www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LPT-controlled power outlet

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 1:22 am    Naslov sporočila:  LPT-controlled power outlet Odgovori s citatom

Živjo!

Rad naredil stikalo, ki bi ga upravljal preko LPT porta.

Na Internetu sem našel shemo, ki v praksi že deluje. Vezje je sestavljeno na rastrski ploščici, ima pa to pomankljivost, da moram poleg signalov iz LPT in 220V~ pripeljati še 12V enosmerne napetosti za poganjanje releja.

Ker se je z izdelavo mudilo sem vzel zunanji napajalnik, zdaj pa bi vezje rad dopolnil še z usmerniškim delom.

Shemo sem narisal v EWB, simulacija deluje.

Ker sem popolen začetnik, sem najprej pregledal forum, kolikor se je dalo, da sem ugotovil, kako močne kondenzatorje potrebujem, kateri regulator napetosti, itd.
Tudi rabil sem par dni, da sem se vsaj za silo naučil delati z EWB-jem.

Rezultat je v datoteki od EWB-ja in v pdf-u.

A bi lahko kdo, prosim, pregledal, če je u redu in mi razložil še par stvari:

Kontrolni del:
1.) Menda je za LED diodo "varen" tok 10-12mA (prebral na netu). Ko sem v EWB-ju pomeril, mi ampermeter pokaže 63mA. Ali naj dam pred ledico upor?
2.) Sedaj deluje stvar tako, da ko pride iz LPT-ja signal (+3.3V), se prižge ledica, vtičnica (220~V) pa se izklopi. Kako bi naredil z dvobarvno diodo, da bi svetila rdeče, ko ni napetosti na vtičnici in zeleno ko je napetost?

Usmerniški del:
3.) Imam tale transformator: BV 030-7342.0 T
http://www.avnet.co.za/Catalogue/Passive_Components/Inductive_Components/era/EI30-18-Types.htm
EWB ga nima v bazi, poskušal sem narediti nov element, pa se zataknem pri koraku, kjer moram navesti footprint. A se te podatke kje dobi ali moram sam izmeriti?
4.) Kateri gretz naj uporabim?

Ni treba da so komponente za usmernik SMD, ker bom najprej dopolnil to kar že deluje, potem pa mogoče poskusim še TIV narest.

Pa še to me zanima, če je v EWB-ju kakšna možnost, da potem ko namečeš gor komponente in povežeš vse povprek, da ti jih sam čim "lepše" razporedi (da je čim manj križanj povezav)?

Aja, zakaj rabim to? Ko crkne Internet je "prva pomoč", da resetiram modem in router. Na linuxu teče skripta, ki vseskozi preverja ali internet deluje. Če ne dela, izklopi router in modem pol pa najprej modem uklopi mal počaka in nato še router.
Skratka isto, kt če bi "na roke" naredu. Zelo uporabno za kakšen strežnik, pa kadar te ni doma...

LP, Gašper.

shema.pdf
 Opis:
Shema v pdf.

Download
 Ime datoteke:  shema.pdf
 Velikost datoteke:  44.86 KB
 Downloadano:  25 krat

LPT_Controlled_Power_Outlet_v7.zip
 Opis:
Shema v EWB.

Download
 Ime datoteke:  LPT_Controlled_Power_Outlet_v7.zip
 Velikost datoteke:  141.9 KB
 Downloadano:  10 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 1:41 pm    Naslov sporočila:  Re: LPT-controlled power outlet Odgovori s citatom

bero je napisal/a:
1.) Menda je za LED diodo "varen" tok 10-12mA (prebral na netu). Ko sem v EWB-ju pomeril, mi ampermeter pokaže 63mA. Ali naj dam pred ledico upor?

Seveda, obvezno !

Citiram:
2.) Sedaj deluje stvar tako, da ko pride iz LPT-ja signal (+3.3V), se prižge ledica, vtičnica (220~V) pa se izklopi. Kako bi naredil z dvobarvno diodo, da bi svetila rdeče, ko ni napetosti na vtičnici in zeleno ko je napetost?

Ce imas diodo s tremi prikljucki, potem daj skupni kontakt na en potencial (recimo na upor in naprej na maso), en kontakt vezi direktno, drugi pa preko inverterja (tega naredis z enim tranzistorjem).

Citiram:
4.) Kateri gretz naj uporabim?

Tak, ki zmore dovolj velik tok za tvoj namen. Sam poznas proabo vezja in izberi ustreznega. Tisti "gumbki" (npr. W04) so vrh glave dovolj zmogljivi v vecini primerov.

Citiram:
Aja, zakaj rabim to? Ko crkne Internet je "prva pomoč", da resetiram modem in router. Na linuxu teče skripta, ki vseskozi preverja ali internet deluje. Če ne dela, izklopi router in modem pol pa najprej modem uklopi mal počaka in nato še router.
Skratka isto, kt če bi "na roke" naredu. Zelo uporabno za kakšen strežnik, pa kadar te ni doma...

Tio bi morala poceti ze router in modem sama. Jaz sem imel skatlo z Linuxom (= router) in modem in ko je prislo do izpada, se je zadeva sama pobrala, brez dodatne elektronike.

Da bi imel racunalnik samo zato, da preverja router, je sploh bizarno.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno bi bilo lažje samo bittorentu/emuli .... omejit število povezav, če se ti router sesuva.

Kar se pa Led diode tiče mogoče bi bilo bolje da bi jo vezal skupaj z uporom preko navitja releja. Trenutno ti tisti upor na bazi tranzistorja ne služi preveč dobro, saj večino toka steče preko LED diode.

bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 7:50 pm    Naslov sporočila:  Re: LPT-controlled power outlet Odgovori s citatom

@ Sokrat

Citiram:
Tio bi morala poceti ze router in modem sama. Jaz sem imel skatlo z Linuxom (= router) in modem in ko je prislo do izpada, se je zadeva sama pobrala, brez dodatne elektronike.

Se popolnima strinajm. Vendar se je v praksi pokazalo, da ko pade povezava pri ponudniku interneta, modem še kar "drži" linijo proti routerju, ki potem pač ne naredi ponovne vzpostavitve povezave. Poznam še par ljudi, ki se jim pri kabelskih operaterjih podobno dogaja. S tole "škatlico" so ti problemi odpadli. Še log file se mi zapisuje, tako da mam pregled nad izpadi.
Pa server opravlja sicer še vse ostale funkcije, nisem ga samo zaradi tega postavljal.

@ Highlag
Citiram:
Verjetno bi bilo lažje samo bittorentu/emuli .... omejit število povezav, če se ti router sesuva

Nič ne pomaga, zmeri pade dol modem. Infrastruktura od kablaša pač. Pred kakim mesecem sem dal soglasje T-2, da mi prekoplje dvorišče in položi optiko. In zdaj čakam....

Hvala obema za odgovore.

Usmerniški del sem ravno včeraj sestavil, postavil še predupor pri LED diodi. Vezava z dvobarvno diodo mi pa ne gre Sad Ali bi lahko kdo narisal kar na moji shemi kako moram povezat?

lp, Gašper.

shema1.pdf
 Opis:
Kako naj povežem LED diodo?

Download
 Ime datoteke:  shema1.pdf
 Velikost datoteke:  43.44 KB
 Downloadano:  7 krat

Nazaj na vrh
bero
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2008 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ce imas diodo s tremi prikljucki, potem daj skupni kontakt na en potencial (recimo na upor in naprej na maso), en kontakt vezi direktno, drugi pa preko inverterja (tega naredis z enim tranzistorjem).

To mi je zdej ratal narest (inverter), samo še zmeri na znam povezat.
Če priklopim skupni kontakt na maso in naredim simulacijo v EWB-ju, potem ne morem več izklopit releja. Confused

inverter.zip
 Opis:
Inverter. Deluje, kako naj to povežem?

Download
 Ime datoteke:  inverter.zip
 Velikost datoteke:  154.43 KB
 Downloadano:  6 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni