|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mznida Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Prlekija (JN86BN)
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak vir energije nekaj stane in za vsakim virom je treba nekaj pospravit. Tudi vodik moramo nekako "pridelati". Za pridelavo le tega pa je zaenkrat še vedno potrebno več energije, kot pa je lahko dobimo iz pridobljenega vodika (perpetuum mobile žal ne obstaja). Se dela nekaj na drugih variantah pridobivanja, vendar je to še vse v povojih. Do takrat bomo pa lepo naprej onesnaževali z naftnimi derivati.
Kako pridemo do bilance fotocelic, če ne drugače kot z samo uporabo in testiranji. Več ko je takih elektrarn bolj točne izsledke je mogoče dobiti.
In tudi če ni bilance PV, ne moremo ne dokazati niti ovreči tega, da se stroški PV ne povrnejo v celotni življenski dobi.
Drugače pa je kar nekaj napisanega o PV tudi v bolj tehničnem smislu kot sami forumi, tako na internetu kot v ostali literaturi. Izkoristki PV pa tudi dosegajo tam do 20% teoretično, realno pa od 15 do 17%. Kar je velika razlika od začetnih 6-7%. Napredek se kaže.
Je pa tako; vsi bi trošili, nihče pa ne dovoli recimo gradnje nove JE, gradnje deponije za pridelavo plina, itd. Električni avto pa očitno še lep čas ne bo komercialno uporabljan s takih ali drugačnih vzrokov. Bo treba najprej miselnost "zamenjati".
_________________ 73 de S56RIR
Nazadnje urejal/a mznida Ned Feb 01, 2009 3:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Odisej Član

Pridružen-a: Tor 25 Apr 2006 20:24 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.41
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ksz.
Tudi to mi ni čist jasno... zakaj so vsi proti električnemu avtomobilu, ampak hkrat za avto na vodik?? Pa zaboga, saj avto na vodik=električni avto, samo z drugačnim shranjevanjem energije (gorivne celice namesto [vstavi poljubno] akumulatorjev). Zakaj torej ne bi mogli že zdaj imet avtomobilov na elektro pogon, potem bi pa že izboljšanim elektro avtom dodali samo še optimalnejšo obliko shranjevanja energije.
Pa še nekaj sem se ravno spomnil... Zakaj je kar na enkrat ameriki (=naftnemu lobiju) v interesu razvijati vodikov pogon namesto EV? Ker vodik se pridobiva iz nafte (med drugim)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.25 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za elekro avto. Takrat ko bo po ceni, funkcionalnosti in stroških vzdrževanja primerljiv z bencinarjem. Do takrat pa.....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni