|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2008 8:19 pm Naslov sporočila: Triak ali rele? |
|
|
Sam ne vem kaj bi se odločil za vgradnjo v domofon.En kolega ki ne sliši je mene prosil za vgradnjo svetlobno signal.Ki so pred kratkim v bloku odstranili stari domofon in so dali nov domofon.Na Google sem našel načrt in sem danes pri kolegi poskusil z optokopler namesto vgradnja zvočnika.Ta optokopler sem uporabil za uro,ki potem oddaja svetlobo.Zdaj pa ne vem ali bi uporabil optokopler ki bo skoz imel prisotnos faze ali bi dal rele?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Triak ali rele najbrž ni tako pomembno. Problem bo najbrž v tem, da je signal na zvočniku prešibak za proženje LED v optokoplerju. Vmes bi rabil vsaj en preprost ojačevalec z enim tranzistorjem ... npr. BC547.
Iz tega bi nastal nekakšen light-show za katerega pa dvomim, da bi kdo iz svetlobnega bliskanja razumel govor ... razen če gre preko istega zvočnika tudi signal zvonenja, da razpoznaš neko aktivnost zvočnika.
Opiši zadevo malo bolj podrobno ali pa pripni tisti link iz googla.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Triac ni primeren za vklapljanje enosmerne napetosti.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 1:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Triac ni primeren za vklapljanje enosmerne napetosti. |
Res je. V mislih sem imel SSR za DC.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Silvo je napisal/a: |
Triac ni primeren za vklapljanje enosmerne napetosti. |
Res je. V mislih sem imel SSR za DC. |
Bi lahko pisal,kaj to SSR?Včeraj sem poskusil z optokopler,ki sem imel vgrajeno v budilko.Ki sem priložil sliko na strani uganka.To je optokopler MOC3020 ali 3041,triak,dva upora,kondenzator.In zalil v araldit.Tako sem imel v uri je brezhibno deloval.To sem dal na domofon in priključil po priloženi shemi.To je kot za dodatni zvočnik ozirom buzer.Pa je deloval.Najbrž bom odločil za optokopler.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
atlantico_audio_tech.pdf |
Velikost datoteke: |
534.09 KB |
Downloadano: |
26 krat |
Nazadnje urejal/a andrejj Čet Dec 18, 2008 2:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.00
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
SSR = Solid State Relay, "elektronski" rele, brez mehanskih delov, galvansko ločen.
SSRji za AC so v bistvu močnostni optotriaki, povečini z zero-cross detekcijo, dobi pa se jih tudi brez.
SSRji za DC pa imajo namesto triaka tranzistor, namesto optokoplerja pa imajo lahko tudi drugačno "ločitev", s tuljavami recimo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
...
SSRji za DC pa imajo namesto triaka tranzistor, namesto optokoplerja pa imajo lahko tudi drugačno "ločitev", s tuljavami recimo. |
SSR s tuljavami
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbrz je imel v mislih reed rele ? Ima vseeno gibljiv del, ni ravno "solid state"
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej! Po mojem se stvari lotevaš na napačnem koncu. Domofon začnemo uporabljati potem, ko "zazvoni". Ta signal, ki je odločilen za začetek vsake "komunikacije", je verjetno dovolj soliden za krmiljenje, morda celo releja. Naprej pa znaš, vklop svetilke, piezo sirene ipd...
Problem pa je čisto drugačen, če bi se kolega vendarle želel pogovarjati preko domofona. V takem primeru najbrž le slabše sliši in bo potrebno najti rešitev še za premagovanje te težave. J
_________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem zgoraj napisal,da on ne sliši.In zato ne uporablja "kdo je?"Kar dosti poznam v Ljubljani,ki imajo domofon in uporabljajo svetlobni signal,gluhi obiskovalci na vrata z roko tiščijo.Saj ne slišjo !tlesk" elektronske ključavnice.Ni mogoče kdo od članov pogledal navodila ki sem priložil.Tam piše da dodaš dodatni zvonec.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
...
SSRji za DC pa imajo namesto triaka tranzistor, namesto optokoplerja pa imajo lahko tudi drugačno "ločitev", s tuljavami recimo. |
SSR s tuljavami  |
Ja, Iztok, s tuljavami.
Saj dušilke so dejansko tuljave, mar ne?
Razen če si imel v mislih nekaj tretjega?
Sicer je pa DC SSR nekako bolj optokopler kakor SSR...
|
134.01 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
88.04 KB |
1 krat |

|
elementi, na sredini sta lepo vidni dušilki ena ob drugi |
|
92.97 KB |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
To stvar sem imel za uro,ker nisem več rabil.Bil je priključen v uri, kjer je bil piskač.Pa sem poskusil za domofon.
|
531.43 KB |
3 krat |

|
Nazadnje urejal/a andrejj Čet Dec 18, 2008 5:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
...
SSR s tuljavami  |
Ja, Iztok, s tuljavami.
Saj dušilke so dejansko tuljave, mar ne? |
In kakšno vezo imajo dušilke oziroma tuljave z SSR releji ... točneje - z njihovim krmiljenjem primarne strani
Razen če si imel v mislih nekaj tretjega?
Sicer je pa DC SSR nekako bolj optokopler kakor SSR... |
V mislih sem imel samo to, da se pod SSR nazivajo tako AC kot DC varijante z optokoplerji ne pa s kakšnimi tuljavami, dušilkami, ipd. !
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
@andrejj, če te prav razumem si v zadnjem sporočilu omenil, da bi to signalizacijo ti rabil, da bi gluhi obiskovalec spodaj videl kdaj mu je kolega v stanovanju odprl vrata.
No, če je tako poskusi najti žice, ki gredo na tuljavo ključavnice in tam paralerno priklopi tvojo napravo, da bo zasvetila luč ali pač en svetlobni signal, da bo videl kdaj so vrata odprta.
Če pa je ta napetost, ki jo dobi tuljava AC pa daj zraven še en usmerniški mostiček.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Čet Dec 18, 2008 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok, po tvoje je torej po definiciji v SSRu za galvansko ločitev obvezna uporaba optokoplerja? Od kje to?
No, jaz pa trdim, da ni pomembno kater element je uporabljen (pa naj bo to optokopler ali pa transformator, kar primer z dušilkami je, ali nekaj tretjega), pomembno je da je zadeva galvansko ločena.
Če si se pa obesil na te tuljave je pa tvoj problem, jaz sem samo andrejj-u odgovoril na vprašanje kaj je SSR in opisal meni poznane izvedbe.
Če še nisi videl SSRa brez optokoplerja ti pa ne morem pomagat...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni