|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 11:25 pm Naslov sporočila: Cmos kamera in usb |
|
|
Pozdrav,
narediti moram hardware, ki bo zajel sliko(eno) s cmos kamero in jo poslal na PC preko usb. Npr. nekaj takega, vendar naj bi kamera imela resolucijo vsaj 640 x 480. Je kdo to ali kaj podobnega že delal oz. uporabljal tako kamero z digitalnim izhodom in resolucijo 640 x 480 ali več? Format slike ni pomemben, lahko je jpg, jpeg, bmp...
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Dec 03, 2008 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa to rabiš? Edino seminarska se mi zdi smiselna. Sicer uporabiš webcam.
Prenos na PC bo zelo verjetno RAW (oz. BMP). Kompresiraš potem s SW. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Dec 03, 2008 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali se da to kupiti pri nas? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Sre Dec 03, 2008 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšne module sem našel, vendar je vprašljivo na kakšno velikost skompresirajo sliko, ker je hitrost prenosa samo 115200 baud, ta stvar, ki jo delam, pa bo del bralnika 2d kode in mora bit stvar hitrejša. Slika je lahko črnobela. Razmišljam o načinu, ki je narejen na tistem linku, ki sem ga dal zgoraj, samo da je tam majhna resolucija, vprašanje, kako bi šlo pri resoluciji VGA (640x480) ali več. Mogoče bi moral vzet močnejši uC (ARM) in bi šlo...?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Sre Dec 03, 2008 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo kake web kamere, ki imajo tipko za slikanje, ko pritisneš, pošlje sliko? Zdi se mi, da sem imel pred par leti nekaj podobnega na izposoji.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Dec 08, 2008 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
strobos je napisal/a: |
Obstajajo kake web kamere, ki imajo tipko za slikanje |
S stališča USB slave naprave - po USB ne moreš nič "poslati" kar sam od sebe. Samo če si vprašan.
Kamero s tipko imam jaz doma. Če kamero odprem z Explorerjem, potem explorer izvaja polling na kameri. Ko stisnem tipko, je efekt isti, kot bi v softveru stisnil tipko Take picture. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Dec 08, 2008 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aljaž a imaš to kamero s tipko in iz nje pobereš kontakte za zajem slike ali imaš kontakte preko kakega porta? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 4:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Ustrezna kamera, ki jo potrebujem je taka . Vendar je firma na Kitajskem, posrednikov pa v Evropi nisem našel. Ali kdo naroča oz. je naročil kako robo iz Kitajske ali ZDA? Kakšna je poštnina, čas dobave? Oz. če kdo ve, kje v Evropi(posredniki, uvozniki) bi se dalo dobiti tako kamero kot je ta ali podobno (1.3MP, digitalni izhod, makro fokus)?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 10:51 am Naslov sporočila: CMOS kamera in USB |
|
|
Strobos, zakaj potem nebi uporabil kamero mobitela (CX65) ali katerega drugega.
nekaj o tej kameri najdeš na tej strani:
http://o-d-v.nm.ru/tel_cam/cameras/siemens_CX65.htm
Na eni ruski strani sem našel veliko o skoraj vseh kamerah mobitelov, vendar naslova nimam, moral bi malo prebrskati. Jaz ti lahoko podarim kamero od Samsung SGH250 če ti pomaga.
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
strobos je napisal/a: |
Obstajajo kake web kamere, ki imajo tipko za slikanje |
S stališča USB slave naprave - po USB ne moreš nič "poslati" kar sam od sebe. Samo če si vprašan.
Kamero s tipko imam jaz doma. Če kamero odprem z Explorerjem, potem explorer izvaja polling na kameri. Ko stisnem tipko, je efekt isti, kot bi v softveru stisnil tipko Take picture. |
Jaz pa ne. Imam tudi kamero s tipko, ampak lahko delam v Visti bilo kaj, nič ne rabim odpreti posebej in ko stisnem tipko se mi odpre okno s sliko in slika se mi samodejno shrani v nastavljeno mapo. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 6:58 pm Naslov sporočila: Kamera na RS232 |
|
|
Živijo,
Poglej si ta projekt http://www.mikrocontroller.com/de/webcam.php . V njem je uporabljen zunanji fotoaparat za Sony-Ericsson telefon. Ne vem, če se tak fotoaparat še dobi, jaz sem ga dobil na Ebayu za par USD. Slika je kar v redu.
Uporabiš še FTDI čip za pretvorbo RS232->USB. Če pa zahtevaš veliko hitrost (več slik na sekundo), pa rešitev, ki ti jo predlagam, ne bo prava.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 8:14 pm Naslov sporočila: Re: CMOS kamera in USB |
|
|
Vlado je napisal/a: |
Strobos, zakaj potem nebi uporabil kamero mobitela (CX65) ali katerega drugega...
Jaz ti lahoko podarim kamero od Samsung SGH250 če ti pomaga.
Vlado |
Pogoj je, da se mora kamera dat kupit, ker se jih bo kasneje verjetno rabilo več. Za to kamero se pa priporočam, bi imel za test - imaš ZS.
Tista kamera na linku, ki sem ga dal zgoraj je po specifikacijah med najbolj primernimi. Zahteve: 1.3MP, makro fokus na 10cm, spreminjanje Pixel clocka (zaradi hitrosti branja), črnobelo branje (ali pa, da je kamera črnobela-še težje jo je najti). Večina teh kamer vse to omogoča.
program_er je napisal/a: |
Jaz pa ne. Imam tudi kamero s tipko, ampak lahko delam v Visti bilo kaj, nič ne rabim odpreti posebej in ko stisnem tipko se mi odpre okno s sliko in slika se mi samodejno shrani v nastavljeno mapo. |
Verjetno ti to omogočajo driverji od kamere. Razmišljam tudi v tej smeri, da bi kupil take kamere module na usb in potem s software-om bral sliko, vprašanje pa je, če je možno pri teh modulih dodat zraven tako tipko, kot jo imajo ene web kamere. Kolikor sem gledal datasheete, o tem ni nič pisalo.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Sob Dec 13, 2008 8:58 pm Naslov sporočila: CMOS kamera in USB |
|
|
Hm...
kamera ki si jo navedel v linku je tudi namenjena za GSM (ne vem ker model).
Pinout-e za GSM kamere imaš na tej strani:
http://o-d-v.nm.ru/tel_cam/cameras/
Ne zastopim pa zakaj kamera mora imeti tipko?
Če boš že pisal program za zajem slike, lahko uporabiš tudi kaj drugega kaj bo sprožilo zajem, ni nujno da je tipka na kameri.
Jaz imam eno USB WEB cam katera ima tipko (Trust), vandar da bi tipka delovala mora biti odprta aplikacija za kamero in z njo samo sprožim zajetje ene slike (snapshot).
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:30 am Naslov sporočila: Re: CMOS kamera in USB |
|
|
Vlado je napisal/a: |
Ne zastopim pa zakaj kamera mora imeti tipko?
Če boš že pisal program za zajem slike, lahko uporabiš tudi kaj drugega kaj bo sprožilo zajem, ni nujno da je tipka na kameri.
Jaz imam eno USB WEB cam katera ima tipko (Trust), vandar da bi tipka delovala mora biti odprta aplikacija za kamero in z njo samo sprožim zajetje ene slike (snapshot).
Vlado |
Verjetno si me narobe razumel. Če bom naredil varianto s kamero, ki je drugače namenjena za telefone, seveda tipke na kameri ne rabim, tipka bo na mikrokontrolerju. Ta tipka bo sprožila branje slike in mikrokontroler bo poslal sliko preko usb na PC.
Druga varianta pa je uporaba nekakšne web kamere - ravno sem našel eno, ki je narejena kot modul, ima pripadajoče driverje in se mi zdi, da tudi nekaj napisanega softwarea, da se do nje lahko dostopa z lasto aplikacijo v Visual C++. Ta kamera ima na sebi zraven USB konektorja še konektor na katerem je možno tudi dati tipko, ki ima funkcijo - trigger in, katera da sofwareu ukaz za snapshot.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni