|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.59
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 1:54 pm Naslov sporočila: Rad bi začel programirati |
|
|
Rad bi začel programirati, pa ne vem s katerim programskim jezikom naj začnem. Pred cca 15 leti smo v srednji šoli nekaj malega uporabljali Pascal. Ko sem prišel v službo sem se nekaj malega naučil C++ Builder od Borlanda in nato 1 leto "pomagal" sodelavcu. Zatem je on odšel v drugo službo in vse se je končalo.
Sedaj pa bi rad spet začel.
Zanima me predvsem izdelava programov za komunikacijo med doma narejenim CNC strojem in PC računalnikom, oz. predvsem komunikacija s hardwerom. Občasno sem imel potrebo po kakšnem programu, ki bi ga naredil v Excelu z VBA.
Torej, česa naj se začnem učiti:
- Delphi
- C++ Builder
- Visual C
- Visual Basic
- C sharp
- ???
Vem, da je skoraj z vsemi možno narediti določeno stvar, vendar vsak ima neke prednosti in slabosti. Prosim predlagajte mi kaj bi bilo najbolj primerno za moje potrebe.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.37 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP
Najprej ti predlagam da se naučiš osnov programiranja, kaj so recimo spremenljivke, operatorji, krmilni stavki, zanke itd. Nato to teorijo preizkušiš še v praksi z C++ naprimer ali katerem koli drugem jeziku, nato pa začneš delati bolj zakomplicirane aplikacije itd.
Knjige knjige in knjižnice (Strukturirano programiranje...) _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si programiral v VBA za Excel ti predlagam da se spraviš na Visual Basic. Dobiš ga na netu free verzijo imenuje pa se Visual Basic 2008 Express.
Link: http://www.microsoft.com/express/vb/ _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najširši spekter uporabnosti boš zajel s C in C++. C prevajalnike dobiš za skoraj vse arhitekture in operacijske sisteme. Tudi prehod na C# je potem lažji.
C je še najbližje strojnemu delu, tako da bi ti predlagal le tega. C++ je v naravi objekten in je že nekoliko dlje. Se pa da tudi v C++ programirati čisto funkcijsko.
Jaz bi začel s C, ko bi bile zadeve nekoliko bolj jasne pa preskočil na C++.
Večino embedded zadev je podprtih s C.
Vsekakor pa naredi tako kot je predlagal predhodnik. Najprej si poglej kaj sploh je programiranje. Osnove so povsod približno iste. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj dodam še to, da osnov se še kar spomnim (spremenljivke, zanke,...) Seveda bom začel z osnovnimi primeri, vendar me zanima predvsem okolje v katerem naj začnem. Poznam pa vsakega malo (pascal, basic in C).
bolha95,
a Visual Basic 2008 Express je primeren za prog. hardweara?
Videl sem že enostavne aplikacije narejene z njim, ne pa še za npr. za komunikacijo s PIC-em in nato na steperje.
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.64
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na predznanje Delphi (oz. Lazarus - opensource) in pascal za MCUje ali C za MCUje - dalec najmanj dela z uvajanjem in potem programiranjem, ker so ti stvari ze znane. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14666 Aktiv.: 62.10 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sklepam po sebi -Delphi . Tudi sam sem imel nekaj predznanja Pascala. V času dos-a sem sicer precej pisal v Clipperju. Za začetek zelo dobra knjiga. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polh Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27 Prispevkov: 225 Aktiv.: 0.95 Kraj: Maribor-Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi na tvojem mestu najprej predelal C. S tem nimaš tako dosti dela. Saj ne rabiš preštudirati vseh božjih knjižnic, vsaj da znaš dobro uporabljati pointerje in poznaš sintakso. C je namreč uporaben skoraj vsepovsod ( od PIC-kov do Windowsov). Ko boš C obvladal boš imel osnove in znal boš jezik, ki je precej nizkonivojski in ti omogoča marsikaj zabavnega. Nato si pa glede na potrebe in OS oz. platformo izbereš kakšen višjenivojski jezik, ki se ga boš kar hitro priučil in tako nadaljuješ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Ned Dec 14, 2008 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
promehanik je napisal/a: |
bolha95,
a Visual Basic 2008 Express je primeren za prog. hardweara?
Videl sem že enostavne aplikacije narejene z njim, ne pa še za npr. za komunikacijo s PIC-em in nato na steperje.
lp, prom |
Z basicom se da narediti kaj enostavnega. RS232 komunikacijo lahko zelo hitro in enostavno vzpostaviš s parimi ukazi in uporabo aktivnih komponent (Active X). Za kaj več je pa vsekakor C++ prava izbira. Najbolj je odvisno to kaj točno želiš oziroma kaj želiš delati s hardwerom. _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2008 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore.
Zanima me v čem je razlika med Visual Studio Express (zastonj) in tistim, ki ga kupiš?
V čem je razlika med Visual C# in Visual C++?
Ali gre razvoj Delphija še kaj naprej? Sem slišal, da ga je Borland prodal in da ga Microsoft vse bolj prehiteva???
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AtKo Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.27 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MCAT Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06 Prispevkov: 306 Aktiv.: 1.43 Kraj: Moravče (JN76JD)
|
Objavljeno: Tor Dec 23, 2008 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo mimogrede. Zanima me koliko časa bi porabil, da bi se naučil C, če že kar dobro obvladam Delphi. Kašne so podobnost in razlike? _________________ Gregor, S53SL
Think out of . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.37 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Tor Dec 23, 2008 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Dober programer se mora naučiti oz. mora obvladati drug jezik v 14 dnevih, meni je sicer to uspelo sem preskočil iz VisualBasic na VisualC++ in VisualC#, pa imam osnove programiranja komaj 4 lete (od 7 razreda OŠ). _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2008 3:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Na enem tujem forumu sem videl priporočilo naj se začne programirati s C++ in NE z Visual C++. Kaj si vi mislite glede tega.
Če si jaz prav predstavljam je mnogo hitreje in enostavneje narediti eno aplikacijo v Visual C++. Potegneš ven razne forme, butone, check boxe in ostale zadeve ter v ozadju napišeš kodo. Zanima me ali je sploh možno npr. buton narediti v klasičnem C++?
Ne vidim pravega namena delati Win program, ki naj bi imel soliden grafični vmesnik z klasičnim C++. Ali se motim?
lp, prom |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.06 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2008 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
res je, za začetek si namesti Dev-cpp, to je klasični prevajalnik za c/c++. z njim se najlaže naučiš programiranja, osnov. naredi eno konzono aplikacijo in vadi zanke, branje fajlov, pisanje na zaslon,...
programiranje v visual studio ni klasično programiranje, tukaj delaš podprograme za posamezne evente, kot so klik na gumb, vnos texta,... tukaj v bistvu ne vidiš main funkcije, ker za vse poskrbi kompiler.
ja, programiranje gui v klasični tehniki je res jalovo početje.. _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 471 dni