Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 8:17 pm Naslov sporočila: Regulacija AC motorja |
|
|
Stvar je taka da bi rad meril vrtljaje motorja in motor ustavil na točno določenem obratu ne več ne manj.
Motor je od dvigala za dvigovanje bremen tako da na izhodu reduktorja ni veliko vrtljajev.
Zamislil sem si tako najprej bi meril vrtljaje na izhodu reduktorja in jih primerjal z nastavljenimi vrtljaji. Ko bi bilo obratov dovolj bi motor naredil 3 obrate nazaj (da ne kaplja iz cevi) in bi se izklopil ter počakal da pritisnem na gumb za ponovitev.
To bi rad izvedel z mikrokotrolerjem tako da bi omogočal:
- Prikaz in nastavitev vrtljajev
- Prikaz števila ponovitev
Gre se pa za dozirko za goste tekočine.
Sedaj pa me zanima je kdo že počel kaj podobnega in ima kaj za predlagat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.95 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
počel nisem še...žal
sem pa na strojih za navijanje tuljav videl nekaj podobnega, le drugačna varianta:
frekvenčni pretvornik(kar verjetno pri tebi ne pride v poštev) mikrokontroler-nastavljanje št. vrtljajev in hitrost, ko pride do nastavljenega števila, se ustavi.
to je samo ideja... _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
meril bi na motorju ali na izhodu reduktorja? kakšne so tam hitrosti, ti zadostuje le stikalo ki da impulz za vsak vrtljaja ali rabiš več impulzov na vrtljaj? če so hitrosti dovolj male, da se motor ustavi takoj ko izklopiš kontaktor je to enostavno, če pa rabiš počasi zmanjševat hitrost ko se približuje poziciji pa bo bolj komplicirano.
torej, uporabiš induktivno sondo in imaš impulz na vsak obrat, ali pa vzameš dajalnik in imaš 512, 1024,.. impulzov na obrat. lahko bi uporabil tudi enkoder iz starejše miške na "kuglo", ali pa mehanski enkoder od koleščka miške ki ga ima vsaka.
skratka enostavna naloga za en mikro, ne vem pa točno kaj sploh hočeš vprašat. tega tudi sam še nisem počel. _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ima reduktor neko fiksno razmerje med vhodom in izhodom (če ne veš, lahko enostavno pogledaš-preveriš). Če meriš vrtljaje na motorju lahko tako izračunaš tudi koliko obratov je naredil izhod, pa ne potrebuješ enkoderjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janiP Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 23:00 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem to že počel na več načinov.
Na enem stroju imam motor z reduktorjem, s katerim nastavljam neko (absolutno) mero. Motor je trifazen, 1450 obratov. Poznam prestavna razmerja. Štejem obrate motorja (naprej ali nazaj). Ko se motor ustavi zapišem trenutno pozicijo števila obratov v EEPROM, tako imam vedno absolutno pozicijo.
Zanimivo je štetje obratov motorja. Nimam enkoderja ampak uporabljam dva standardna induktivna senzorja. Na osi motorja imam pritrjen kos pločevine v obliki vetrnice z dvema krakoma. Če se motor zavrti za en obrat, da en induktivni senzor 2 pravokotna pulza. Drugi senzor prav tako, vendar sta pulza zamaknjena za četrtino intervala. (dobim pravzaprav take impulze kot iz enkoderja.)
Na ta način dobim na enem obratu motorja 8 pozicij, s tem da vem v katero smer se vrti.
Pozicijo motorja potem merim kumulativno in jo zapisujem v long spremenljivko. Iz tega izračunam trenutno pozicijo moje skale (v 0,01 mm). Ko vpišem želeno pozicijo se s kontaktorjem vklopi motor v pravo smer. Kontaktor se izklopi malo pred želeno pozicijo in motor se ustavi zelo blizu želene pozicije.
Standardni induktivni senzorji so dovolj hitri za ta način merjenja. Ravno tako je dober katerikoli mikrokontroler. Izvedba je zanesljiva, pri meni deluje BP.
LP,
Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2008 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako sedaj pa bo nekaj časa za ta projekt.
Izkušenj nima veliko oz. zelo malo tako da lahko pričakujete da bo ta tema postala zelo nadležna
Uporabljen motor bo od takega vitla http://www.interdiskont.si/on-line/prikaz.php?idn=443
Sedaj me pa zanima če ima kdo kaj razumljivega gradiva o induktivnih senzorjih ter kako potem te podatke uporabit na mikrokontrolerju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj sem najdel pa sprašujem naprej. Kake induktivne senzorje ste uporabili v kakih projektih oz. kake priporočate price/performance.
Verjetno bi bil en senzor dovolj meril bi na izhodu motorja tako da nebi potreboval enkoderja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
najceneje boš prišel skozi, če lahko uporabiš magnetek in reed kontakt.
Za induktivna stikala pa je pravi naslov firma FBS Elektronik iz Velenja
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na magnet in reed kontakt nisem pomislil. Sem pa premišljeval bolj v smeri hall
senzorja.
Nekaj sem našel na conradovi strani pa me zanima kaj od tega bi bilo najbolje uporabit :
http://shop.conrad.si/
Induktivni senzor vrtljajev Št. izdelka: 182867
Induktivni senzor vrtljajev2 Št. izdelka: 182868
Induktivni senzor Contrinex DW-AS-623-M12 Induktivni senzor Contrinex DW-AS-623-M12 Št. izdelka: 155842
Philips semikonduktor, senzor števila vrtljajev KMI 15/1T1 Št. izdelka: 182853 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Sre Dec 03, 2008 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
najceneje boš prišel skozi, če lahko uporabiš magnetek in reed kontakt.
Za induktivna stikala pa je pravi naslov firma FBS Elektronik iz Velenja
LP |
Malo sem preštudiral te reed kontakte pa me nekaj zanima.
A bi se pri enem prehodu magnetu lahko reed kontakt tudi več krat sklenil?
Tile podatki so me malo zmedli http://www.fbselektronik.com/SLO/IZDELKI/REED_SENZORJI/ObnasanjeREEDsenzorjev.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Čet Jan 01, 2009 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Program sem večinoma naredil sedaj pa me zanima nekaj glede induktivnih stikal.
V FBS sem gledal dvožična induktivna stikala (dc) pa me zanima če bo to vredu?
Za testirat program sem uporabil kar tipko direkt na atmego.
Sedaj pa nevem kako bom priklopil ind. senzor na atmego ker ima napajanje 10-30V
Hvala za pomoč |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2009 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če noče noben drug ...
Misko je napisal/a: |
... Nekaj sem našel na conradovi strani pa me zanima kaj od tega bi bilo najbolje uporabit :
http://shop.conrad.si/
Induktivni senzor vrtljajev Št. izdelka: 182867
Induktivni senzor vrtljajev2 Št. izdelka: 182868
Induktivni senzor Contrinex DW-AS-623-M12 Induktivni senzor Contrinex DW-AS-623-M12 Št. izdelka: 155842
Philips semikonduktor, senzor števila vrtljajev KMI 15/1T1 Št. izdelka: 182853 |
Predlagam, da uporabiš senzor pod kat. št. 155819, ki si ga lahko ogledaš tukaj. Nekaj o njegovi montaži in uporabi pa sem napisal tudi tukaj.
To pa je okvirna shema priklopa takšnega senzorja na mikrokontroler, ki jo ponavadi uporabljam:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2009 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Iztok.
Hvala za predlog sem ravno danes nekaj gledal na conrad.de pa sem zasledil enak senzor. Hvala tudi za shemo. Na mikrokontrolerju torej le berem impulze.
Nekaj me še zanima kak rele uporabit za motor 230V 2,5A. Ter če rele lahko prožim direkt z optospojnikom.
Podobno vprašanje sem poslal na conrad tehničo pomoč, ker nebi rad narobe naročeval. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2009 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za tvoje potrebe bi bil ustrezen ta rele.
Proženje releja direkt z optokoplerjem ni priporočljivo zaradi njegove porabe ... je ravno na meji. Lahko pa namesto tistega upora 1k vežeš upor 470E preko katerega napajaš LEDico v dodanem še enem izhodnem TIL111. Izhodni tranzistor tega optokoplerja pa vežeš v darlington z BC547. Seveda potem med E od TIL111 in B od BC547 veži upor npr. 4k7.
Tudi na mail .....@t-2.net sem ti nekaj že odgovoril  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2009 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj sem po tvojin navodil skiciral upam da bo dobro.
Bazni upor za bc547 je 4k7 ne 470k ko sem napisal na sliki.
Zanima me pa še nekaj glede prve skice. Imam trifazni motor priklopljen na eno fazo. Faze motorja sem označil R,S in T.
Zanima me če jaz lahko tako obračam smer vrtenja brez težav?
Med preklopi bo nekaj časa pavza da se motor ustavi. Sta lahko L in N ves čas priklopljena ali pa ju naj raje tudi izklapljam predem obrnem smer vrtenja.
Nazadnje urejal/a Misko Ned Jan 04, 2009 11:49 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|