|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2005 6:47 pm Naslov sporočila: bandgap circuit |
|
|
Zanima me če kdo ve kaj je bandgap circuit? Moja sonda SHT 11 na podlagi le tega meri temperaturo.
text
Temperaturo je merjena z bandgap vezjem, ki proizvaja VPTAT (napetost proporcionalno temperaturi). Potem je le ta AD konvertirana na 12 ali 14 bitov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2005 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prva stvar, ki joo Google izpiše ob frazi "bandgap circuit":
http://www.circuitsage.com/bandgap.html
Mislim, da je kar veliko napisano. Bo treba malo "študirat".
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Maj 03, 2005 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bandgap vezja so v splošnem uporabljena v integriranih vezjih za generiranje temperaturno neodvisnih refenčnih napetosti. Te napetosti se nadalje v vezju uporabljajo bodisi kot reference bodisi za generiranje bias tokov.
To temperaturno neodvisnost dosežemo z generiranjem napetosti s pozitivnim temperaturnim koeficientom, ki pa je po absolutni vrednosti enak temperaturnemu koeficientu napetosti bipolarnega tranzistorja Ube. Tako se temperaturna koeficienta odštejeta in izhodna generirana referenčna napetost je praktično neodvisna od temperature.
Temperaturo pa se v tvojem primeru meri najbrž na osnovi predvidljivega spreminjanja napetosti Ube(približno +2mV/°C).
Tako da ugibam da senzor deluje po principu: z bandgap vezjem zgeneriramo temperaturno neodvisno referenčno napetost s katero generiramo bias tok, ki ga nato s tokovnim zrcalov vsiljujemo skozi tranzistor z znanim temperatirnim koeficientom in merimo napetost Ube in od tu dobimo temperaturo.
Povedano poenostavljeno: bandgap vezje+tokovni generator+zrcalo predstavljajo temperaturno neodvisni tokovni generator, katerega izhodni tok vsiljujemo skozi element z znanim temperaturnim koeficientom, kateremu se bo napetost spreminjala samo zaradi spremembe temperature na njem ker smo vse ostalo zagotovili da je konstantno in temperaturno neodvisno.
Upam da nisem preveč zakompliciral, če pa ti kaj ni jasno pa kar vprašaj in kar nisem že pozabil od izpita ti bom poskušal razložiti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Tor Maj 10, 2005 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dman...
Imaš mogoče kakšno shemo bandgap circuit-a ( če se ti da tisti del od izpita v kakšno sliko spravt ali kaj podobnega)? Mogoče bi bilo celo bolje, če mi podaš celo vezje PTAT, kjer bo noter tudi TZ in vse ostalo, da bo razvidno kaj si zgoraj napisal. (rabim namreč to stvar za projekt in ne bi rad da nekaj govorim slike bodo pa neke leve)
Stvar bi nujno rabil ker je na internetu tolk tega da nič več pametnega ne najdem. Stvar pa je taka, da pri Sensirionu držijo te podatke v strogi tajnosti in ni mogoče od njih nič izvedeti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2005 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem cel odgovor spisal kar v eno .doc datoteko ker je mislm kar predolga za post vsebuje nekej slik in razlage delovanja vezja. Kot sem napisal že v prvem odgovoru ni rečeno da ta senzor deluje natanko tako oziroma bi bila ob velikem številu izpeljank in predelav bandgap vezja velika sreča da sem zadel ravno pravo. Vendar mislm da bi moralo zadoščati za osnovno razumevanje delovanja vezja. V veliko pomoč bi bila že tehnologija v kateri je izdelan senzor jaz sem podal zaradi enostavnosti v BiCMOS.
lp DMan
Opis: |
Hiter pregled in opis delovanja bandgap vezja |
|
 Download |
Ime datoteke: |
bandgap_dman.doc |
Velikost datoteke: |
120.5 KB |
Downloadano: |
16 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Sre Maj 11, 2005 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
HVALA! Koliko je že Laško v Latinotu?
Tehnologija je CMOS [slovenščina je zame švedska vas] da bo OK!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni