|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ivonci1 Član

Pridružen-a: Tor 10 Feb 2009 18:38 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 10:58 am Naslov sporočila: Elektromagnet 12 V pri traktorju |
|
|
Imam problem in sicer: Pri traktorju imam spredaj hidravliko za snežni plug in 12v elektromagnete za vklaplanje ventilov. Problem je, ker se mi pri tipkah iskri (po mojem zaradi indukcije visoke napetosti v tuljavi ob vklopu?) in nato tipke ne primejo več dobro, saj se kontakti zamažejo.
Še to: tipke so take, da jih je možno odpreti in očistiti kontakte. Kakšna bi bila najboljša rešitev?
Mogoče tipke z zaprtim ohišjem, bolj robustne (250 V, 2 A preklopna moč?)
Ali je to mogoče rešiti tako, da bi priklopil prenapetostno diodo, da bi dopustila napetost samo v eno smer?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za predloge.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
dobijo se konektorji, ki imajo diodo že vgrajeno...vidim, da si iz žirov...poskusi pri tvojih sosedih, Klikni tukaj
Mislim, da ti bodo znali svetovati...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ivonci1 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:29 am Naslov sporočila: konektorji |
|
|
Ja verjetno bo to najbolje. Saj moram tako ali tako zamenjat vse tipke in kable, saj je tako že približno 10 let, pa še neko vrsto spojke bom dodal za priključitev cepilca za drva.
Ali veste mogoče, kje bi se dalo dobiti ugodno kakšen 12v časovni rele z zamikom izklopa oz vklopa 0-10 sek (bom dodal k cepilcu za samodejni pomik naprej/nazaj)?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ivonci1 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 8:20 pm Naslov sporočila: rele |
|
|
Kolk je približna cena?
Ja, sej zarad varnosti bom dal tudi gumb za izklop v sili zraven. Cepilec je pa ležeč. Ponavadi sva pri ceplenju drv potrebna dva, zato bi rad naredil avtomatski pomik, če ne drugega vsaj za povratni gib, da lahko v tem času pripraviš že drug kos, ki ga boš cepil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kak se bova zmenila...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam na cepilcu ventil, ki se samodejno izklopi po vrnitvi cilindra v začetni položaj. Preklop se izvrši, ko naraste tlak. Če imaš električne ventile bi lahko uporabil tlačno stikalo in bistabilni ventil.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ivonci1 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
problem je, ker imam ta blok za hidravliko nameščen spredaj, kjer ni prostora, da bi dodal še kakšen ventil, zato pride v poštev samo elektro krmiljenje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Mogoče tipke z zaprtim ohišjem, bolj robustne (250 V, 2 A preklopna moč?) |
- to so najverjetneje tipke za izmenični tok 2A, ki jih ne bi uporabljal za tuljave na enosmerni tok. Za traktorje in delovne stroje se dobijo robustne tipke za napetost 24V in tokove 10A in več. Imajo jih nekateri avtoelektričarji, trgovine z rezervnimi deli za traktorje, itd. Poskusi prej, kako trde so, ker za vklop nekaterih moraš imeti kar moč v prstih.
Diode, vzporedno vezane tuljavam, so zelo koristne, pri viličarjih pa sem videl, da se zaporedno z diodo veže še upor, ne vem več točno, 10 ali 100 ohm. Samo dioda podaljša čas izklopa tuljave tudi do pol sekunde.
Sem pa zasledil nekje na internetu tudi slovenski forum o traktorjih, kjer njihovi lastniki izmenjujejo izkušnje, tehnične podatke, itd., naslova pa ne vem več. Mogoče imajo tam kakšno idejo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sem pa zasledil nekje na internetu tudi slovenski forum o traktorjih, kjer njihovi lastniki izmenjujejo izkušnje, tehnične podatke, itd., naslova pa ne vem več. Mogoče imajo tam kakšno idejo. |
Sem že skoraj leto nazaj objavil novo temo na forumu, 3 ljudem poslal ZS, ker sem nujno potreboval platišča za traktor...
No, odgovora ni bilo do danes...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
markec Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 13:24 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.11 Kraj: Slov. Bistrica
|
Objavljeno: Čet Feb 19, 2009 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
traktor.mojforum.si ali www.kmetija.com si poskusil?
LP
_________________ ... somebody, somewhere ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni