem linearna vodila, hvala tebi za koračne motorje, maretu69 za "špindl"... robo dejansko že imam vso, samo še sestavim, pol pa k Volk-u na obisk, kakšno pivo in pa njegov patent za koračne motorje gnat...Smile

Bom poslikal seveda.... Wink

kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.65
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 13, 2008 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistim, ki se lotevate gradnje ali že gradite svoj CNC stroj, bo prav prišla naslednja povezava: www.einfach-cnc.de .
Na njej je dosti nasvetov za gradnjo in predelavo stroja, samo tehniko rezkanja in tudi kompletni načrti za samogradnjo stroja (zelo podrobni). Zanimiv je tudi vrtalnik/rezkalnik, ki za pogon uporablja brezkrtačni DC motor (BLDC). Najdejo se tudi načrti za izdelavo krmilnika koračnih motorjev (4 osi po 4A trajnega toka, žal ne podpira mikro-korakov).
Možakar ima tudi spletno trgovino z mehanskimi elementi, tiskanimi vezji iz njegovih projektov, koračnimi motorji,... Kolikor sem primerjal na spletu, ima kar fer cene, pa še poštnina je zelo ugodna.
Napisal je tudi nekaj knjig z CNC tematiko. Stran je samo v nemščini.

Obilo uspehov pri gradnji in rezkanju.

Marko
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko,ali bo miza premična ali fiksirana?In gornji del premična ali ne?Prej si pisal da je boljše mizica premična.
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam vprašanje:
Dobil sem 6kom teh linearnih ležajev (ali kako se že temu reče ) Rolling Eyes ki sta na spodnjih slikah. Namen jih imam uporabiti na moji CNC mašinci, ki jo izdelujem in sicer za X os. Notranji fi je 16mm.
Sedaj pa k vprašanju... uporabil bom svetlo vlečene palice za vodilo, ampak kako vpeti ta ležaj?

kakšna ideja?

SNC00160.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  127.33 KB
 Pogledana:  2 krat

SNC00160.jpg

SNC00164.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  236.97 KB
 Pogledana:  5 krat

SNC00164.jpg

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
uporabil bom svetlo vlečene palice za vodilo

kolikor jaz vem se za to uporablja brušena vodila - vsaj jaz imam taka na mizici vrtalnega strojčka.
Vodilo se obravnava kot del ležaja zato ne more biti skozi karkoli Exclamation

piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če narediš v nosilcu luknji primerne velikosti, da zapešaš notri tole kroglično pušo, bi pomoje delovalo ampak svetlo vlečena palica za vodila nikakor ni primerna. V službi imam en inštrument, ki ima kakih 50kg težak zgornji del, ki se vozi na štirih takih pušah po vodilih iz navadnega jekla. Zadevo se ročno premakne kakih 5x na dan. V mesecu, dveh so kroglice naredile vsaj desetinko globoke kanale v vodila! Raje nabavi kaljena, brušena vodila! Jih imajo v ideal velenje, naprimer...
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej tukaj
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jutri sem imel namen iti v TO firmo...vem da jih imajo...prav za ta namen. Prodajajo jih pa na metre.

P.S: SimonS, dober link! Wink

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne vem ....... , batnice so vse iz mehkega materiala
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni