www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pregrevanje AMD procesorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elpollo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07
Aktiv.: 2.68
Kraj: Podravje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 10:04 am    Naslov sporočila: icon_angry Pregrevanje AMD procesorja Odgovori s citatom

-Imam problem, da ko procesor obremenim 100% za 20s, naraste temperatura procesorja iz 20° na 80°(jedro2), 90°(jedro1) - tukaj pa se računalnik ugasne. Poskusil sem že z menjavo termalne paste, vendar je enako. Procesor je nov, hladilnik je original in čist. Če nastavim takt jedra na 2000Mhz (original 3100Mhz), zdrži dve minuti pod polno obremenitvijo. Ob normalni uporabi (beri brskanje po spletu, predvajanje filma, glasbe), je temperatura jeder cca. 30°. Če poskusim temperaturo hladilnika s prstom, ni vroč. Zanimivo je tudi, da ko prekinem obremenitev, temperatura pade iz 80° na 30° v 20s.

-Tehnični podatki: Procesor-AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core 6000+, Plošča-Gigabyte GA-MA74GM-S2H, Ohišje-Antec z vgrajenim 12cm ventilatorjem.

-Predvidevam, da originalen hladilnik ni primeren za ta procesor. Prosim še za vaša mnenja.

Clip_2.jpg
 Opis:
Temperatura pred 100% obremenitvijo
 Velikost datoteke:  108.57 KB
 Pogledana:  28 krat

Clip_2.jpg

Clip_3.jpg
 Opis:
Temperatura po 20s s 100% obremenitvijo
 Velikost datoteke:  113.62 KB
 Pogledana:  21 krat

Clip_3.jpg

panja003
Član
Član

Pridružen-a: Tor 22 Jul 2008 12:54
Aktiv.: 0.27
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Originalni hladilnik bi moral zadoščat, če imaš procesor na default nastavitvah.

Ali si kaj spreminjal v BIOS-u? Ali imaš nameščen kakšen software za nadzor nad vrtljaji ventilatorja na procesorju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda, da so nekateri AMDji nagnjeni k pregrevanju. V službi imam enega takega, ki se je začel pregrevat po parih mesecih. Na srečo se mi računalnik ne sesuva, moram pa vsakih nekaj mesecev prestaviti temperaturni alaram par stopinj višje, da mi ne čivka pod mizo. Sedaj popolnoma neobremenjen kuha čez 70°C...
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niso "nagnjeni k pregrevanju" ampak imajo zanic pritrjen in izdelan hladilnik. Odpri skatlo, poberi hladilnik dol, spoliraj hladilnik da se vidis v njem, ocisti svinjarijo dol s procesorja, na tanko razmazi termalno pasto (z ziletko ali cim podobnim) in daj hladilnik nazaj tako, da odvecno pasto razmazes oz. "iztisnes" ven, pa ne bo vec "nagnjen k pregrevanju" da bi moral stalno zvisevati temperaturo alarma pregrevanja.

FWIW, jaz imam en gromozanski Thermaltakeov hladilnik na C2Duo, ker je tovarniski Intelov zanic in se je z njim racunalnik tudi ugasal (nastavljeno pri 70 ali 75 stopinjah). S tem niti ne pride blizu 70 ne glede na obremenitev, v "prostem teku" je pa okrog 50 ali manj.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.44
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnjič sem imel podoben problem pri sodelavcu. Njegov server se je ugasnil cca 15 sekund po začetku izvajanja programa "cpuburn". Odstranila sva hladilnik, sčistila procesor in hladilnik, zamenjala ventilator in lepo z novo termalno pasto nazaj namestila hladilnik. temperatura CPU-ja ne gre čez 35 stopinj.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pregrevanje "mojega" procesorja ni posledica slabega/slabo montiranega hladilnika. Vsake toliko ga spiham tako, da tudi prašen ni. Sam hladilnik je vroč, da ga komaj primeš v roko, se pravi več kot 60°C... to pa ni ravno običajno.
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj omenim se moj primer z pregrevanjem, mogoce bo komu pomagalo. Šlo je za mobilnega athlona na 754 socketu. Mobilci nimajo tistega kovinskega pokrova cez jedro ampak lezi hladilnik direktno na jedru in so zato tanjši. Problem je da v tem primeru hladilno rebro na normalni plati ne lezi na procesorju, ampak na plasticnem okvirju okoli njega in je med njima nekje 0.5mm razdalje. Problem je rešil flex Very Happy enostavno sem odpilil robove na spodnji strani rebra. Je bilo pa potem med rebra in vzmet ki tisci rebro na proc dodat en distancnik ker je bil hladilnik toliko nizji in ga vzmet ni vec drzala. Jaz sem za to uporabil plasticno vezico, ker lepo pase med rebra.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Ales
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17
Aktiv.: 0.26
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Procesor-AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core 6000+ porabi pri polni obremenitvi 125W
to je že kar konkretna moč ... Mogoče bi bilo dobro poskusit z večjimi hladilnikom...

Sem se pa ravno 14 dni nazaj odločal met tem amd. 6000+ ali intel C2D E7400.

Pa sem zdaj ko berem ta post kr vesel da sem se odločo za intel.
Še malo offtopic. iz 2800MHz sem ga navil na 3400. Seveda sem opravil tudi nekaj testov pri polni obremenitvi. max temperatura je bla 56 stopinj. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Pregrevanje "mojega" procesorja ni posledica slabega/slabo montiranega hladilnika. Vsake toliko ga spiham tako, da tudi prašen ni. Sam hladilnik je vroč, da ga komaj primeš v roko, se pravi več kot 60°C... to pa ni ravno običajno.

Ne mores reci da dela vse v redu, ce moras nastavitev alarma stalno zivsevati. Tako se obnasa moja graficna (temperatura pod enako obremenitvijo pocasi leze navzgor) in to je samo znak da je stik med hladilnim telesom in GPUjem zanic. Pri tebi ne more biti nic drugace, ceteris paribus.

piroman
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sploh ne trdim, da je vse v redu, ravno nasprotno, nekaj ni v redu. To da je hladilnik tako vroč le kaže, da je sam hladilnik vredu zmontiran. Če bi bil stik med hladilikom in procesorjem slab, bi bil hladilnik normalne temperature, procesor pa bi se pregreval...
Alarm zvišujem vsakih par mesecev...

elpollo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HVALA vsem za odgovore!

1) V biosu sem samo zmanjšal takt procesorja, da sem videl, če zdrži dlje, nato sem ga vrnil na default nastavitve. Na internetni trgovini, kjer sem ga kupil, so omenili, da je edino originalni hladilnik njegova slabost. Software-a za nadzor nad vrtljaji nimam, ima pa že osnovna plošča vgrajen nadzor nad vrtljaji, večja temperatura-večji obrati.

2) Hladilnik sem spoliral, vendar se nisem videl vanj, ker ima spodaj bakreno ploščo, ki ima izgled kot les. Že na otip je hrapava. Tako, da ko sem pasto namazal natanko je bilo še slabše.

3) Poskusil sem tudi originalno pasto, ki je bila priložena in je zlate barve, vendar je slabša, kot pa bela, ki sem jo kupil v trgovini z elektronskim materialom. Ta bela je gostejša.

4) Sumil sem tudi, da hladilnik naseda na plastični okvir, zato sem hladilnik pobrusil za 1mm, kjer ne naseda na procesor, ampak ni razlike.

5) V primeru, da poženem tri divx filme v razlilčnih programih + winamp z glasbo + nero, temperatura naraste do max 40°. Zanimivo je, da ko prekinem vse te operacije, temperatura zelo hitro pade na 25°. Če pa želim pretvoriti npr. mkv video format v avi, pa je katastrofa.

6) Hladilnik se sploh ne segreje, kar pomeni, da je zelo slab prestop toplote iz procesorja na hladilnik. Nabavil bom drug hladilnik in poročal.

LP

Leon Very Happy

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hladilnik lahko spoliraš tako, da se vidiš v njem, tudi če je original hrapav. Za začetek vzameš recimo vodobrusni papir 600, nato greš gor - 800, 1000, 1200, na koncu pa spoliraš s polirno pasto. Pa delaj to na ravni površini (=steklo ...)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.71
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

poliranje je izguba časa in lahko narediš še večjo škodo ker lahko dobiš neravno površino. Najboljše je da pobrusiš z vodobrusnim papirjem od 400 naprej do 1000
elpollo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 9:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Hladilnik lahko spoliraš tako, da se vidiš v njem, tudi če je original hrapav. Za začetek vzameš recimo vodobrusni papir 600, nato greš gor - 800, 1000, 1200, na koncu pa spoliraš s polirno pasto. Pa delaj to na ravni površini (=steklo ...)

StricGeza je napisal/a:
poliranje je izguba časa in lahko narediš še večjo škodo ker lahko dobiš neravno površino. Najboljše je da pobrusiš z vodobrusnim papirjem od 400 naprej do 1000

Hvala obema, za nasvete o poliranju oz. brušenju. Trenutno nimam vodobrusnega papirja, tako da bom poskusil drugič.

Torej, nabavil sem nov hladilnik Zalman CNPS8700 NT, za 50€.

Rezultati: Very Happy

Očitno je originalen hladilnik res zgrešen.

Clip_5.jpg
 Opis:
Zalman po 20min 100% obremenitvi
 Velikost datoteke:  110.58 KB
 Pogledana:  30 krat

Clip_5.jpg

Clip_4.jpg
 Opis:
Zalman po zagonu računalnika
 Velikost datoteke:  109.87 KB
 Pogledana:  30 krat

Clip_4.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 13, 2009 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj se ga bo lotil pa prehlad Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 5 Ur